Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

A SEAT 2025-re 50 százalékkal kívánja csökkenteni ökológiai lábnyomát


2017.06.12
Forrás: Porsche Hungaria, Seat Sajtóközlemény
¤ 2016 végéig a vállalat 33,6 százalékkal csökkentette energiafogyasztását, vízfelhasználását, a hulladék mennyiségét, az illékony vegyületek, illetve a szén-dioxid kibocsátását
¤ A 2011-ben indult „ECOMOTIVE FACTORY” Terv keretében a SEAT a lehető legkisebb károsanyag-kibocsátásra törekedve maximalizálja erőforrásait a teljes gyártási folyamat során

¤  Más európai autógyártókkal összehasonlítva a SEAT átlagosan fele annyi energiát, 23 százalékkal kevesebb vizet használ és 65 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki egy jármű gyártásához

Martorell/Budapest, 2017. június 12. – A SEAT – a 2010-es fogyasztási és kibocsátási értékekhez viszonyítva - 2025-re felével kívánja csökkenteni ökológiai lábnyomát. 2016 végére a vállalat már jelentősen, 33,6 százalékkal javított az öt legfőbb környezeti mutató tekintetében (energiafelhasználás és vízfogyasztás, hulladék mennyisége, illékony vegyületek és szén-dioxid kibocsátás). Ez az érték egyben azt is jelenti, hogy a vállalat két évvel a tervezett határidő előtt sikeresen teljesítette célját, amely környezeti terhelésének 25 százalékkal való mérséklését tűzte ki 2018-ra.
 
Ezen mutatók javítása az „ECOMOTIVE FACTORY” Terv keretében valósulhatott meg, amely a SEAT járműgyártás területén megvalósuló környezetvédelmi stratégiáját takarja. A Terv olyan intézkedések és projektek sorát tartalmazza, amelyek a vállalat teljes gyártási folyamatának erőforrás maximalizálását, ugyanakkor a kibocsátás minimalizálását tűzték ki célul.

A Terv 2011-es bevezetésének köszönhetően a SEAT 66,2 százalékkal csökkentette szén-dioxid kibocsátását többek között olyan intézkedések jóvoltából, mint az egyes gyártási fázisok hővisszanyerése, a légkondicionáló és hőszigetelő rendszerek hatékony irányítása vagy a külső hőellátás biztosítása biomasszából vagy zöld forrásból származó energiával.

Ezen kívül a vállalat 41,4 százalékkal kevesebb hulladékot termelt, 16,2 százalékkal kevesebb illékony szerves vegyület keletkezett a gyártás során, köszönhetően a csomagolások szelektív válogatásának illetve bizonyos oldószerek és viaszok helyettesítésének az egyes folyamatok során. A felhasznált energia és víz mennyisége 21,7 illetve 22,5 százalékkal csökkent. Ehhez hozzájárult a meghatározott gyártási fázisok során alkalmazott hőmérsékletcsökkentés illetve az autók vízbehatolással szembeni védelmének vizsgálatához szükséges új szűrők alkalmazása.

A SEAT gyártásért felelős alelnöke, dr. Andreas Tostmann kiemelte a vállalat elkötelezettségét a környezeti hatások mérséklése és az erőforrás optimalizálás iránt, amely a befektetések és a fenntarthatósági programok terén is bővülést eredményezett: „2016-ban közel 23 millió eurót fordítottunk környezetvédelmi teljesítményünk javítására. Óriási elégedettséggel tölt el bennünket, hogy már most kijelenthetjük, elértük a 2018-ra kitűzött céljainkat és igen nagyra törő terveket tűztünk ki magunk elé 2025-re.”

Az „ECOMOTIVE FACTORY” Terv a SEAT PQT stratégiájával (Production, Quality, Team) összhangban került kialakításra, amelynek célja a martorelli gyár és a SEAT Componentes termelési egységek termelékenységének és minőségének javítása és az autóipar jövőbeni kihívásaira való megoldások kidolgozása. Ez a bizonyítottan sikeres stratégia 2015-ben a Lean & Green Management Award díjat jelentette a martorelli üzem számára, amely így az európai autóipar leghatékonyabb gyárának szóló elismerést vehette át. Ami pedig a minőséget illeti, érdemes kiemelni a 2016-os „Év Gyára díj” elismerést, amelyet Martorell a folyamatok hatékonyságával és fenntarthatóságával érdemelt ki.

SEAT al Sol és más referenciaprojektek

Az „ECOMOTIVE FACTORY” Terv összetett intézkedéscsomagjának köszönhetően az egy járműre jutó energiafogyasztás körülbelül 20 százalékkal csökkent 2010 óta. Összehasonlítva az iparági átlaggal Európában, a SEAT hozzávetőleg fele annyi energiát használ fel, 23 százalékkal kevesebb vizet fogyaszt, illetve 65 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki egy jármű gyártása során, mint a többi autógyártó átlagosan.

