Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Robotok segítik a sajtdarabok gyors és hatékony csomagolását


Forrás: FANUC, Sikertörténetek az automatizálás világából
A Zeewolde városában működő A-ware vállalat két éve dolgozik együtt a Robertpack vállalattal. A zeewoldei központú csomagolástechnikai specialista beépített FANUC-robotokkal felszerelt berendezéseket szállított. A nagy sebességű robotok garantálják, hogy a sajtdarabok csomagolása és raklapozása gyorsan és hatékonyan zajlik.

Az A-ware Food Group szakterülete a sajtok és egyéb élelmiszerek ellenőrzött körülmények közötti érlelése, darabolása, csomagolása, tárolása és szállítása. A családi tulajdonú vállalkozás 2010-ben jött létre az Anker Cheese (1962) és a Bouter Cheese (1890) összeolvadásával. Az Anker Cheese a nemzetközi piacokra is kilépett. 2010 májusában az Anker Cheese tevékenységeit két „új” vállalat között osztották fel: az Anker Cheese (kereskedelmi tevékenységek) és az A-ware (raktározás és logisztika) között. 2010 júniusában az A-ware felvásárolta a Fresh Support nevű, független csomagolástechnikai szolgáltatót, amelynek fő profilja a sajtok csomagolása volt.  A Bouter Cheese elsősorban holland és külföldi sajtok gyártásával foglalkozik: érlelés, darabolás, csomagolás, terjesztés – többek között Hollandia legnagyobb viszonteladója számára.

Növekvő élelmiszeripari vállalatcsoport

Az egyesülést követően a vállalat – számos fiókirodájával és kb. 1600 alkalmazottjával – jóval nagyobb lett, mint az A-ware Food Group. A vállalatcsoport növekedése azóta sem állt le. A csoport tavaly felvásárolta a Schipper Cheese (Zaandam) vállalatot, az A-ware pedig saját, egy új-zélandi tejipari partnerrel, a Fontera vállalattal közösen létesítendő sajtgyártó üzem építése mellett döntött. Az üzem 2014-ben kezdte meg működését. A zeewoldei létesítményben a csomagolási részleg vezetése egyeztetett a FANUC marketingasszisztensével, Annelies Vander Hulsttal, az A-ware műszaki igazgatójával, Robert van Diennel, az A-ware-nél projektmenedzserként dolgozó Eric van Houwelingennel, valamint a Robertpack projektmenedzserével, Bertus Visch-sel a sajtdarabok csomagolásának és raklapozásának robotizálásáról.

A Robertpack és a Bouter Group már évek óta együttműködött Culemborgban, és sor került FANUC-robotokkal felszerelt csomagolósorok szállítására is. A tavalyi évben a Robertpack robotsort telepített Zeewoldében az A-ware üzemében, idén nyáron pedig egy újabbat alakított ki. Van Houwelingen és Van Dien közvetlenül is részt vesz ezekben a befektetésekben. Van Houwelingen: "Jó tapasztalataink vannak a Culemborgban használt FANUC-robotokkal kapcsolatban.’ Itt, Zeewoldében többféle gyártótól származó robotjaink voltak. Mi szabjuk meg a használni kívánt robottal szemben támasztott követelményeket. Az elsődleges célunk egy adott funkció megvalósítása. A csomagolósornak jól kell működnie, ezért kikértük a beszállítóink – ebben az esetben a Robertpack – tanácsát.

Még nagyobb integráció

Korábban a robotok különálló berendezések voltak" – mondta el Bertus Visch. „Ma már a csomagológépekbe szereljük őket, mert összetett gépi mozgások végrehajtását teszik lehetővé. Erre természetesen alapvető szükség van az A-ware esetében, ahol nagy sebességgel zajlik a munka. Ha a vizuális ellenőrzés és a gyártósori darabkövetés fontos, akkor a FANUC megoldásait választjuk.

