Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

A Siemens a passzív épületeket alkalmazkodóvá alakítja


2020.02.17
Forrás: Siemens, Hírek
Az idei Light+Building vásáron a Siemens bemutatja, hogyan képzeli el a jelenleg jellemző passzív épületek átalakítását olyan rendszerekké, melyek képesek tanulni és alkalmazkodni a környezetükhöz, miközben intelligensen kommunikálnak a felhasználókkal.

A Siemens az idei vásáron az „Építsük fel ma a holnapot!” mottó köré szervezi a tevékenységeit, olyan újításokat mutatva be, melyek valóra válthatják ezt az elképzelést, így például felhő alapú technológiákat, digitális tervezési megoldásokat és az adott helyiség foglaltságán alapuló épület-automatizálási és szolgáltatási rendszereket. Az átalakulás alapját képzik az olyan új okos elektronikai infrastruktúrák is, melyek zökkenőmentes kapcsolatot biztosítanak a Dolgok Internetével (IoT). 

A jelenleg használt épületeknek nagyjából 99%-a nem tekinthető okos rendszerűnek. A digitalizálás segítségével ezek csendes és passzív struktúrákból élő szervezetekké alakíthatók, melyek kommunikálnak a felhasználókkal, tanulnak tőlük és alkalmazkodnak az igényeikhez. Ez jelentős lépést képvisel az épületek evolúciójában, melyben a technológia kulcsfontosságú szerepet játszik” nyilatkozta Cedrik Neike, a Siemens AG igazgatósági tagja és a Siemens Smart Infrastructure vezérigazgatója. „Ez az átalakulás már most valósággá válik. Az elkövetkező három-öt évben várakozásaink szerint meg fognak jelenni az első teljesen önállóan alkalmazkodó épületek.

Digitális megoldások az épület teljes életciklusára

A globalizáció, az urbanizáció és a klímaváltozás csupa olyan tényező, amely megváltoztatja az emberek élet- és munkakörülményeit, a digitalizáció pedig az élet szerves részévé vált. Mivel immár nagyjából 10 milliárd épülettechnikai eszköz csatlakozott a dolgot internetéhez, az épületek készen állnak rá, hogy kihasználják a digitalizáció előnyeit. A becslések szerint az emberek életük 90%-át épületeken belül töltik, így alapvetően fontos, hogy az épületek képesek legyenek az egyéni igények széles skáláját kielégíteni. Az okos épületek egyrészt biztosítják a bennük tartózkodók hatékony munkáját, jólétét és kényelmét, másrészt az üzemeltetők és tulajdonosok számára lehetővé teszik az olyan adatok gyűjtését és elemzését, melyek alapján konkrét megoldásokra váltható megállapítások tehetők, javítható az épületek teljesítménye és végső soron növelhetők a bevételek.

A kiállításon a Siemens be fogja mutatni az okos épületek szempontjából érdekes, IoT alapú eszközeit, alkalmazásait és szolgáltatásait.  A termékskála legfontosabb eleme a „Building Twin” alkalmazás, melyet a Siemens pavilonjában meg is lehet majd tekinteni. Az alkalmazás létrehozza a valós épület teljes digitális megfelelőjét, melyhez a több forrásból szerzett statikus és dinamikus adatokat 3D virtuális modellé alakítja. Ha az üzemeltetők valós időben követni tudják, hogyan működik az épület, azonnal végre tudják hajtani a szükséges módosításokat a hatékonyság javítására, és adatok nyerhetők a jövő épületeinek tervezéséhez. Az új IoT-alapú alkalmazások egyike a „Building Operator”, mely az épületek esetében lehetővé teszi a távellenőrzést, távműködtetést és a messziről ellenőrzött karbantartást. Az alkalmazás szolgáltatott szoftverként (Software as a Service, SaaS) kapható és valós idejű adatokat szolgáltat a megelőző és javító karbantartás számára.

Okos elektromos infrastruktúra

Ha azt vesszük, hogy az épületek a városok villamos energia fogyasztásának több mint 40%-áért felelősek, belátható, hogy az épületek hatékonysága kiemelkedő fontosságú a szén-dioxid mentesítésért folytatott harcban. A biztonságos, megbízható és hatékony épületüzemeltetés alapja az elektromos infrastruktúra, mely ugyanakkor alapvető adatokat szolgáltat a holisztikus, felhőalapú épületkezelés számára. Ezt a kommunikációra is alkalmas kisfeszültségű termékek, elektromos elosztó táblák és gyűjtősínes rendszerek biztosítják, melyek lehetőé teszik az energia- és állapotadatok mérését és vezeték nélküli továbbítását. 

A fentiek illusztrálására a Siemens egy különleges, végponttól végpontig terjedő megoldást fog bemutatni az épületek áramfelhasználásának felhő alapú nyomon követésére.  Az elektromos készülékek fogyasztásának digitális mérése ma már extra hely biztosítása vagy külön kábelezés nélkül is megoldható, így az elektromos berendezések telepítését végzők végre kihasználhatják a digitalizáció előnyeit. Az áramfelhasználást nyomon követő, immár teljes egészében a Desigo CC épületkezelő felületre integrált „Powermanager” szoftverrel egyetlen platformon az épületre és annak energiafogyasztására vonatkozó összes adat kezelhető, nyomon követhető és elemezhető.

A Siemens saját elektromobilitási rendszerét is ki fogja állítani, a lakóépületek számára kifejlesztett akkumulátortároló és töltési megoldásokkal együtt. 

A párhuzamosan megrendezett „Intersec Building 2020” nevű rendezvényen a Siemens a 9.1. csarnok B50-es pavilonjában integrált és hálózatba szervezett biztonságtechnikai és tűzvédelmi eszközöket mutat be.  

A Siemens Smart Infrastructure operatív vállalatára vonatkozó további információk az alábbi linken tekinthetők meg:
www.siemens.com/smart-infrastructure  

A Siemens részvételéről a Light+Building 2020 kiállításon itt tudhatnak meg többet:
www.siemens.com/press/lightbuilding-2020  

www.siemens.hu   


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens ; Kiállítás, konferencia


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;