Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Az Allianz 2023-as globális biztosítási jelentése: biztos pont viharos időkben


2023.05.19
Forrás: MorphoCom - Allianz Sajtóközlemény
• Erőteljes növekedés: a globális biztosítási díjállomány 2022-ben 4,9 százalékkal nőtt 8,6 százalékos globális infláció mellett

•  Megosztott Magyarország: az életbiztosítási szegmens stagnál, de erőteljes a növekedés a vagyon- és felelősségbiztosítási, illetve az egészségbiztosítási ágazatokban
•  Biztos pont viharos időkben: a biztosítás úgy működik, mint egy lengéscsillapító, ami ellapítja a gazdasági ciklus görbéjét
•  Folytonosság a felszínen: a következő évtized folyamán a biztosítási díjbevételek évi 5,2 százalékos növekedése várható, ami 4.190 milliárd euróval növeli a globális biztosítási díjállományt
•  Átalakulás a felszín alatt: a biztosítók üzleti modellje az egyszerű pénzügyi kártérítéstől a kockázatkezelés és a megelőzés felé mozdul el

Az Allianz közzétette legfrissebb „globális biztosítási jelentését”, amely a globális biztosítási piac fejleményeinek elemzését tartalmazza.*1 

Erőteljes növekedés
A jelentés szerint a teljes globális biztosítási díjbevétel összege 2022-ben közel 5,6 billió euró volt. Továbbra is az életbiztosítás a legnagyobb szegmens (2,6 billió euró), megelőzve a vagyon- és felelősségbiztosítási (1,8 billió euró) és az egészségbiztosítási (1,1 billió euró) ágazatokat. 2022-ben a díjállomány 259 milliárd euróval, azaz 4,9 százalékkal nőtt 8,6 százalékos globális infláció mellett. A három szegmens teljesítményében ugyanakkor igen nagy volt az eltérés: a vagyon- és felelősségbiztosítás erőteljes, 8,7 százalékos növekedésével szemben az egészségbiztosítások szerényebb, 4,9 százalékos bővülést értek el, az életbiztosítási piacon pedig mindössze 2,4 százalékos volt a növekedés, mivel a háztartások csökkenő reáljövedelme a magánjellegű megtakarításokra is negatív hatást gyakorolt.

A vagyon- és felelősségbiztosítások díjának emelkedése a világ minden részén tapasztalható volt. Mindazonáltal a 2022-es globális növekedés több mint fele (77,5 milliárd euró; +9,9 százalék) egyedül Észak-Amerikából származik; 860 milliárd eurós díjbevételével ez a régió továbbra is messze a világ legnagyobb piaca. 
___
*1  Valamennyi adat a 2022-es devizaárfolyamokon alapul. 

Ázsiában is egészséges, 8,4 százalékos növekedés (31 milliárd euró) volt tapasztalható a tavalyi évben. Közel 403 milliárd euró értékű teljes díjbevételével a régió első ízben előzte meg Európát (4 százalékos, azaz 15 milliárd euró összegű növekedés 397 milliárd euróra).

Az életbiztosítási piacok különösen Nyugat-Európában szenvedték meg a tavalyi évet: a díjbevétel 2022-ben 2,7 százalékkal (21 milliárd euróval 740 milliárd euróra) csökkent. A növekedés mértéke Ázsiában is igen szerény volt, itt mindössze 3,6 százalékos növekedést regisztráltak (33 milliárd eurós növekedés 952 milliárd euróra). A vagyon- és felelősségbiztosításhoz hasonlóan 2022-ben ebben a szegmensben is Észak-Amerika volt a növekedés fő hajtóereje (7,8 százalékos, 61 milliárd eurós növekedés 840 milliárd euróra). Az amerikai kontinens dominanciája még inkább szembeötlő az egészségbiztosítás területén, ahol a világ összes díjbevételének mintegy kétharmadát az amerikai piac termeli meg.

