Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Az alapításának 160. évfordulóját ünneplő Kühnében az ország legnagyobb buszgyárát adják át


2016.06.08
Forrás: Credo autóbuszok - Kravtex-Kühne Csoport
Mintegy ezer meghívott vendég jelenlétében ünneplik pénteken Mosonmagyaróváron a 160 éves Kühnét, amely az ország legrégibb, eredeti profilját megtartó gépgyára.

A rendezvényen a Credo autóbuszokat gyártó Kravtex-Kühne Csoport kibővített gyártócsarnokát is átadják. Az új, 5 600 négyzetméteres csarnokrésszel 16.200 négyzetméteresre bővített üzem Magyarország legnagyobb és legmodernebb autóbuszgyára, ahol a buszok vázszerkezetei készülnek. A beruházás közel 600 millió forint saját forrásból valósult meg és jelentősen növeli a cégcsoport gyártókapacitását. A bővítés összhangban áll az elöregedett hazai autóbuszpark cseréjének igényével és a nemrég bejelentett kormányzati elképzeléssel, amely több ezer hazai gyártmányú autóbusz beszerzését irányozza elő a következő évekre. A kibővített gyárban néhány éves felfutást követően akár 500 Credo autóbusz is készülhet majd évente, ami több száz új munkahelyet teremthet.

A 160 éves Kühne Magyarország legrégibb, eredeti profilját megtartó gépgyára, a mezőgazdasági gépgyártás hazai zászlóshajója. A gyár névadója, Kühne Ede a 20. század elejére az Osztrák-Magyar Monarchia legismertebb gépgyárává fejlesztette a mosonmagyaróvári üzemet, a Kühne pedig jól csengő branddé vált a mezőgazdaságban. A Kühne az elmúlt évszázadban a magyar mezőgépgyártás innovációs központjává vált, és az agrárágazat szinte minden szegmenségben megjelent termékeivel, sőt olyan hétköznapi használati tárgyakat is nagy sorozatban gyártott, mint a kerékpár. Számos patinás magyar gyárral ellentétben a Kühne a mai napig működik, sőt az elmúlt húsz év fejlesztéseinek és az autóbuszváz-gyártás beindításának köszönhetően figyelemre méltó növekedési pályát járt be. A hárompillérű termékportfólióban a mezőgazdasági munkagépek mellett az autóbuszvázak, valamint az építőipari gépek részegységeinek gyártása is jelentős szerepet kap. A tervek szerint a mezőgazdasági gépgyártásból származó árbevételét a Kühne 2020-ig megduplázza.
 
Kibővített gyártócsarnok

A most elkészült 5.600 négyzetméteres épületegység a 2008-ban felépült, 6 hajóból álló, eredetileg 10.600 négyzetméteres Credo autóbuszgyár kibővítése. A könnyűszerkezetű, daruzott gyártócsarnok 18 méter széles hajói közül a beruházás révén öt hosszúsága nőtt meg, a leghosszabb hajók így már közel 200 méteresek. Az átadásra váró csarnokrészben új daraboló-, csőhajlító-, és hegesztő munkaállomásokat alakítanak ki, és a hatékonyság növelése érdekében átszervezik a gyártási rendszert is. Emellett napirenden van az épületen belül működő festő-fényező üzem bővítése, amelyre akkor kerülhet sor, ha jelentősen növekszik a gyártás volumene. A beruházást a cégcsoport a meglévő üzem folyamatos működése mellett hajtotta végre, ráadásul számos, az építkezéshez felhasznált fém terméket a Kühne „házon belül” gyártott le.

A mosonmagyaróvári autóbuszgyárban jelenleg a vázgyártás, valamint a festés-fényezés
munkafolyamatai zajlanak (az összeszerelés Győrben történik), de a termelés felfutása a jövőben
szükségessé teheti, hogy a buszok készre szerelésébe is bekapcsolódjon a Kühne az új
gyártócsarnokkal.

A tavaly ősszel kezdődött beruházás összhangban van a Nemzetgazdasági Minisztérium május 20-i bejelentésével, amely a hazai ipar fejlesztése kapcsán több ezer új, magyar gyártmányú autóbusz beszerzését irányozza elő a következő évekre. A Credo buszok kiválóan illeszkednek ebbe a programba, hiszen az elmúlt közel húsz évben mintegy 1 200 darab ilyen busz állt forgalomba a regionális közlekedési központoknál (Volán társaságok) és más közlekedési szolgáltatóknál.

Credo: világszínvonalú magyar buszok

A Credo buszok 70 - 85 %-os magyar hozzáadott értéke a legmagasabb a hazai gyártmányok között. Magyar terméknek számítanak a futóművek, sebességváltók, valamint a komplett vázszerkezet és a beépülő fém alkatrészek túlnyomó része, amelyek szintén a Kühnében készülnek. A buszok könnyűszerkezetűek, ami számottevő üzemanyag-megtakarítást jelent az üzemeltetők számára. A Credók megbízhatóságára jellemző, hogy a legelső, 1999-ben gyártott buszok már több mint másfél millió kilométert futottak, műszaki okból pedig még egyetlen járművet sem kellett selejtezni.

A kibővített buszgyárban hamarosan megkezdődik a Credo buszok új, 10 méteres termékvonalának gyártása, valamint előkészületben vannak a megnövelt hosszúságú, 12,7 méteres változatok is. Utóbbiak fejlesztését a regionális közlekedési központok megváltozott igényei indokolják. A Credo buszok idén ősztől világújdonságnak számító biztonsági asszisztens szolgáltatásokkal is rendelhetők lesznek. A sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDWS - Lane Departure Warning System), az adaptív tempomat (ACC - Adaptive Cruise Control), illetve a vészfékező asszisztens (AEBS - Advanced Emergency Braking System) a magyar buszok közül elsőként a Credókban jelenik meg. Emellett hamarosan bevezetésre kerül az Euro 6-os motorok új, „C” jelzésű generációja, amely még tovább mérsékli a dízel erőforrások emisszióját.

A Kravtex-Kühne Csoportról

A közel 440 főt foglalkoztató Kravtex-Kühne Csoport névadói a győri Kravtex Kft. és a mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. A cégcsoport az autóbuszgyártás mellett mezőgazdasági gépgyártással és építőipari gépek részegységeinek beszállításával foglalkozik. Az 1856-ban alapított Kühne a legrégibb, eredeti profilját megtartó magyar gépgyár.
A Credo buszokat gyártó Kravtex az Ikarus óta a legnagyobb magyar autóbuszgyártó,
amely 1999 óta 1.300-nál is több autóbuszt gyártott. A folyamatosan megvalósuló integrált kutatás-fejlesztési és innovációs programok révén a cégcsoport magas hozzáadott értékű termékeket gyárt a közlekedési szolgáltatók és a mezőgazdaság számára egyaránt. A cégcsoport 2016-ban kibővített mosonmagyaróvári autóbuszgyártó üzemének átadásával jelentős lépést tesz növekedési céljai elérése felé. Az új, 5 600 négyzetméteres épületegységgel 16.200 négyzetméterre bővülő csarnokkal a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb autóbuszgyára jön létre. Ezzel a hazai tulajdonú gépipari cégcsoportnak lehetősége nyílik a gyártási volumen
számottevő növelésére, amely a hazai és a nemzetközi piacokon is megerősíti pozícióit.

www.credobus.hu 
www.kuhne.hu 
www.facebook.com/credobus   


NEWS ; Ipari hírek ; Múzeum, ipartörténet, veterán ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Kühne ; - Credobus


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;