Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Építés fenntartható módon: a KR QUANTEC 3D-homlokzatokat nyomtat a belga építőipari konszern részére


2021.07.14
Forrás: KUKA Robotics, Szaksajtó
Betonnyomtatás öntés helyett: A belga BESIX Group a hagyományos építőipari módszerek forradalmasításán dolgozik. Ebben a KUKA KR QUANTEC robot nyújt támogatást. Betonoszlopok, -szobrokat és -homlokzatelemek 3D-nyomtatását végzi. Gyors és környezetbarát.

3D-nyomtatás homlokzatokhoz: Egyedi megoldások néhány óra alatt

290 betonpanel alkotja a belga BESIX Group részét képező dubaji BESIX 3D-stúdió homlokzatát. 290 panel, melyeket egyenként tíz perc alatt nyomtatott egy KUKA-robot és a helyszínen már csak az épületre kellett felszerelni őket. Ez volt az építőipari konszern első úttörő projektje és jelenleg a világ legnagyobb 3D-nyomtatású betonhomlokzatának számít.

Gyorsan, környezetbarát módon és biztonságosan: a beton 3D-nyomtatás a hagyományos építőipari módszerek forradalmasítását ígéri. Az additív gyártási eljárás megszünteti a hulladékot és testreszabott megoldásokat kínál vagy egész sorozatokat néhány óra alatt. Az építőipari vállalatok az egész világon azon dolgoznak jelenleg, hogy megtalálják a 3D-nyomtatás legjobb módszerét. Így van ezzel a brüsszeli székhelyű BESIX Group is. Az 1909-ben alapított vállalat ezért 2018 decemberében egy 3D-stúdiót alakított ki Dubajban és a nyomtatás megvalósításához a KR QUANTEC család egyik robotját választotta. 

Stabil partner az additív gyártás új útjain

Számunkra a projekt kezdetén különösen fontos volt, hogy megbízható partnert találjunk, aki kész a nyomtatás új dimenzióiban gondolkodni. A KUKA-ban megtaláltuk ezt a partnert és most automatizált módon tudjuk megvalósítani terveinket”, mondja Benoît Meulewaeter, a BESIX 3D-csapatának senior design projektmenedzsere. Az augsburgi székhelyű automatizálási specialista KUKA-val együtt a vállalat kifejlesztette a 3D-nyomtatáshoz való robotalkalmazást a beton alapanyaghoz. Az ügyfél által kívánt összes megalkotandó elemet először egy 3D-szoftverrel modelleznek. 

A 3D-szoftver továbbítja az előírásokat a KR QUANTEC felé

Az additív gyártásban a komplex igényeknek semmi sem szab határt. A 3D-nyomtatással képesek vagyunk minden formát egyedileg és testreszabott módon legyártani”, magyarázza Meulewaeter. Ha kész van a modell, a szoftver továbbítja az adatokat a KR QUANTEC felé, melynek csuklós karjára egy 3D-nyomtatóhoz való fúvóka van felszerelve. A robot az előírások szerint végül rétegről-rétegre haladva nyomtatja ki a szobrokat, a homlokzati elemeket és az épület más részeit. Gyors és hatékony. A módszerrel egy két méter magas oszlop kevesebb, mint egy óra alatt készül el.  

A robot használata miatt nincs hulladék és CO2-kibocsátás

Az ügyfél a színek területén is rugalmas lehet: A beton alapanyagba a nyomtatás előtt színazonos pigmentek keverhetők, így készülhet el az ügyfél által kívánt szín. A robot azonban nem csak gyorsan, hanem szinte zajmentesen és környezetbarát módon is dolgozik. A folyékony betonból 1:1 arányban készül el a végtermék, így az eljárás során nem keletkezik hulladék. A KR QUANTEC használatával a CO2-kibocsátás is csökken, mivel a robot közvetlenül az építés helyszínén tudja kinyomtatni a kívánt előregyártott betonelemet, melyet így nem kell külön szállítani. 

3D-nyomtatás környezetbarát anyagokkal

Benoît Meulewaeter hozzáteszi: „A beton 3D-nyomtatással következetesen követjük vállalatunk kitűzött célját, hogy hatékony és környezetbarát megoldásokat kínáljunk ügyfeleinknek.“ Ezt a KUKA is támogatja. Alois Buchstab, akinek a csapata a 3D-projektet a KUKA részéről támogatja, hozzáteszi: „Örömmel tölt el bennünket, hogy a BESIX Group a KUKA-t választotta kooperációs partnerének. Energiahatékony robotmegoldásainkkal és szaktudásunkkal képesek leszünk megfelelni a fenntartható jövőre vonatkozó felelősségünknek.

A BESIX 3D-csapata jelenleg további partnerekkel az additív gyártáshoz használható, környezetbarát betonkeverékek fejlesztésén dogozik, melyeket például hullámtörők építésénél lehet majd használni. A vállalat azon is gondolkodik, hogy a KUKA-robotok a szállítási költségek elkerülése érdekében közvetlenül a helyszínen végezzék a nyomtatást.Nagyon örülünk az együttműködésnek és biztosak vagyunk abban, hogy a közeljövőben sok más projektet fogunk előremozdítani a KUKA részvételével”, mondja Benoît Meulewaeter. A vállalat tervezi a dubaji gyártási hely bővítését vagy hasonló stúdiók megnyitását Belgiumban vagy Hollandiában.

"A KUKA-robotok használatával támogatni tudjuk a fenntartható beruházások előmozdítását az egész világon."
- Alois Buchstab, KUKA Üzletfejlesztés & Növekedés alelnök

www.kuka-robotics.com    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; - KUKA ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; D nyomtatás ; Fém, gépipar ; Ingatlan, építőipar


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;