Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Az ABB vontatási- és akkumulátor-technológiáival közlekednek a Stadler jövőbeni vonatai


2020.05.12
Forrás: ABB, Hírek
Az ABB több mint 180 millió dollár értékű megbízást kapott a svájci vonatgyártó cégtől, a Stadlertől. A rendelések alapján az ABB csúcstechnológiai szintű berendezéseket szállít 160 db vonatszerelvényhez és mozdonyhoz Európában és Észak-Amerikában.

Az ABB akkumulátor- és vontatási rendszerei elősegítik a dekarbonizációs célok elérését, és támogatják az átállást a fenntarthatóbb e-mobilitásra.

A rendelések szerint az ABB vontatási berendezést szállít az Egyesült Királyságban működő Wales&Borders vasúti franchise vállalat 71 vasúti szerelvényéhez. A vontató berendezés a felsővezetékről, a generátorról vagy az akkumulátorból érkező villamos energiát a vontatómotorok meghajtására alkalmas, megfelelő feszültségű és frekvenciájú árammá alakítja. A 71 szerelvény közül 24 olyan fejlett technológiával lesz felszerelve, amellyel a szerelvények három üzemmódban is működhetnek, azaz a vonat hajtásához szükséges villamos energia a hosszláncrendszerű felsővezetékről, a dízelgenerátorról és az akkumulátorokról is biztosítható.

A lítiumion-akkumulátorcellákra épülő, nagy teljesítményű energiatároló rendszert Svájcban, az ABB badeni üzemében gyártják. Az innovatív rendszerrel a nem villamosított vágányszakaszokon a szerelvény a dízelmotor bekapcsolása nélkül tud közlekedni, ennek köszönhetően jelentős költségmegtakarítás érhető el, csökkenthető az ökológiai lábnyom, és a villamosítási igény is.

A Stadler által gyártott, 36 db CITYLINK járműcsaládba tartozó vasút-villamost (tram-train) az ABB vontató berendezésével és energiatároló rendszereivel fogják felszerelni. A fejlesztéssel egyrészt csökkenteni kívánják a káros anyagok kibocsátását a walesi Cardiffban és környékén, másrészt kiváltják a jelenlegi dízelvontatású járműflottát. A vasút-villamosok a villamosított vágányszakaszokon a felsővezetékről érkező villamos energiával üzemelnek, míg a nem villamosított szakaszokon akkumulátoros üzemmódban közlekednek. 

A walesi projekten túl, a vontató berendezéseket több mint 100 darab, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Szlovéniában, Kanadában és az Egyesült Államokban közlekedő regionális vasúti szerelvényre és mozdonyra is telepíteni fogják, amivel javítani lehet a szolgáltatás minőségét, gyorsabbá tehetők a csatlakozások és bővíthető a fenntartható elővárosi forgalom is.

Magyarországon nyolc darab, az ABB berendezéseivel felszerelt „motorvonat” fog közlekedni Szeged és Hódmezővásárhely között, várhatóan 2021 szeptembertől. A Szeged–Hódmezővásárhely tram-train egy jelenleg építés alatt álló vasút-villamos rendszer a két település között. A kialakítandó tram-train közlekedés célja a vasúti infrastruktúra igénybevételével olyan közlekedési rendszer létrehozása, mely hozzájárul a közösségi közlekedés versenyképességének megtartásához, javításához, valamint lehetővé teszi a közúti gépjárműforgalom és az általa okozott környezeti terhelés csökkentését is. Ez a kedvezőtlen vonalvezetésű nagyvasúttal csak oly módon megvalósítható, ha összekötik a villamosközlekedéssel, így biztosítva a városok központjai között gyors és főként átszállásmentes kapcsolatot.

Az ABB a svájci Badenben nemrég átadott gyártóüzemével tovább erősítette technológiai és piaci vezető szerepét a fenntartható mobilitás terén. A jövőben a teljes vontatási láncot egyetlen forrásból tudjuk majd szállítani az ügyfeleink számára” – nyilatkozta Morten Wierod, az ABB „Hajtások” üzletágának vezetője. „Az ABB sokéves tapasztalattal rendelkezik az alkalmazások széles köre, így többek között a villamosenergia-hálózatokat és a napenergia-rendszereket támogató energiatárolási rendszerek fejlesztése és gyártása terén. A Stadlerrel együttműködve most sikeresen fejlesztettünk ki energiahatékony és korszerű vontatási berendezéseket korszerű vonatok akkumulátoraihoz.

Az energiatárolási rendszerek napjainkban szerves részévé válnak a vasúti járműveknek, és kulcsszerepet játszanak a fenntartható közlekedés megteremtésében. Ezen technológiák növekvő mértékű alkalmazása segíti a közlekedés dekarbonizálását, és számos előnnyel jár. Az előnyök között említést érdemel, hogy javítja az energiahatékonyságot, növeli az üzemeltetés rugalmasságát, csökkenti a pályamenti infrastruktúra költségeit, valamint a tulajdonlási költségeket is. Az ABB komoly hagyományokkal rendelkezik a vasúti szektor számára szállított innovatív és energiahatékony technológiák terén, és jelentős múltra tekinthet vissza a városi, intercity és nagysebességű vasúti hálózatok alkatrészeinek és alrendszereinek gyártása és szervizelése terén mind a vasúti infrastruktúra, mind a gördülőállomány tekintetében. Az ABB ügyfelei számára a vasúti berendezések és rendszerek teljes élettartamát átfogó szerviztámogatás is kínál. A globális telepített bázisához karbantartást és felújítást is nyújt.

A Stadler megrendelései 2020 első negyedévében érkeztek.

Az ABB “Hajtások” üzletág termékei és alkalmazásai világszerte számos rendszer és berendezés hatékony és energiatakarékos működtetését biztosítják. Az innovatív hajtásaink, motorjaink, generátoraink, mechanikus erőátviteli termékeink és integrált hajtáslánc-megoldásaink támogatják az alacsony szénkibocsátású jövőt a különböző iparágakban, nagyvárosokban, az infrastrukturális szektorban és a közlekedésben. Globális jelenlétünknek köszönhetően mindig a vevőink közelében működünk. Segítünk ügyfeleinknek, hogy optimalizálni tudják az energiahatékonyságot, javítsák a biztonságot és a megbízhatóságot, és biztosítsák az alkalmazásaik pontos vezérlését. 
www.ab.com/tractionconverters   

www.abb.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;