Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

A BENTELER kollaboratív robotot használ a gyártáshoz Schwandorfban


Forrás: FANUC, Sikertörténetek az automatizálás világából
Az első gépjárműalkatrész-beszállító Európában, amely a FANUC CR-35iA robotot használja a gyártási műveletekhez Schwandorfban. A kollaboratív robot két különböző sebességgel működhet, hogy együttműködő és egyúttal termelékeny is legyen.

Schwandorf a BENTELER vállalat 161 telephelyének egyike. Schwandorfban főleg gépjárműalkatrészeket gyártanak, például tengelyeket és motortartó bakokat. A BENTELER hozzájárulása nem merül ki pusztán a gyártásban. A gépjárműalkatrész-beszállító és -fejlesztő partnercég a beszállítási lánc teljes egészében támogatja ügyfeleit a világ minden táján. A cég erőssége abban rejlik, hogy teljes mértékben tisztában van a könnyűszerkezetes alkatrészek minden csínjával-bínjával – az anyagoktól a tervezésen át a gyártási technológiákig. Ennek a tapasztalatnak az alapja egyrészt a nyersanyagokra vezethető vissza, mint például az acél, az alumínium, a szálerősítésű és a szintetikus anyagok, másrészt a fogyasztói termékek gyártástechnológiájának ismeretére. A BENTELER már több éve az Industry 4.0 elgondolás jegyében halad előre. Emiatt a digitalizálás a teljes beszállítói lánc gyártási folyamataira kiterjed.
A gépjárműalkatrész-beszállító célja például az „intelligens gyár” megközelítésmód előnyeinek kiaknázása. Ez azt jelenti, hogy a beszállítói lánc és a gyártási folyamatok a közeljövőben önszervezővé válnak, és még hatékonyabban reagálnak a fogyasztói igényekre.

A gyár ügyféllistája olyan, mintha az IAA nemzetközi autókiállítás (a legnevesebb nemzetközi közlekedési, szállítási és logisztikai kiállítás és vásár) kiállítóinak jegyzékét olvasná az ember. Megtalálhatók rajta egyes prémium kategóriájú autókat és luxusautókat gyártó vállalatok is.

A BENTELER schwandorfi gyára a mintegy 590 alkalmazottnak és 600 robotnak köszönheti a hírnevét és teljesítményét. A robotok főleg hegesztést végeznek – biztonsági kerítés mögött. Egy robot kivételével – ez a FANUC CR-35iA, amelynél nincs szükség biztonsági kerítésre.

Az alkatrészek anyaga főleg rozsdamentes acél és egyre nagyobb mértékben alumínium. A vállalaton belüli gyártási szaktudás és az automatizálás foka magas szintű. A gyárban vannak többek között folyadéknyomásos alaksajtoló (hidroform) berendezések, lézeres és CNC-forgácsológépek. Minden gyártósor automatizált, még a gyártósori minőség-ellenőrzés is. A biztonság kedvéért a vizsgálólaborban minden műszak elején alapos minőség-ellenőrzésnek vetnek alá a folyamatban levő gyártás során készült három alkatrészt. Werner Gaisa termelésvezető szerint: – Mindig kiváló minőségű termékeket gyártunk. Elsősorban a minőségre, a biztonságra és ügyfeleink hatékonyságának elősegítésére koncentrálunk.

Többek között kabriolet autók utasvédelmi berendezéseinek tartói készülnek itt. Az utasvédelmi berendezések megbízható védelmet nyújtanak az utasoknak baleset esetén.

Ezeknek a termékeknek a működőképességét a gyártósor végén ellenőrzik. Az utasvédelmi berendezések tartórendszere mechanikusan működik, ezért az egyes termékek működőképessége többször is ellenőrizhető. A teljes termék tömege körülbelül 14 kg – a kézzel való be- és kiemelésük egy teljes műszak során nagyon fárasztó lenne. Az ellenőrző-szerkezetből való kiemelést és a szállítórekeszbe való beemelést Tobias Wolfsteiner robotszakértő és projektkoordinátor állította be a termelésvezetővel közösen a zöld FANUC robot „tesztelési területén”. A jövőben a BENTELER vállalatnál az automatikus rendszerek fokozatosan átveszik az olyan egyszerű feladatokat, mint például az alkatrészek továbbítása a gyártósoron, és még a munkahelyek is úgy lesznek kialakítva, hogy ergonomikusak és csendesek legyenek, és segítsenek megelőzni a fizikai sérüléseket.

