Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

A Haacht sörgyárban robotok mozgatják és vizsgálják a söröshordókat


Forrás: FANUC, Sikertörténetek az automatizálás világából
A belgiumi Boortmeerbeek városban üzemelő Haacht sörgyár egy óránkénti 500 hordó feldolgozására képes töltősorral rendelkezik, hogy biztosítsa a több mint 5000 kávézó és vendéglátó-ipari egység időben történő kiszolgálását. A hordók feldolgozásáról, vizsgálatáról és raklapozásáról FANUC-robotok gondoskodnak.

A Haacht sörgyár a harmadik legnagyobb Belgiumban, évente hozzávetőleg egymillió hektoliter (21 millió birodalmi gallon) termeléssel.
A vendéglátó-ipari szektor központi helyet foglal el tevékenységünkben,” – fejtette ki Koen Van de Velde, a Haacht sörgyár helyettes sörfőzőmestere. „Nem csak söröket készítünk, többek között a Primus, a Tongerlo, a Charles Quint és a Mystic márkákat, de üdítőitalokat, ásványvizet, bort és még kávét is, egyszóval mindent, amire egy kávézónak szüksége lehet. Több alkalmazott a vendéglátó-ipari intézmények kiszolgálására specializálódott, és saját csapatunk van az italkimérési berendezések karbantartására.

Egy gyártósor a hordók tisztítására, egy pedig a töltésére

A vendéglátó-ipari szektor központi szerepének egy következménye, hogy sörtermelésünk nagy része hordókban kerül forgalomba, amely néhány évvel ezelőtt modernizációra ösztönzött bennünket. A Haacht sörgyár ekkor a Lambrechts Konstruktie vállalathoz fordult, amely söröshordók töltésére szolgáló gépekre specializálódott – ez egy olyan korlátozott piac, amelyet mindössze néhány további gyártó szolgál ki a világon.
A hordók töltése valójában sokkal bonyolultabb annál, mint az elsőre látszik, különösen azért, mert a töltést oly módon kell végrehajtani, hogy a sör ne habozzék, és mindenekelőtt azért, mert a hordókat a gyártósoron töltés előtt ki kell tisztítani és sterilizálni kell. Összességében ez a teljes mértékben automatizált gyártósor hozzávetőleg ötven vezérlővel rendelkezik, amelyek biztosítják, hogy az egyes műveletek a követelményekkel összhangban kerüljenek végrehajtásra. Ezen vezérlőelemek közül első helyen szerepel a hordók vizuális ellenőrzése, amelyet a gyártósoron egy FANUC R-2000iB típusú robot testesít meg.

Az iRVision rendszer teljes mértékben integrálva van a robotvezérlőbe

A raklapadagoló sor felett elhelyezett kamera érzékeli a hordókat és továbbítja ezen adatokat a robotnak,” – ismertette Filip Beyens, a Lambrechts Konstruktie ügyvezető igazgatója. „A robot két megfogóegységgel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik két hordó egyidejű felemelését.
A robot ezután megmutatja a hordókat két további kamerának, amelyek ellenőrzik, hogy a hordók és csatlakozójuk (a középen található csapcsatlakozó) rendben vannak-e, és hogy a sapka fel van-e húzva. Szükség esetén a robot vissza tudja helyezni a hordókat arra a szállítószalagra, amely a tisztítóállomásra szállítja őket.

A vizuális felismerő rendszerhez a Lambrechts vállalat a FANUC iRVision rendszert választotta. Filip Beyens: „Az iRVision rendszer nagy előnye, hogy az teljes mértékben integrálva van a robotvezérlőbe. Ez azt jelenti, hogy a robot minden hordót megvizsgálhat anélkül, hogy kommunikálnia kellene a PLC-vel. Minden olyan hordót, amely valamely okból nem felel meg a feltételeknek, a robot a visszautasítási sorba helyez vissza.

Maximális hatékonyság

A hordók vizuális ellenőrzésére szolgáló programot a Lambrechts vállalat fejlesztette ki, és ez fut a robotvezérlőben is. Minden szükséges kommunikáció a rendszeren belül lezajlik. Természetesen a kezelők maguk is megtekinthetik a képeket a robotkonzolon, de a kiértékelést ténylegesen automatikusan a robotvezérlő végzi.
A gyártósor végén, miután a hordók feltöltése, címkézése és végső ellenőrzése megtörtént, két FANUC M-410 várja azokat a raklapozási műveletek elvégzésére. Ezek a robotok úgy vannak elhelyezve, hogy mindkettő képes legyen elhelyezni a hordókat a raklapokra. Normál működés esetén azonban az egyik robot az elkészült hordók elhelyezéséről gondoskodik, míg a másik a visszautasítási sorról helyezi a hordókat külön raklapokra.

A legkisebb robot gyártósor elején, és a két nagyobb robot gyártósor végén történő elhelyezése tudatos döntés volt. Egy szimuláció kimutatta, hogy ez a konfiguráció vezet a legnagyobb rendelkezésre álláshoz és a legnagyobb hatékonysághoz.

Szimuláció a Roboguide szoftverrel

Filip Beyens: „A gyártósor működésének előzetes szimulációjára a Roboguide szoftvert használtuk. A visszautasított hordók számára becsléseket adtunk, hogy elemezni tudjuk a robotok leterheltségét. Egy három robotos konfigurációval optimális állapotot értünk el, ahol a harmadik robot kezelte a raklapokat.
A robotok, a vezérlő, a vizuális rendszer és a szimulációs szoftver teljes csomagjának választásához a Lambrechts számára meggyőző érvek szóltak a FANUC mellett.

Filip Beyens: „Amikor 15 évvel ezelőtt elkezdtünk a robotikai iparágban dolgozni, ez a technológia még keveset tudott az autóiparon kívüli területekről. A FANUC csapata ismertette velünk a lehetőségeket, és segített nekünk a kezdésben. Az évek során a FANUC valódi partnerré vált, a velük folytatott kommunikáció kitűnő, és a FANUC alkalmazottai mindig rendelkezésre állnak, ha szükségünk van rájuk.

Megnövelt rugalmasság és termelékenység

A Haacht sörgyár és a Lambrechts Konstruktie vállalat között kialakult sikeres partnerség alapja a jó kommunikáció.
Büszkék vagyunk arra, hogy egy belga vállalkozás vagyunk, és jobban preferálunk egy olyan helyi partnert, aki közvetlenül kezeskedik munkája minőségéért” – fejtette ki Koen Van de Velde a Lambrechts vállalattal történő együttműködésről. „A FANUC vállalattal folytatott együttműködés kiválónak mondható. Gépkezelőinket betanították a robotok kezelésére, és egy karbantartási szerződést is aláírtunk. A gyártósor, mint egész teljesítménye szempontjából a robotok létfontosságú tényezők. A gyártósor 2010 óta működik, és azóta nem volt olyan problémánk, amely a robothibából adódott. Ezenfelül a karbantartás költsége a hagyományos raklapozáséhoz képest jóval alacsonyabb, míg a rugalmasság és termelékenység számottevően javult.

www.fanuc.eu 


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - FANUC ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; CNC-PLC ; Élelmiszer ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;