Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Elkészült az egymilliomodik háromajtós MINI


2023.04.17
Forrás: BMW Sajtóközlemény
A háromajtós MINI gokartos vezethetőségével és összetéveszthetetlen formanyelvével ejtette rabul, és ejti rabul mind a mai napig nemzetközi rajongótáborát. Az egymilliomodik példány tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper SE modellként gurult le a gyártósorról.

Maximális utastér minimális alapterületen: 1959-ben Sir Alec Issigonis ezzel az egyszerű, mégis zseniális járműkoncepcióval egy csapásra autóipari történelmet írt. A háromajtós MINI modern kiadása ugyanezen alapelv mentén szakít a konvenciókkal, újra és újra feltalálva önmagát, hamisítatlan formanyelvével emelkedve ki a tömegből. A MINI első ízben 2013-ban mutatta be a kompakt háromajtós legújabb értelmezését, a 2014 óta világszerte elérhető modell pedig az elmúlt évek során mindvégig hű maradt önmagához. Most, 2023-ban az ikonikus négykerekű egymilliomodik példánya is legurult a MINI oxfordi üzemének gyártósoráról. A hagyományokkal átitatott brit létesítmény ráadásul éppen idén ünnepli fennállása 110. évfordulóját. Az oxfordi üzem mellett a háromajtós MINI-t egy ideig a hollandiai Born városában is gyártották.

Hamisítatlan MINI

A háromajtós MINI összetéveszthetetlen formanyelvét dinamikus vonalvezetés, letisztult felületek és rövid túlnyúlások jellemzik, a nagyvárosok forgatagában ideális társsá emelve mindezzel az agilis négyülésest. 2014-es piaci bevezetésekor a teljes egészében újratervezett háromajtós MINI azonnal felismerhető stílusjegyekkel, valamint technológiai, hatékonysági és teljesítmény-leadási innovációkkal felvértezve érkezett meg az utakra. És miközben az autók szinte mindegyik szegmensben egyre inkább egyformákká váltak, a háromajtós MINI továbbra is lázadó és ikonikus maradt. A kör alakú első fényszórók, a motorháztető-csíkok, a stílusos oldalsó irányjelző-panelek és a brit zászló motívumait idéző hátsó lámpák mind a mai napig egyedülállóak és összetéveszthetetlenek. Hamisítatlan vezetési élményének, prémium minőségének és szinte végeláthatatlan személyre szabhatósági opciójának köszönhetően a háromajtós MINI világméretű rajongótábora napról napra növekszik.

A sokoldalú eredeti

A háromajtós MINI a prémium kisautó-szegmens első, eredeti képviselője. A márka rajongói már a sorozatgyártás beindításának kezdetétől számos különböző konfigurációban rendelhetik meg négykerekű kedvencüket. Legyen szó akár a 100 kW / 136 lóerő maximális teljesítményű MINI Cooperről vagy a motorsport-ihlette MINI John Cooper Works sportautóról, a háromajtós MINI vérpezsdítően agilis vezethetőséggel, a modernkori kis és kompakt autók iránymutatójaként nyűgözi le a vezetés szerelmeseit. A háromajtós MINI a kezdetektől elérhető dízelüzemű és benzines erőforrásokkal, 2020 óta pedig a rendkívül sikeres MINI Cooper SE tisztán elektromos meghajtású modellként is. Az egymilliomodik példány British Racing Green karosszériafényezést visel és Kanada útjait rója majd. A brit prémiumgyártó a tavalyi évben jelentős mértékben növelte tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modelljei globális értékesítési mutatóját, amelynek köszönhetően ma már minden ötödik új MINI modell hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiával talál gazdára.

A MINI modellcsaládjának következő generációja ugyancsak a háromajtós MINI-vel ünnepli majd premierjét. Az új kiadás a vezetés zéró emissziójú élményét hirdeti, a márka által fémjelzett, lebilincselő agilitás és kreatív helykihasználás ideális előfeltételeit kínálva. A gokartos vezethetőség mellett az új háromajtós MINI elsősorban a minimális ökológiai lábnyomra koncentrál majd, amelynek égisze alatt a brit prémiumgyártó következetesen dolgozik az immár több mint 60 éve sikeres nagyvárosi vezetési élmény jövőbe mutató koncepciójának kifejlesztésén.

Magával ragadó motorsport-történelem

1960-ban a versenyautókat tervező John Cooper – a Minit feltaláló Alec Issigonis barátjaként – elsőként fejlesztett GT modellt a klasszikus Mini alapjaira. Ezzel megalapozta a modell motorsport-történelmét. A MINI John Cooper Works márkanév ma egyet jelent a kimagasló menetteljesítménnyel. 225 kW / 306 lóerő maximális teljesítményével a 2019-ben bemutatott MINI John Cooper Works GP a márka eddigi leggyorsabb közútra engedett modellje.

A mindössze 3.000 darabban legyártott háromajtós MINI motorházteteje alatt dolgozó, erőteljes négyhengeres turbómotor 5,2 másodperc alatt gyorsítja fel a modellt álló helyzetből 100 km/órás sebességre, csúcstechnológiás köntösben idézve meg a MINI magával ragadó motorsport-történelmét. Az első Mini Cooper Brit Túraautó-bajnokságon aratott győzelmétől kezdve, a Monte Carlo Ralin aratott háromszoros abszolút diadalon keresztül, számos egyéb motorsport-megjelenésig, a versenysportos géneket magában hordozó, háromajtós MINI időről időre felgurult a motorsport dobogójának legfelső fokára. Legutóbb a Bulldog Racing színeiben versenyző MINI John Cooper Works bizonyított a Nürburgring legendás Nordschleife aszfaltcsíkján, ahol hamar közönségkedvenccé érett.

A menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra, valamint kombinált energiafogyasztásra és károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatok előzetes értékek. Az adatokat a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki, majd a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) megegyező értékei szerint konvertálták át. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos szén-dioxid-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a http://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html internetes oldalról szerezhető be: Leitfaden CO2 (Guideline CO2) (PDF – 2,7 MB)

www.bmw.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Múzeum, ipartörténet, veterán ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BMW, MINI, Rolls-Royce ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;