Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

CONSTRUMA 2017 – Lendületben


2017.04.10
Forrás: HUNGEXPO, Hírek
Kiállítók és látogatók egyaránt elégedetten távoztak a vasárnap zárult 36. Construmáról. A kelet-közép-európai régió legnagyobb otthonteremtési és építőipari kiállítási csokrát a tavalyinál is többen, csaknem 60 ezren tekintették meg a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

Különösen sikeres volt az első építőipari állásbörze, amellyel a Hungexpo az iparág egyik égető problémájára reagált a maga eszközeivel.

Az idei év lendülete nemcsak az építőiparra, hanem a legnagyobb hazai építőipari szakkiállításra is hatással volt. Az elmúlt éveknél jóval több, 17 ország majd 700 kiállítója vett részt a Construmán, és többségük már most jelezte: jövőre is visszatér. A tavalyi rekord után idén csaknem 10 százalékkal nőtt a látogatók száma, ami ugyancsak az építő kedv növekedését jelzi.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára a megnyitón elmondta, az építőipar erős lendületet vett, optimizmusra ad okot, hogy az új szerződések volumene januárban 212 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Hozzátette: ezzel párhuzamosan a lakásépítések száma is jelentősen emelkedett, csaknem 10 ezer új lakás épült az elmúlt évben. Idén és a következő években is a lakásépítések jelentős megugrását várják: 2017-ben 15-20 ezres, 2018-ban a 20-25 ezres tartományba emelkedhet a használatba vett új lakások száma.

A Construma jelentőségét mutatja, hogy a kormány nem először jelenti be itt a következő időszak néhány fontos kormányzati lépését az építőiparban és az energetikában. Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a Hungarothermhez kapcsolódó Öko City kiállítás megnyitóján jelentette be az Otthon melege program újabb kiírását. A 3,5 milliárdos keretösszegű kiírásban ezúttal júniustól lehet pályázni a kazánok, kémények felújítására.

Az egyik legnépszerűbb eleme volt a kiállításnak az év újdonsága, a JÖVŐ OTTHONA projekt. A Lakberendezők Országos Szövetségének tervezői által megtervezett enteriőrökben, interaktív módon szemléltették, hogy az okos otthon költséghatékony, kényelmes és nagyon trendi. A kiállított „okos ház” különlegessége volt, hogy egyetlen eszközről, egy tabletről irányították a helyiségekben elhelyezett különböző vezérlésű berendezéseket, az árnyékolástechnikától, világításon és a fűtés-hűtésen át a vízkezelésig és biztonságtechnikáig.

Idén minden eddiginél sikeresebbek voltak a Construma mellett megrendezett szakmai fórumok, konferenciák. A partnerek jelzései szerint ezeken több százan vettek részt. Már hagyomány, hogy szakmai szervezetek, köztük Magyar Mérnöki Kamara és Magyar Építész Kamara is a Construmára időzíti továbbképzési programjait, amelyekért szakmai pontok járnak. Nem egy szakmai szervezet a kiállításon tartotta taggyűlését. Sikerrel debütált az úgynevezett szakmai tárlatvezetés is, amelyen öt témában, kilenc vezetésen csaknem 200 szakember vett részt. Ugyancsak sikeresek voltak a szakiskolások számára szervezett tájékoztató előadások, tanácsadások, a különféle szakmákat népszerűsítő bemutatók.

A Hungexpo Zrt. mint az ország legnagyobb kiállítás szervezője kötelességének tartja, hogy kiállításain az adott iparág legfontosabb kérdéseivel foglalkozzon. És mivel 2017-ben egyértelműen a kapacitás- valamint a munkaerőhiány jelenti a legnagyobb kihívást a magyar építőiparban, ezért szervezett állásbörzét, közösen a Randstaddal, Európa második legnagyobb humán erőforrás tanácsadójával. Az első Construma-Randstad állásbörze a vártnál is nagyobb sikert hozott. A szervezők előzetes adatai szerint több mint 350-en vettek részt a workshopokon és 200-an regisztráltak a cég adatbázisába. A munkáltatók adatai alapján a legkeresettebb pozíciók: az operátor, a targonca kezelő, az építész mérnök és az építőipari marketing szakember.

Ugyancsak sok látogatót vonzott a „Robbantsd fel magad!” épületgépész kalandpark, valamint az Épületgépész Forma 1, melyen 11 épületgépészeti szakképző iskola diákjai által készített, három-és négykerekű járgány mérte össze tudását.

A kiállítás egyik legdinamikusabban fejlődő eleme, az OTTHONDesign, a lakberendezés és a design kiemelkedő fóruma. Idén is nagy sikerük volt a fiatal magyar tervezők munkáit bemutató MAGYAR DESIGN standnak, és sokan keresték fel a DOWNLOAD DESIGN KID-et, ahol olyan, egyedi tervezésű, kisgyermekeknek szóló design bútorokat mutattak be, melyeknek tervei később ingyenes letölthetők az internetről.

A CONSTRUMA idei partnerországa India volt. A kontinensnyi ország két pavilonban több mint 40 kiállítóval és több mint 300 négyzetméteren jelent meg. India mellett Ausztria, Csehország, Kína és Taiwan is kollektív standon mutatta be az ország termékeit, újdonságait.

A Hungexpo Zrt. hatodik alkalommal rendezte meg a CONSTRUMA csokor részeként a tavasz legnagyobb dísznövény és kertépítészeti kiállítását, a CONSTRUMA KERT-et. Sok látogatója volt idén is a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (MAKEOSZ) által szervezett Magyar Kertépítő Verseny és Show-nak, melynek versenymunkái a kiállításon voltak láthatók. A Magyar Díszkertészek Szövetsége (MDSZ) az Agrármarketing Centrummal (AMC) együtt 200 m2-es mintakertet épített, ahol a kora tavasszal virágzó növényeket mutatták be. Újdonság volt az OMÉK Dísznövény- és Virágvásár, mely szintén a CONSTRUMA Kert együttműködő partnere, az AMC közreműködésével valósult meg.

www.hungexpo.hu    


NEWS ; Ipari hírek ; Ingatlan, építőipar ; Kiállítás, konferencia ; - Hungexpo


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;