Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Az ABB Európa egyik legnagyobb megújuló hidrogén-projektjében működik együtt a Lhyfe és a Skyborn cégekkel


2023.05.22
Forrás: Momentum Communications Kft., ABB Sajtóközlemény
• Az ABB a SoutH2Port projekt keretében együttműködik a Lhyfe és a Skyborn cégekkel, hogy előmozdítsa a tengeri szélerőművek megújuló hidrogéntermelésének nagyszabású integrációját az energetikai rendszerbe.

•  A Skyborn tervezett tengeri szélerőműparkja által működtett, a svédországi Söderhamnban megvalósítandó üzem naponta mintegy 240 tonna hidrogént fog előállítani, ami mintegy évi 1,8 millió hordó kőolajnak felel meg. 

•  Az ABB kulcsfontosságú szakértelmet nyújt a hidrogén- és villamosenergia-termelés integrációjának optimalizálásához a teljes ökoszisztémában, beleértve az automatizálási, az elektromos és a digitális technológiákat. 

Az ABB együttműködik a megújuló hidrogén előállításában vezető Lhyfe céggel és a megújuló energiaforrások terén világelső Skyborn céggel, hogy közösen valósítsák meg és optimalizálják Európa egyik legambiciózusabb megújuló hidrogénprojektjét, a SoutH2Portot.

A Lhyfe és a Skyborn által üzemeltetett új hidrogéntermelő üzem a svédországi Söderhamn községben lesz, és a Skybornnak a közeli Storgrundetben lévő 1 GW-os tengeri szélerőművéhez csatlakozik. A teljes üzembe helyezését követően a 600 MW beépített teljesítményű létesítmény várhatóan naponta mintegy 240 tonna hidrogént fog előállítani, és ezzel Európa egyik legnagyobb megújuló hidrogénszállítójává válik. 

„Ez az együttműködés kulcsfontosságú része mind a hidrogéntermelés, mind a tengeri szélerőművek területén követett stratégiánknak” – mondta Brandon Spencer, az ABB Energy Industries vezetője. „A mostanihoz hasonló partnerségi együttműködések hozzájárulnak a zökkenőmentes ellátási lánc megteremtéséhez, amely elengedhetetlen az energetikai átmenet felgyorsításához. A hidrogén az ipari és a közlekedési szektor szén-dioxid-mentesítésének elősegítésével döntő szerepet játszik a világ éghajlati céljainak elérésében.”   

A vállalatok által aláírt szándéknyilatkozat szerint az ABB kulcsfontosságú szakértelmet nyújt a hidrogén- és villamosenergia-termelés integrációjának optimalizálásához a teljes ökoszisztémában, beleértve az automatizálási, az elektromos és a digitális technológiákat, továbbá hozzájárul a térségben és annak tágabb környezetében megvalósuló, méretezhető, kereskedelmi célú energiaátalakítási projektek fejlesztéséhez. A cél a Power-to-X átalakítási technológiák összekapcsolásában, integrálásában rejlő lehetőségek feltárása. Ezekkel a technológiákkal a megújuló forrásból származó villamos energia szén-dioxid-semleges energiahordozóvá, például hidrogénné alakítható, illetve segítségükkel megoldható az energia későbbi felhasználást biztosító tárolása is.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy egy olyan globális technológiai vezető vállalat, mint az ABB, amely osztja a SoutH2Port projektben alkalmazandó Power-to-X lehetőségeibe vetett meggyőződésünket, csatlakozott a Lhyfe-fal való együttműködésünkhöz. Bízom abban, hogy az ABB segítségével, az e területen meglévő kiemelkedő szakértelmével a következő szintre tudjuk emelni ezt a projektet” – mondta Olle Hedberg, a Skyborn Sweden vezérigazgatója.

„Szakértelmünk és megoldásaink egyesítésével költséghatékonyan és biztonságosan növelhetjük a megújuló hidrogéntermelésben rejlő értékteremtést” – mondta Jens Marquardt, a Lhyfe észak-európai régióért felelős vezetője. „A Skyborn tengeri szélenergia terén elért eredményei, a Lhyfe megújuló hidrogéntermelésben szerzett szakértelme az ABB technológiai szakértelmével párosulva új lehetőségeket teremt a megújuló hidrogéntermeléssel összekapcsolt Power-to-X megoldások nagyüzemi léptékű megvalósítására.” 

Az új üzem támogatni fogja a svéd energiarendszer szén-dioxid-mentesítését, akár közvetlenül a hidrogén előállításával, akár a finomított üzemanyagok, például metanol, fenntartható repülőgép-üzemanyag vagy ammónia, előállításával - így járulva hozzá a kormány azon tervéhez, hogy Svédország 2045-re a világ első fosszilis energiahordozóktól mentes országa legyen. A SoutH2port az új munkahelyek és üzleti lehetőségek megteremtésével tovább növeli a régió és a helyi közösség vonzerejét és versenyképességét.

A Lhyfe egy európai, az energetikai átállás ügye mellett elkötelezett vállalatcsoport, amely zöld és megújuló hidrogén gyártására és szállítására szakosodott. Gyártóüzemeivel és projektportfóliójával arra fókuszál, hogy ipari mennyiségben biztosítson hozzáférést a zöld és megújuló hidrogénhez, és lehetővé tegye egy olyan kedvező energiamodell létrehozását, amely képes az ipar és a közlekedés teljes ágazatainak szén-dioxid-mentesítésére. A Lhyfe 2021-ben avatta fel a világ első ipari méretű, tengeri szélerőműparkkal összekapcsolt zöld hidrogéntermelő üzemét.  2022-ben a Lhyfe üzembe helyezte a világ első tengeri zöld hidrogéntermelő kísérleti platformját. A Lhyfe 11 európai országban van jelen, és 2022 végén 150 alkalmazottat foglalkoztat. A vállalatot a párizsi Euronext tőzsdén jegyzik. 
www.lhyfe.com   

A tengeri szélerőmű-fejlesztés és -üzemeltetés terén úttörő és vezető szerepet betöltő Skyborn több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik, és világszerte mintegy 7 GW kapacitású, felépített, jóváhagyott vagy kivitelezés alatt álló beruházást tudhat magáénak, amely a teljes tengeri szélerőmű-értékláncot lefedi, beleértve a zöldmezős fejlesztést, a mérnöki és tervezési munkát, a beszerzést, a finanszírozást, a kivitelezés irányítását és az eszközkezelést. A Skyborn portfóliójába tartozik egy összesítve 30 GW-nál nagyobb, a fejlesztés különböző fázisaiban lévő, globális projektcsomag. A németországi székhelyű vállalat világszerte 14 piacon van jelen. 
www.skybornrenewables.com  

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, termékeivel és megoldásaival elősegíti egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB közel 105.000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. 
www.abb.com  

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energetikai szektorban. 

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu   
Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag   
Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/   
YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag   

www.abb.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;