Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Még nagyobb elérhető megtakarítás: A frissített CCAP-rendszerrel további 2% üzemanyag-megtakarítás érhető el


2023.05.11
Forrás: Scania, Sajtóközlemény
A Scania fontos frissítést jelentett be a Scania Opticruise váltóihoz használt CCAP rendszerével kapcsolatban (sebességtartó automatika aktív előrejelzéssel). A továbbfejlesztett rendszert a G25 és a G33-as váltókkal ellátott teherautókban fogják alkalmazni ez év júniusától.

Az újdonság ugyanakkor utólag is frissíthető lesz a Super-hajtáslánccal szerelt teherautókban. A jelentősen megnövelt számítástechnikai kapacitás, az okosabb algoritmusok, valamint az optimalizált térképadatok révén az új CCAP-rendszerrel szerelt járművek további 2 százalékos üzemanyag-megtakarítást tesznek lehetővé a dimbes-dombos útszakaszokon ugyanolyan átlagsebesség mellett.

•  A sofőrök még jobb vezethetőséget fognak tapasztalni a CCAP-működése közben
•  A teljesítménymódok minden eddiginél szélesebb beállítási lehetőségeket kínálnak a járművezetők számára
•  Jóval dinamikusabb alkalmazkodási képesség az aktuális út- és forgalmi viszonyokhoz.
•  Az Economy lesz az alapértelmezett teljesítmény üzemmód elinduláskor
•  Tökéletesen illeszkedik a Scania “nagy nyomaték alacsony fordulatszámon” filozófiájához 

“Ezzel a bemutatóval magasabb és fejlettebb szintre hozzuk a Scania Opticruise váltót, valamint az aktív előrelátó rendszereinket” – jegyezte meg Stefan Dorski, a Scania Trucks vezető alelnöke és vezetője. “A mi ügyfeleink most már nagyon precízen meghatározhatják, hogy mit várnak el a teherautóiktól vagy járművezetőiktől: a lehető legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztást, vagy a lehető legnagyobb átlagsebességet.”

A Scania CCAP rendszere már közismert az „előrelátó” képességéről, és a topográfiai térképadatok alapján megtervezni a teherautó számára az optimális megoldást az emelkedők és lejtők leküzdésére. Ennek az a célja, hogy a sofőr el tudja kerülni a felesleges fékezéseket és mindig a megfelelő sebességfokozatot tudja alkalmazni, indokolatlan sebességváltások nélkül. Végül, de nem utolsósorban a CCAP célja, hogy a lehető legjobban ki tudja használni a sofőr a teherautó mozgási energiáját, például a dombtetőkön átguruláskor. 

A digitalizált térképadatoknak, a fejlett algoritmusoknak, valamint a jelentős számítástechnikai teljesítménynek köszönhetően a CCAP-vel ellátott Scania teherautók most már sokkal dinamikusabb stratégia tervezésére képesek. A megfelelő döntésekkel, így az időben történő sebességváltásokkal, az Eco-roll funkció használatával jelentős, további 2 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el a dimbes-dombos útvonalakon.

“Ezen trükkök alkalmazása nagyon egyszerűnek tűnik, de a valóságban szörnyen sok paramétert kell figyelembe venni és használni az optimális eredmény elérése érdekében” – hangsúlyozta Julian Kurzawscki Modro, a Scania Trucks Iparágakért és Alkalmazásokért felelős vezetője. „A mérnökeinknek sikerül sokkal okosabbá tenni a rendszert, így az képes tökéletesebb, a vezető szándékainak megfelelő döntéseket hozni.” – tette hozzá a szakember. 

A Scania távolsági áruszállításra tervezett teherautók háromféle teljesítmény üzemmóddal vannak ellátva: Economy, Standard, Power. Ezen felül az egyes üzemmódok három különböző szinten állíthatók be (ezeket a műszeregység kijelzője jeleníti meg), így egy adott helyzetben mindig a lehető legjobban lehet priorizálni a beállítások között.

„Az a sofőr, aki a lehető legnagyobb üzemanyag-megtakarítást szeretné elérni, annak az Economy üzemmódot és a 3-as szintű beállítást kell választania, ebben az esetben ugyanis a teherautó tudja, hogy a sofőr hosszabb sebességcsökkenéseket is képes tolerálni addig, amíg el nem éri az emelkedő tetejét” – jegyezte meg Kurzawscki Modro. Hozzátette: ”Meglehetősen gyakran előfordul, hogy az átlagsebesség ugyanúgy alakul, mivel most már jóval hosszabb ideig tud a jármű Eco-roll funkcióban gurulni. Ez a beállítás azonban nem mindig használható, például sűrű forgalomban sem. De a lényeg az, hogy a járművezető sokkal jobban tud priorizálni.”

A sofőröknek nem kell mindig a legszigorúbb beállításokat megadniuk annak érdekében, ha üzemanyagot akarnak megtakarítani. A Standard üzemmód, 2-es szintű beállítása esetén is már jelentős üzemanyag-megtakarítás érhető el a CCAP-rendszer előző verziójához képest.

„A megnövelt számítástechnikai teljesítmény és az új, sokkal fejlettebb algoritmusok mindig különbséget jelentenek” – árulta el Kurzawscki Modro. „A sofőrök sokkal dinamikusabb sebesség adaptációt fognak tapasztalni, amely teljes mértékben összehangban lesz szándékukkal és a tényleges út- és forgalmi viszonyokkal. A jármű teljes mértékben a sofőr szándéka szerint fogja elvégezni a rá bízott szállítási feladatot” – tette hozzá a szakember.

Minden Scania teherautó (néhány ritka kivételtől eltekintve) amelyet mostantól CCAP funkcióval rendelnek, automatikusan megkapja az új verziót. A használatban lévő Scania teherautókat pedig utólag lehet frissíteni az erre kijelölt szervizpontokon, de csak abban az esetben, ha a 2021 novemberében bemutatott Scania Super hajtáslánccal rendelkeznek. 

A Scania a szállítási megoldások világszinten is vezető gyártója. Partnereinkkel és ügyfeleinkkel közösen haladunk a hosszú távon fenntartható szállítási rendszerek felé vezető átalakulás útján. 2021-ben 88.930 tehergépkocsit, 4.436 autóbuszt, valamint 11.786 ipari és vízi hajtásrendszert szállítottunk ki ügyfeleinknek. A nettó árbevétel meghaladta a 146 milliárd svéd koronát, aminek több mint 20 százaléka a szolgáltatásokhoz köthető. Az 1891-ben alapított Scania mára több mint 100 országban működik, és mintegy 54 ezer főt foglalkoztat. A kutatás és fejlesztés főként Svédországban összpontosul, míg a gyártás Európában és Latin-Amerikában zajlik, regionális termékközpontokkal Afrikában, Ázsiában és Eurázsiában. A Scania a TRATON GROUP tagja. 
További információ: www.scania.com   


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; - Scania ; Robot, automatika, automata ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;