Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Robodonien 2016: LBR iiwa a művészasszisztens szerepében az RWTH robotikai workshopon


2016.09.23
Forrás: KUKA Robotics, Hírek
A Robodonien elnevezésű robotművészeti fesztiválon, amelyet szeptember 16. és 18. között rendeztek meg, a KUKA az LBR iiwa robottal vett részt. Az aacheni Rajna-Wesztfáliai Műszaki Főiskola (RWTH) építészkarának workshopján a látogatók a félig automatikusan legyártott hajtogatható építőelemekből egy nagyobb szerkezetet hoztak létre.

 Az együttműködő könnyűszerkezetes robot előzetes ismeretek nélkül, csupán emberi érintéssel programozható.

Az LBR iiwa segít az építőelemek gyártásában

Az aacheni egyedi építőipari termelési kar és a KUKA együttműködéséből intelligens robotsegéd született. A projekt az idei KUKA Innovation Award versenyen DIANA („Dynamic and Interactive robotic Assistant for Novel Applications“) néven a döntőbe jutott. A Robodonien elnevezésű robotművészeti fesztiválra továbbfejlesztették a sikeres együttműködés eredményét. A KUKA LBR iiwa könnyűszerkezetes robot a Lukas Mahlendorf és Viktoria Falk építészhallgatók és Sigrid Brell-Cokcan (Egyedi építőipari termelés) és Linda Hildebrand (Újrahasznosítás az építkezésben) vezető tanárok által létrehozott projekt, a Traveling Pavilion része. A felhasználó által csupán érintéssel irányított asszisztensként támogatja az összehajtható építőelemek gyártását, amelyeket a legkülönbözőbb anyagokból lehet létrehozni.
 
Az ember-robot-együttműködés akár előzetes ismeretek nélkül is lehetséges

Az idei Robodonien fesztiválon a látogatók egy workshop keretében maguk is használhatták az érzékeny héttengelyes robotot. A robot végigkísérte a látogatót a szerelési tevékenység folyamatán. Eközben embertársával érintéssel és vizuális úton lép interakcióba. Az előre meghatározott folyamat a robot megérintése és irányítása révén intuitív módon változtatható, a program visszatekerhető és adaptálható. Az LBR iiwa így emberi partnerével gyorsan és egyszerűen képes új szerelési pozíciók elsajátítására. Ezt a fajta nyelv vagy kamerarendszerek nélküli, „érintésalapú” programozást első alkalommal az aacheni műszaki főiskola mutatta be a nyilvánosságnak a Robodonien fesztivál keretében.
 
A látogatók intuitívan kezelhetik a könnyűszerkezetes robotot

A látogatókkal való interakcióban készült építőelemekből végül egy hatalmas struktúra jött létre. – Az LBR iiwa érzékenysége és könnyen kezelhető mivolta révén tökéletes asszisztensként használható a projektünkben. A robottengelyek lágyra kapcsolhatóak, ez teszi lehetővé az emberrel való újfajta, intuitív interakciót. Így tanul a robot az embertől, az ember pedig a robottól, közösen tökéletesítve a munkafolyamatot, amely azután az összes többi munkadarabhoz elmenthető – számolt be Sigrid Brell-Cockan.

Nézze meg a videót a DIANA projekt bemutatójáról a KUKA KUKA Innovation Award 2016 rendezvényén.
https://www.youtube.com/watch?v=Fv_frhMKFP0 

www.kukar-robotics.com 


NEWS ; Ipari hírek ; Robot, automatika, automata ; - KUKA


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;