Megosztott Magyarország
A magyar biztosítási piac 2022-ben 0,2 milliárd euróval, azaz 7,4 százalékkal nőtt, a teljes díjbevétel elérte a 3,6 milliárd euró értéket. Míg az életbiztosítási szegmensben többé-kevésbé stagnálás volt tapasztalható (0,7 százalékos emelkedés 1,5 milliárd euróra), a másik két szegmensben erőteljes volt a növekedés: a vagyon- és felelősségbiztosítási ágazatban a biztosítási díjak 12,6 százalékkal nőve elérték a 2,0 milliárd euró értéket, a még mindig szerény értékű egészségbiztosítási piac (58 millió euró) pedig közel 20 százalékkal bővült.

Biztos pont viharos időkben
Gazdasági szempontból az elkövetkező évek során az inflációs környezet kezelése jelenti majd a legnagyobb kihívást. Az infláció mértékét öt strukturális tényező („Öt D”), azaz a demográfia, deglobalizáció, dekarbonizáció, digitalizáció és az adósság (debt) határozza meg. Az „Öt D” összességében jelentős mértékben, akár 1 százalékponttal is megnövelheti az éves inflációt. „A biztosítás értéke a magas infláció és alacsony növekedés jellemezte viharos időszakokban mutatkozik meg – nyilatkozta Ludovic Subran, az Allianz vezető közgazdásza. – Bár a biztosítási ágazat az inflációt nem tudja megszüntetni, de egyfajta pufferként működve hosszabb időtávon kiegyenlítheti annak hatásait. Az Eurostat adatai szerint például a lakossági vagyon- és gépjármű-felelősségbiztosítások terén az infláció üteme a tavalyi évben messze az általános inflációs ráta alatt volt. A biztosítás úgy működik, mint egy lengéscsillapító, azaz ellapítja a gazdasági ciklus görbéjét az ügyfelek számára.”

Folytonosság a felszínen
A magasabb infláció ellenére – vagy talán éppen ennek köszönhetően – a következő évtized folyamán a biztosítási díjak évi 5,2 százalékos növekedése várható, ami 4.190 milliárd euróval növeli a globális biztosítási díjállományt. 2033-ban a díjbevétel az életbiztosításban eléri majd a 4,3 billió eurót, a vagyon- és felelősségbiztosítási szegmensben a 3,1 billió eurót, az egészségbiztosítás terén pedig a 2,3 billió euró értéket.

A legnagyobb növekedés (1.726 milliárd euró) az életbiztosítási szegmensben várható. Az éves növekedés (4,7 százalék) mindazonáltal valószínűleg jóval elmarad az általános gazdasági növekedés ütemétől (5,2 százalék) a következő évtizedben. A biztosítási penetráció mértéke 3 százalékponttal 2,8 százalékra fog csökkenni. A globális életbiztosítási üzletág növekedésének továbbra is Ázsia marad majd a motorja, az éves növekedés üteme itt (Japán nélkül) várhatóan 7,5 százalékra fog emelkedni. A teljes díjnövekedés fele (866 milliárd euró) várhatóan ebből a régióból származik majd, ami magasabb, mint Észak-Amerika (377 milliárd euró) és Európa (276 milliárd euró) együttesen.

A vagyon- és felelősségbiztosítási szegmensben a díjbevétel növekedésének mértéke 2033-ig várhatóan eléri az 1.282 milliárd eurót. Ez 5,0 százalékos éves növekedési ütemet jelez, ami nagyjából megfelel az előző évtizedben tapasztalt értéknek (5,1 százalék) és az általános gazdasági növekedésnek (5,2 százalék); a biztosítási penetráció ennek megfelelően csak kismértékben, mindössze 1 százalékponttal (2,0 százalékra) csökken. Az életbiztosítási szegmenshez hasonlóan a fő régiók közül egyértelműen Ázsia (Japán nélkül) a növekedés fő hajtóereje, éves szinten 8,1 százalékos növekedést produkálva. Abszolút értékben mindazonáltal a régió jelentősége ebben a szegmensben alacsonyabb, mint az életbiztosításoknál: a várható díjnövekedésnek „csupán” kb. 35 százaléka (448 milliárd euró) származik Ázsiából, ez áll szemben az Észak-Amerika (357 milliárd euró), illetve Európa (168 milliárd euró) által produkált eredménnyel.

