Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Formatervezése terén is előrelép ENYAQ iV modelljével a ŠKODA


2020.08.18
Forrás: Porsche Hungaria, Skoda Sajtóközlemény
› A moduláris elektromos platform (MEB) műszaki alapjaira épülő első ŠKODA formavilága progresszív, kifejező és dinamikus

› ENYAQ iV modelljével a ŠKODA következetesen továbbfejleszti érzelmekben gazdag dizájnját, újraértelmezve az elektromos SUV-modellek formai nyelvezetét
› Karl Neuhold, a ŠKODA külső formatervezés vezetője video-interjúban ismerteti az új SUV-modell különlegességeit
› A ŠKODA ENYAQ iV világpremierje szeptember 1-én, Prágában lesz

Mladá Boleslav/Budapest 2020. augusztus 18. – 2020. szeptember 1-én a ŠKODA Prágában bemutatja első tisztán elektromos, akkumulátorhajtású SUV-modelljét, amely új korszak nyitányát jelzi a cseh autógyártó számára, s az ENYAQ iV megjelenésével a márka a formatervezés terén is továbblép. A Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjának (MEB) műszaki alapjaira épülő első ŠKODA a márkára jellemző nagyvonalú térkínálattal, valamint a vezetés hosszú távon fenntartható élvezetes élményével ötvözi érzelmekben gazdag vonalvezetését és kiegyensúlyozott, dinamikus arányait. Karl Neuhold, a ŠKODA külső formatervezés vezetője video-interjúban ismerteti az új SUV-modell különlegességeit.

Az ENYAQ iV az első ŠKODA, amely a moduláris elektromos platform műszaki alapjaira épül. Hogyan fejlődik e modelljével a ŠKODA formai nyelvezete?

Karl Neuhold: Az ENYAQ iV esetében a ŠKODA azon érzelmekben gazdag formatervezési nyelvezetét alkalmaztuk, amely már a SCALA és a KAMIQ sorozatot, illetve az OCTAVIA új, negyedik generációját is jellemzi. Az ENYAQ iV megjelenését így szintén szoborszerűen kidolgozott vonalvezetés, letisztult felületek és a cseh kristályüveg-művészetet idéző, kristályhatású elemek jellemzik. Alapvető arányai azonban eltérnek a korábbi SUV-modellekétől, az ENYAQ iV ugyanis rövidebb orrkialakítással és megnyújtott tetővonallal rendelkezik – s különösen dinamikus hatást keltve valóságos „űrsiklóként” érkezik.

Hogyan foglalná össze az első, eleve tisztán elektromos hajtásrendszerű járműként tervezett ŠKODA formavilágát?

Neuhold: Az ENYAQ iV dizájnja progresszív, kiegyensúlyozott és magabiztos. Újszerű arányai különleges dinamikát, emellett igencsak bőséges térkínálatot kölcsönöznek számára, nagyméretű kerekei és tekintélyes szabadmagassága pedig a SUV-modellek erőteljes megjelenésével ruházzák fel.

Személy szerint mit tart az ENYAQ iV legfőbb dizájnkülönlegességének?

Neuhold: Egyértelműen az elejét. Elektromos hajtású járműveinken is tudatosan alkalmazzuk a markáns ŠKODA-hűtőrácsot, amely hatékonyan teszi könnyen felismerhetővé a márka modelljeit. Az ENYAQ iV orrán jócskán előretolt és még inkább függőleges állásban tűnik fel, tovább fokozva az eleve erőteljes vizuális fellépést. Emellett valódi tekintetet vonzó látványosságok a teljes-LED Matrix-fényszórók és a nappali menetfények csíkjai.

A külső formavilág szempontjából melyek a legjelentősebb eltérések az MEB-alapú elektromos modellek és a belsőégésű motorral hajtott gépkocsik között?

Neuhold: A legfőbb különbségek a jármű magasságában, illetve az első és hátsó karosszéria-túlnyúlásban adódnak. Az MEB esetében az akkumulátorokat helytakarékos módon az autó padlózatába építik, így a karosszéria kissé magasabb lesz, amit a hosszabb tengelytáv ellensúlyoz vizuálisan. A karosszéria rövidebb első és hátsó túlnyúlását az elektromos hajtásrendszer komponenseinek a hagyományos belsőégésű motoréhoz viszonyított kisebb helyigénye teszi lehetővé. Az ENYAQ iV karosszériája megnyújtott hatást kelt, emellett kifejezetten aerodinamikus, ami kedvező a hatótávra. A 0,27-os cw-érték igazán meggyőző egy ilyen méretű SUV-modelltől.

Az Ön számára mitől vérbeli ŠKODA az ENYAQ iV?

Neuhold: Az ENYAQ iV egyetlen modellben egyesíti a ŠKODA összes erényét és erősségét, és jelentős lépés a vállalat hosszú távon fenntartható jövője felé. A dizájn, a térkínálat és a variálhatóság együttese mellett okos ötletekkel lep meg, miközben egyaránt ideális a családok, a lifestyle és a hosszú túrák szempontjából. Mindez a mindennapok tökéletes kísérőjévé avatja.

ŠKODA AUTO
› az egyik legnagyobb múltú autógyártó a világon. A céget 1895-ben alapították – az automobil születésének hőskorában. A vállalat főhadiszállása a mai napig Mladá Boleslav városában maradt.
› modellkínálatában jelenleg a következő típusok szerepelnek: FABIA, SCALA, OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ és SUPERB.
› 2018-ban több mint 1,25 millió járművet szállított le vásárlóinak világszerte.
› 1991 óta a Volkswagen-csoport tagja. A Volkswagen-csoport az egyik legsikeresebb autógyártó a világon. A ŠKODA a csoport kötelékében függetlenül fejleszt és gyárt járműveket, valamint alkatrészeket, motorokat és váltókat.
› három telephelyen működik Csehországban, gyárt Kínában, Oroszországban, Szlovákiában, Algériában és Indiában főként a csoporton belüli partnerség keretében, továbbá Ukrajnában és Kazahsztánban helyi partnerekkel együttműködve.
› több, mint 30 ezer dolgozót alkalmaz világszerte, és száznál is több piacon működik aktívan.

www.skoda.hu  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Škoda ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;