A LED technikájú világítási rendszerek alkalmazása, a létesítmények és műhelyek tökéletesített hőszigetelése vagy a meleg és hideg levegős hővisszanyerés a légkondicionáló rendszerek számára csupán néhány az alkalmazott intézkedések közül. Mindemellett a SEAT büszke arra, hogy a felhasznált energia 50 százaléka megújuló forrásból érkezik, ez az arány a villanyáram esetében pedig eléri a 100 százalékot.

Külön említést érdemel a vízfelhasználás optimalizálása és azok a takarékossági intézkedések, amelyek például egy második, fordított ozmózisú állomás beiktatásával teszik lehetővé a víz visszanyerését. Ezzel lehetőség nyílik – többek között – a szennyvíz egy részének újrafelhasználására, a légkondicionáló rendszerből származó kondenzvíz használatára illetve az esőtesztek során végzett tisztítási és szűrési rendszerek tökéletesítésére.

A SEAT al Sol a vállalat környezetvédelmi stratégiájának legemblematikusabb projektje. A 2013-ban üzembe helyezett napenergia-erőmű 276.000 négyzetméterével – amely 40 labdarúgó pálya területének felel meg - a legnagyobb az autógyártási iparágban. A martorelli üzem közel 53.000 napelem táblájával elegendő energiát termel egy évben ahhoz, hogy 3 millió telefont feltölthessen vele naponta. Az elért környezetterhelési megtakarítás évente 8.300 tonna széndioxid, ami tízszerese a new yorki Central Park által elnyelt éves szén-dioxid mennyiségének.

Egy másik referencia projekt a martorelli üzem saját fényforrással világító bejárati kapuihoz kapcsolódik. A napenergia felhasználására képes járólapok illetve a napi 0,1 KWh teljesítmény termelésére képes járólapok különböző kombinációja világítja meg a keleti 1-es és 2-es bejárati kaput Martorellben. A 2016-ban elindított programok további kiemelkedő eleme az az energia visszanyerő projekt, amely a cellák kéményekbe történő elhelyezésével a hőt alakítja át elektromos árammá. A vállalat ezen kívül számos olyan akciót indít és támogat, amely a környezetvédelmi program elemeit és céljait tudatosítja a dolgozók körében illetve információs pontok felállításával segíti tájékoztatásukat az üzem különböző pontjain.

A SEAT az egyetlen olyan vállalat, amely gépjárművek tervezése, fejlesztése, gyártása és értékesítése területein egyaránt folytat tevékenységet Spanyolországban. A Volkswagen-csoport tagjaként a multinacionális vállalat székhelye Martorell (Barcelona), teljes termelése több mint 80 százalékát exportálja, s a világ több mint 75 országában van jelen. A SEAT 2016-ban – a legjobb eredményként 2007 óta – összesen 410.200 gépkocsiját értékesítette világszerte.

A SEAT-csoport három barcelonai termelési központjában – Barcelona, El Prat de Llobregat és Martorell – együttesen több mint 14 ezer főt foglalkoztat. Itt készülnek a nagysikerű Ibiza és Leon sorozatok tagjai, míg az Ateca és a Toledo Csehországban, az Alhambra Portugáliában, a Mii pedig Szlovákiában gördül le a szerelőszalagról.

A spanyol multinacionális vállalat egyfajta szellemi központként saját műszaki centrummal is rendelkezik, ahol ezer mérnök jelenti az innováció folyamatos hajtóerejét az R&D területén Spanyolország első számú ipari befektetője számára. A SEAT a legújabb connectivity-technikát alkalmazza járműveiben, miközben már zajlik a vállalat globális digitalizációs folyamata a jövő mobilitásának szolgálatában.

www.seat.hu   


NEWS: ; Autó, jármű, közlekedés ; Energia, közmű, akkumulátor ; Ipari hírek ; Business ; Seat

¤ ¤ ¤ ¤ ¤
VIDEÓINK:
- YouTube videó csatornánk hírei ,
Videók: Ipari.hu - www.ipari.hu ;

¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Közvetítési honlapjainkról:
I.: EladóCégek.hu:
- EladóIpariCégek.hu : Kiemelt eladó ipari cégek ;
- Hogyan tudja jól eladni ipari cégét? ; - CégeladásBlog.hu ;
II.: Ipariingatlanok.hu:
- EladóIpariIngatlanok.hu : Kiemelt ingatlanok ;
- Telekingatlanok.hu/b> : Telek ingatlanok ;
- Részletes kereső : Ipari, Üzleti, Mezőgazdasági, Telek ingatlanok ;

IpariCégek.hu: Ipari cégek ; Ipari hírek . Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégből kiszállás ; Cégfejlesztés ;
Értéket fejlesztünk és értéket közvetítünk
Az Ön ipari cégének miben segíthetünk?


Oldaltérkép ; Kapcsolat ; Videók: Ipari.hu - www.ipari.hu ;