Magyarországon a biztosítási díjak éves növekedési üteme 3,5 százalék körül várható; a teljes piac értéke 2033-ban eléri majd az 5,2 milliárd eurót. Várhatóan továbbra is a vagyon- és felelősségbiztosítás marad a legnagyobb szegmens (3,0 milliárd euró); ezt követi az életbiztosítás (2,1 milliárd euró) és az egészségbiztosítás (0,1 milliárd euró); a legkisebb szegmensként ugyanakkor ez utóbbi területen várható a legdinamikusabb növekedés: a szegmens bővülése előreláthatólag több mint kétszerese lesz a teljes piacénak (évi 8,4 százalék).

Átalakulás a felszín alatt
A jelentős technológiai változások, illetve az új és növekvő kockázatok fényében meglepő lehet ez a több-kevesebb folytonosságot sugalló előrejelzés. Mindez azonban csak a felszínt, azaz a díjbevétel növekedését jelzi. A mélyben eközben drámai folyamatok zajlanak.

A technológiai változások teljesen átalakítják a biztosítók működését. Az ökoszisztémák például döntő szerepet fognak játszani az ügyfélelérésben, az egyedi termékek mellett átfogó megoldásokat kínálnak majd az ügyfelek igényeinek megfelelően a mobilitás, az életvitel, az utazás, a vagyon és az egészség területén egyaránt. A mesterséges intelligencia mindeddig elképzelhetetlen lehetőségeket nyit meg az adatelemzésben, ezzel forradalmasítja a teljes értékláncot a kockázatvállalástól a kárrendezésig.

„Bár az ágazat megőrzi társadalmi jelentőségét, üzleti modelljét tekintve alapvető változás előtt áll – mondta Kathrin Stoffel, a jelentés társszerzője. – A biztosítók értékajánlata az egyszerű pénzügyi kártérítéstől a kockázatkezelés, illetve a kockázatok megelőzését és enyhítését szolgáló átfogó szolgáltatások felé mozdul el. Az átalakulás logikusan követi a piaci változásokat: a természeti katasztrófák, kiberbiztonság, az egészségügy és a nyugdíjak terén tapasztalható hatalmas hiányosságok megszüntetéséhez nem biztos, hogy elegendő lesz több díjat mozgósítani; egyre fontosabbá válik a kockázatok elkerülése.”

Biztosítási díjak

;  ; Mrd euró ; CAGR**
;  ; 2021 ; 2022 ; 2033 ; 2023–2033 (%)

- Ny-Európa: 1.323 ; 1.324 ; 1.860 ; 3,1
- K-Európa: 41 ; 51 ; 111 ; 7,3
- Magyarország: 3,3 ; 3,6 ; 5,2 ; 3,5
- É-Amerika: 2.268 ; 2.442 ; 3.908 ; 4,4
- Japán: 283 ; 308 ; 391 ; 2,2
- Ázsia, Japán kivételével: 1.149 ; 1.194 ; 2.788 ; 8,0
- Kína: 605 ; 633 ; 1.486 ; 8,1
- A világ többi része: 240 ; 243 ; 695 ; 10,0
- Globális: 5.304 ; 5.563 ; 9.753 ; 5,2
*2022. évi devizaárfolyamok mellett
**Összetett éves növekedési ráta

Az interaktív „Allianz globális biztosítási térkép” megtalálható honlapunkon:
Allianz Global Insurance Map:
https://www.allianz.com/en/economic_research/research-data/global-insurance-map.html  

A tanulmányt angol nyelven megtalálja honlapunkon itt: 
2023_05_17_Insurance-Report_AZ.pdf (allianz.com)
https://www.allianz.com/content/dam/onemarketing/azcom/Allianz_com/economic-research/publications/specials/en/2023/may/2023_05_17_Insurance-Report_AZ.pdf   