Pénzkeresés együttműködve

Werner Gaisa szerint: – Vállalatunk műszaki jellege ellenére nem szabad megfeledkeznünk a következőkről: Gépjárműalkatrészeket kell gyártanunk. Az alkatrészek tesztelésekor a CR-35iA sebessége 250 mm/s-ra van korlátozva. Automatikus üzemmódban a robot 750 mm/s maximális sebességet képes elérni.

Amíg a lézeres biztonsági letapogatók nem érzékelnek embert a robot közelében, a CR-35iA teljes – ez esetben 750 mm/s – sebességgel működhet, és helyezheti a legyártott alkatrészt a tartókeretbe. Amint a robot kiemeli az alkatrészt, odatartja a kezelőnek, amíg az el nem látja azt a biztonsági címkékkel. Ezekre a címkékre van nyomtatva többek között a gyártás időpontja is.

Amint a robot a csuklójára szerelt 2D kamera segítségével a tartórendszerre helyezi a terméket, olyan helyzetbe kerül, hogy azonnal lerakhassa a következő terméket – maximális sebességgel. Markus Fischer felelős karbantartó mérnök szerint: – Többféle kocsit használunk. A robotnak mindig mindegyikhez illeszkednie kell.

Jelenleg a kollaboratív robotokkal szembeni legnagyobb terhelhetőségi elvárás 35 kg. A zöld CR-35iA könnyűszerrel emel be 32 kg-os termékeket. A piacon nem volt még egy ilyen robot. Van néhány hét vagy tíz kilogrammnál nehezebb alkatrész, amelyekkel a „laboratóriumi robotok” nem tudtak megbirkózni. Az M-20iA (sárga) sorozaton alapuló FANUC robotnak figyelemre méltó 1813 mm-es munkavégzési kinyúlása van ipari alkalmazási területeken.

Időközben több gépjárműiparban érdekelt ügyfél érdeklődött a CR-35iA iránt, és kért információt a lehetséges alkalmazási területeiről.
 
A BENTELER rövid ismertetése

Mintegy 30 000 alkalmazottjával és 40 országban levő 161 telephelyével a BENTELER csoport a gépjárműipar, az acél- és csőgyártás és a terjesztés területén egyet jelent a kiváló minőségű anyagok, a gyártás és a technológia magas fokával. A vállalat három üzleti részlege – a BENTELER Automotive, a BENTELER Steel/Tube és a BENTELER Distribution – a BENTELER International AG konszern stratégiai vezetése alá tartozik. Az új anyagok, műszaki megoldások és termékek alkalmazásán alapuló folyamatos fejlődés, valamint a hosszú távú, nyereséges növekedés a negyedik generáció óta családi tulajdonban levő BENTELER csoport 140 éves sikertörténetének alappillérei.

A BENTELER Automotive rövid ismertetése

A BENTELER Automotive világszerte fejlesztéssel, gyártással és szolgáltatásokkal áll ügyfelei rendelkezésére, miközben folyamatosan a minőségre, a biztonságra és a hatékonyságra helyezi a hangsúlyt. Termékeink között vannak a gépjárművek alvázához, kocsiszekrényéhez, motorjához és kipufogórendszeréhez kapcsolódó alkatrészek és modulok. Ügyfeleink között megtalálható a világ szinte minden nagyobb gépjárműgyártója. Velük szorosan együttműködve és a gépjárművek területén szerzett sokrétű szakértelmünket felhasználva fejlesztjük és valósítjuk meg ötleteinket és megoldásainkat. Az egész világra kiterjedő gyártóhálózatot építettünk ki, amelyet folyamatosan bővítünk. Jelenleg 24 országban 74 üzemünk van 21 326 alkalmazottal.

www.fanuc.eu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Robot, automatika, automata ; - FANUC ; Lézer ; Fém, gépipar ; CNC-PLC


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;