Annelies Vander Hulst megerősítette, hogy a robotok egyre nagyobb teret nyernek a gyártásban. Az ellátást a gépgyártókon és a rendszerintegrátorokon keresztül végezzük, és az a tapasztalatunk, hogy a robotok gyakran a berendezésbe integrálva kerülnek a rendszerbe, hogy biztosítható legyen a hatékonyság, a költségcsökkentés és a nagyobb biztonság.

Alapszintű tudás helyben

A legutóbbi befektetést a megnövekedett piaci igény és a kiterjedt termékcsalád tette indokolttá. Az A-ware számára a robottechnológia a tudás bővülését jelenti. Van Dien: „Magától értetődik, hogy a gyártósoraink nem állhatnak tétlenül. Éppen ezért belső szervizszakembereink, illetve a Robertpack munkatársai részt vettek a működtetésre és a szervizelésre vonatkozó képzésen. Ennek köszönhetően szerelőink rendelkeznek az alapvető ismeretekkel, így a kisebb problémákat magunk is el tudjuk hárítani. A különféle robotok gyártósori vezérlését a Robertpack által szállított PLC-vezérlő látja el, amelybe a gyártósor összes speciális eleme integrálva van, ugyanis ebben az összeállításban a robot semmiképpen sem irányíthat.

Visch véleménye szerint az A-ware saját felkészültsége előnyt jelent. „Ennek köszönhetően a kommunikáció is másképpen zajlik, ami javítja a hatékonyságot. A robotok alkalmazásának előnye, hogy minimális karbantartásra van szükség. Ebben a robotot használó összes ügyfelünk egyetért."

120 darab percenként

Az A-ware zeewoldei üzemében a kerek, érett sajtokat grammnyi (E-kód) pontossággal darabolják a hét minden napján, 3–5 műszakban, majd a darabokat csomagolják.  Ez a műveletsor 15 gyártósoron zajlik, amelyek közül négy mellett található robot. Az új gyártósor mélyhúzó berendezései feletti két robot (élelmiszer-ipari besorolású FANUC M3iA/6S) végzi a formázott sajtdarabok csomagolását a két útvonalon, és a darabok folyamatos mozgását fenntartva nagy (120 darab/perc) sebességgel áthelyezi azokat a mélyhúzásos csomagba, majd a lezárja a csomagot. A doboztöltő berendezést – amelyben 2 db FANUC M3A/6S robot végzi a dobozrakodást, valamint alsó dobozemelő, tálcaélzáró és fedőrögzítő található – teljes egészében a Robertpack készítette.  A gyártósor végén különálló FANUC M-710C/70 robot helyezi raklapra a dobozokat. A BRC, IFS, Skal és HACCP tanúsítvánnyal egyaránt rendelkező vállalat az iparágban alkalmazott legszigorúbb minőségi szabványoknak is megfelel.

Az eszközök döntő fontosságúak

A szerszámok és a programozás fontos szempont a beszállító kiválasztásakor" – mondta el Van Houwelingen, aki szerint egyre több robot és robotizált megoldás szerepel az ajánlatokban. Visch elárulta, hogy a Robertpack jelentős tapasztalattal rendelkezik a robotok megfogóegységei terén, és ezeket saját üzemükben gyártják. Van Dien és Van Houwelingen számára a legfontosabb szempont az, hogy minden zökkenőmentesen működjön. „Az egyetlen, 37 méter hosszú gyártósorunk mentén öt gyártó berendezése található; ezek egy része magas, másik része alacsony karbantartási igényű. A legfontosabb paraméter az, hogy a berendezések tudjanak kommunikálni egymással" – mondta el Van Dien.

Van Houwelingen véleménye szerint fontos, hogy ne használjanak túl sok különböző gyártótól érkező robotot a termelésben. A FANUC termékeivel kapcsolatban jók a tapasztalataink, az ugyanattól a gyártótól származó robotok használata pedig előnyt jelent mind a karbantartás során, mind a gép ismeretét tekintve.

www.fanuc.eu  


Cégfelvásárlás, cégeladás ; NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - FANUC ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; CNC-PLC ; Élelmiszer


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;