Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

A Siemens új erősáramú vivőrendszert vezet be a digitális nagyfeszültségű alállomásokhoz


2017.10.06
Forrás: Siemens, Hírek
A Siemens a digitális nagyfeszültségű alállomásokhoz bevezeti a PowerLink IP elnevezésű, új erősáramú vivőrendszert (PLC-t). Ez a vadonatúj PLC rendszer a nagyfeszültségű vonalakat használja alállomások közötti kommunikációs csatornaként oly módon, hogy a légvezetékek feszültségének frekvenciájára modulálja a továbbítani kívánt információt.

 A legkorszerűbb digitális alállomások az adatok folyamatosan növekvő tömegét generálják, amit a hálózat megbízható működését segíti elő. A PowerLink IP alkalmazásával lehetővé válik a légvezetékeken történő Ethernet/IP kommunikáció így az energiaátviteli hálózatok üzemeltetői a digitalizáció nyújtotta előnyökhöz jutnak. A Siemens már bevált PLC technológiát kínál erre a célra, ami kielégíti a nagyobb sávszélesség iránti igényt, és biztosítja, hogy a nagyfeszültségű alállomások folyamatosan növekvő adathalmaza felhasználható a hálózat hatékony működéséhez.

A nagyfeszültségű vonalak hagyományos erősáramú vivőrendszerei jellemzően maximum 32 kHz sávszélességet használnak, a kínált adatátviteli sebesség pedig legfeljebb 320 kilobit/másodperc (kbps). Ezzel szemben a PowerLink IP sokkal szélesebb, 256 kHz-ig terjedő frekvenciasávot használ, ami akár 2,5 megabit per másodperc (Mbps) adatsebességet is lehetővé tesz kétirányú átvitel esetén. Az új megoldás több hagyományos PLC rendszert helyettesíthet.

Hagyományos nagyfeszültségű alállomásoknál az átviendő adatokat csak a hálózatvezérlés és a távvezérlő technológia generálja. Ez az adatkommunikációs igényeket az alacsony bitsebességekre korlátozza, a védelmi jelzések, vezérlőközpont parancsok, aktuális mérési adatok és hangjelzések továbbítása során.

Az energiaátviteli hálózatot üzemeltetők jelenlegi és jövőbeni igényeinek kielégítésének alapvető előfeltétele a hálózat megbízható működéséhez, a teljes hálózat folyamatos felügyelete és megbízható előrejelzési módszerek alkalmazása. A digitális nagyfeszültségű alállomások esetén az olyan alkotóelemek és készülékek, mint az érzékelők és beavatkozók, az IEC 104 és 61850 szabványon alapuló távvezérlő egységek, a fázisszög mérő berendezések, a hibákat és energiaminőséget rögzítő készülékek mind információkat szolgáltatnak, így az adatok folyamatosan növekvő tömegét generálják. Továbbá a hangátvitel internet protokoll segítségével  és a videó megfigyelő rendszerek olyan nagy átviteli sebességeket követelnek meg, amilyeneket a jelenlegi alállomások hagyományos kommunikációs technológiái már képtelenek nyújtani.

Emellett a nagy kiterjedésű hálózatok (WAN) esetében a központi adatelemző és egyéb, szervizelést segítő alkalmazások további sávszélességet igényelnek. Ezek az új alkalmazások és készülékek internet protokollon (IP-n) és Ethernet átviteli technológián alapuló, szélessávú kommunikációs infrastruktúrát tesznek szükségessé a nagyfeszültségű alállomáson belül a helyi kommunikációs hálózatban (LAN), valamint az alállomások között a WAN hálózatban, annak érdekében, hogy képesek legyenek az új követelmények kielégítésére, melyek között egyre nagyobb számban szerepelnek az adatbiztonságra vonatkozó elvárások.

A Siemens új PLC rendszerét két fő alkalmazási típushoz tervezte: vagy mint elsődleges kommunikációs kapcsolat az olyan legkorszerűbb, digitális nagyfeszültségű alállomások között, ahol nincs száloptikai összeköttetés, vagy mint tartalék kommunikációs rendszer meglévő, telepített száloptikai kábelcsatlakozás esetén. A PowerLink IP arra is felhasználható, hogy egy hagyományos nagyfeszültségű alállomást digitális állomássá alakítsanak át, mivel egy átjárón vagy útvonalválasztó berendezésen keresztül a meglevő komponensek az új PLC rendszerbe integrálhatók. Egy hagyományos PLC rendszer és a PowerLink IP problémamentesen üzemeltethető egymás mellett.

A PowerLink IP Siemens fejlesztők által optimalizált csomag alapú architektúrát használ annak érdekében, hogy képes legyen kielégíteni az alállomások legújabb eszközeinek kommunikációs igényeit. Ez az architektúra csökkenti a karbantartási költségeket is. A Siemens beépített SWT 3000 védelmi jelzésátviteli rendszere azonosítja és behatárolja a nagyfeszültségű hálózatokban előforduló hibákat. A rendszert felszerelték bináris beviteli/kiviteli és GOOSE interfészekkel (IEC 61850). Ily módon a PowerLink IP készen áll a jövőbeni szoftver alkalmazások céljára és továbbra is meghatározza a legkorszerűbb erősáramú vivőrendszeri technológiák trendjét.

www.siemens.hu 


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; CNC-PLC ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;