Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Az ABB és a robotika fejlődése


2017.05.30
Forrás: IpariCégek.hu Riport
Paplógó Zoltán, az ABB Kft. robotika üzletág magyarországi vezetője, az Ipar Napjai kiállításon válaszolt kérdéseinkre.

- Milyen jellegű változások történtek a robotikában az elmúlt egy évben?
Az első és legfontosabbat a jelentősége szempontjából kell megemlítenem, ez mindenféleképp a kollaboratív robotok csoportjához kapcsolódik, a másik pedig a digitalizáció, Ipar 4.0, Internet Consortium, sokféle megnevezése van. Úgy gondolom, hogy az ehhez kapcsolódó fejlesztések, újdonságok határozzák meg a mai nap robotikáját.

Paplógó Zoltán, ABB, Fotó: IpariCégek.hu
Paplógó Zoltán, Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- Mivel foglalkozik Magyarországon az ABB Robotika üzletága? Elsősorban a robotok értékesítésével, vagy fejlesztéssel is foglalkoznak?
Elsődleges feladatunk a robotok értékesítése, de természetesen egy robot önmagában (pl. mint egy villanymotor) nem működőképes, semmilyen feladat elvégzésére nem alkalmas. Fel kell építenünk rá különféle eszközöket, legyen az egy hegesztőrobotnál egy hegesztőpisztoly, festőrobotnál például egy festő, szóró pisztoly, azaz komplett rendszerré kell építeni, hogy működjenek, ennek a fejlesztése viszont már itthon történik. Tehát maga a robot, mint  termék az egy svédországi gyárban készülő, svéd fejlesztés, de a helyi adott feladatra, a vevői igényre történő alkalmazás, technikai fejlesztés, az itt történik nálunk, Magyarországon.

YuMi, ABB, Fotó: IpariCégek.hu
YuMi az ABB együttműködő robotja, Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- YuMi az ABB együttműködő robotja, amit jelenleg is tovább fejlesztenek vagy ez egy lezárult fejlesztés?
2014-ben mutatta be az ABB, ez az első kollaboratív vagy együttműködő robotunk, az első tagja ennek a robot családnak. Az ABB termék palettáján a YuMi az első, ami megjelent, mint együttműködő robot és úgy gondolom, ez egy hosszabb útnak az első lépése. Semmiképpen nem mondanám lezárult fejlesztésnek, a vevői igények és visszajelzések, illetve a különféle alkalmazási igényeknek megfelelően továbbfejlesztésre szánjuk és ezen fejlesztések már folyamatban is vannak vele kapcsolatban.

- Van-e elsődleges célpont szakterülete az ABB-nek a robotok fejlesztésénél?  
Így, hogy elsődleges, nagyon nehéz definiálni, talán ilyet nem is tudnék mondani, vagy nem is mondanék szívesen, mert rengeteg vevői megkeresésre, rengeteg különféle, párhuzamos fejlesztés történik. Mondhatnám az autóipart, mint egy tradicionális, nagy robot felhasználási terület, nekik teljesen más igényeik vannak, mint pl. az élelmiszer ipar, amelyet úgy látunk, hogy Magyarországon egyre jobban, egyre dinamikusabban fejlődik. Tehát elsődlegest ezek közül nem nagyon tudnék kiemelni.

- Milyen fejlődések és megoldások várhatók az elkövetkező 1-2 évben a robotika területén?
A jóslás, mindig veszélyes terület, ez robotos területen is ugyanígy van. Vannak folyamatban lévő fejlesztések, mint az előbb említett YuMi. A digitalizációt is már említettem, hogy az ezzel kapcsolatos szolgáltatások is nagy mértékben fejlődtek az elmúlt pár évben, várhatóan dinamikusan fognak fejlődni a jövőben is. Illetve biztos, hogy új robotok is meg fognak jelenni, de nagyon nehéz, veszélyes lenne itt most konkrét példákat megragadni, hogy mi lesz évek, akár évtizedek múlva.

* Minden IpariCégek.hu Riport és a kép is saját készítésű, minden jogot fenntartunk!


Riportok ; Ipari Blog ; NEWS ; Ipari hírek ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Élelmiszer ; Kiállítás, konferencia


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;