Az Allianzról
A világ vezető biztosítóinak és vagyonkezelőinek egyikeként az Allianz Csoport több mint 70 országra kiterjedő magán- és vállalati ügyfelei a 126 milliót* is meghaladják. Az Allianz személyi és vállalati biztosítási szolgáltatások széles körét nyújtja ügyfelei részére a vagyon-, élet- és egészségbiztosítástól kezdve az asszisztencia-szolgáltatásokon át egészen a hitelbiztosításig és globális üzleti biztosításig. A világ egyik legnagyobb befektetőjeként az Allianz mintegy 809 milliárd eurót kezel biztosítási ügyfelei megbízásából. Ezenkívül vagyonkezelőink – a PIMCO és az Allianz Global Investors – 2,0 billió euró értékben kezelik harmadik felek vagyonát. Üzleti folyamatainkba és befektetési döntéseinkbe szisztematikusan beépítettük az ökológiai és a társadalmi szempontokat, így a Dow Jones Fenntarthatósági Index alapján a biztosítási iparág élvonalába tartozunk. 2021-ben 155.000-nél is több munkatársunkkal csoportszinten összesen 148,5 milliárd euró bevételt és 13,4 milliárd euró üzemi nyereséget realizáltunk.

Ezekre az adatokra minden esetben az alábbiakban szereplő felelősségkizáró nyilatkozat vonatkozik.
* Beleértve az Allianz-ügyfelekkel rendelkező, nem konszolidált szervezeteket is.

Jövőre vonatkozó állításokkal kapcsolatos figyelmeztetés
A jelen dokumentumban foglalt állítások olyan, jövőre vonatkozó kilátásokat és várakozásokat foglalhatnak magukban, amelyek a vezetőség jelenlegi nézetein és feltételezésein alapulnak, és ismert, illetve ismeretlen kockázatok és bizonytalanságok övezhetik őket. Előfordulhat, hogy a tényleges eredmények, teljesítménymutatók vagy események lényegesen eltérnek az ilyen jövőre vonatkozó állítások kifejezett vagy kikövetkeztethető tartalmától.

Ilyen eltérés oka lehet bármely változás többek között – de nem kizárólagosan – az alábbi tényezőkben: (i) az általános gazdasági feltételek és versenyhelyzet az Allianz alapvető üzletágában vagy főbb piacain, (ii) a pénzügyi piacok teljesítménye (különösen a piaci ingadozások, valamint a likviditási és hitelkockázati események), (iii) az Allianz Csoporthoz, más ismert vállalatokhoz és általában véve a pénzügyi szolgáltatások ágazatához kapcsolódó kedvezőtlen sajtóvisszhang, szabályozási intézkedések vagy pereskedés (iv) a biztosítási káresetek – beleértve a természeti katasztrófákból származókat is – gyakorisága és súlyossága és a kárköltségek alakulása, (v) a halálozási és megbetegedési szintek és trendek, (vi) a megtartási szintek, (vii) a hitelek nemteljesítésének mértéke, (viii) a kamatszintek, (ix) a devizaárfolyamok, különösen az EUR/USD árfolyam, (x) a jogszabályok és előírások – azon belül az adózási szabályok – változásai, (xi) az akvizíciók – beleértve a kapcsolódó integrációkat és reorganizációs intézkedéseket – hatásai, és (xii) az általános versenyfeltételek, amelyek minden esetben helyi, regionális, országos és/vagy globális szinten értelmezendők. Számos ilyen változást kedvezőtlenül befolyásolhat a terrorizmus.

Önkéntes naprakésszé tétel
Az Allianz nem vállal kötelezettséget a jelen dokumentumban foglalt információk vagy jövőre vonatkozó állítások naprakésszé tételére, kivéve, ha az adott információ közzétételét jogszabály írja elő.

Adatvédelmi kiegészítés
Az Allianz elkötelezett az Ön személyes adatainak védelme mellett. További tájékoztatás az adatvédelmi nyilatkozatban olvasható.

www.allianz.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Robot, automatika, automata ; AI, MI, Mesterséges intelligencia ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Ingatlan, építőipar


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;