Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Holisztikus járműkapcsolat az okos mobilitásért


2017.07.11
Forrás: Continental, Sajtóközlemény
¤ Az összekapcsolódás a jövő intelligens mobilitásának kulcstechnológiájává válik.
¤ A Continental a holisztikus kapcsolat építőelemeit fejleszti, a vezeték nélküli frissítésektől kezdve egészen a hangszóró nélküli audio-rendszerig

¤  A jármű, mint mobil meteorológiai állomás, vagy a jövő bérelt autója: a Continental a mobilitási szolgáltatások új üzletágaiban hódít teret

Hannover (Németország), 2017. július – A Continental még 1996-ban kötötte össze az első járműveket az internettel. technológiai vállalat azóta ezt már több mint 30 millió járművel megtette, a jövő pedig még ígéretesebbnek mutatkozik: idén lesz először elmondható, hogy a gyártósorról lekerülő új autók fele valamilyen formájú kapcsolódási megoldással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy 2020-ra kb. 250 millió hálózatba kapcsolható autó lesz az utakon világszerte.

Míg régebben a jármű kapcsoltsága csak egy egyszerű, extra funkció volt, mára kulcsfontosságú technológiává vált a jövő intelligens mobilitásának szempontjából. Ezért fókuszálunk a holisztikus konnektivitásra a zökkenőmentes online kapcsolat esetében, és a teljes járművet egy nyitott rendszerként fejlesztjük ki.” – mondja Helmut Matschi, a Continental igazgatótanácsának tagja, az Interior Divízió vezetője. ”A holisztikus konnektivitás az összekapcsolt jármű minden egységét magába foglalja, a belső elektronikai kivitelezéstől, a zökkenőmentes kapcsolaton keresztül a szolgáltatásokig, illetve a sofőr és a jármű közötti kapcsolatig. Jelenleg is dolgozunk a holisztikus konnektivitás egyes elemein, ezzel is alakítva a jövő mobilitását.

Frissítések: vezeték nélküli, egyszerű, az egész járműnek szól

A jármű szoftverének folyamatos frissítése, vagy az új beállítások és funkciók letöltése anélkül, hogy szervizbe kellene menni: ami már régóta alap a számítógépek és az okostelefonok esetében, még mindig inkább a science fiction kategóriája az autóipar világában. ”A teljes járműelektronika vezeték nélküli frissítései a hálózatba kapcsolás központi elemét képezik.” – mondja Matschi.

A Continental a fejlesztés érdekében összefogott a Carnegie Technologies-al, hogy együtt dolgozzanak ki egy olyan megoldást, ami lehetővé teszi a problémamentes, zavartalan adatátvitelt a különböző vezeték nélküli hálózatokon keresztül (mobiltelefonos, Wi-Fi vagy műholdas rendszerek). A kifejlesztetett megoldás a lehető legtöbb adatot tartalmazó csomag felhő és jármű közötti oda-vissza küldése mellett képes az adatforgalom összevonására is, például az utasok mobil eszközeit használva, így növelve az átviteli kapacitást.  Az Immarsat-tal való együttműködésének köszönhetően a Continental a mobiltelefonos és Wi-Fi kapcsolatok mellett műholdas kommunikációt is használ, hogy az autógyártók és vezetők számára világszerte mindenkor a lehető legjobb hálózati kapcsolatot nyújtsa.

A jövő „infotainment”-je: egyenesen a felhőből

A holisztikus csatlakozás a járművön belüli szórakozást is okosabbá és rugalmasabbá teszi. A felhőterminál segítségével azok az alkalmazások, amelyek egykor közvetlenül a fejegységbe voltak integrálva, most átkerültek a felhőbe. Ennek köszönhetően a rendszer mindig naprakész, és bármikor hozzáadhatunk új funkciókat. Így a járműgyártók könnyedén adhatnak ki alkalmazásokat különböző modellű és osztályú járművekre. Az egészben a csavar az, hogy a Continental egy olyan fejlesztési keretrendszert hozott létre a felhőn belül, ami szabványos fejlesztési eszközöket használ, és így fejlesztőinek nincs szüksége semmiféle speciális autóipari szoftver-szakértelemre. Ezzel a megoldással a Continental megnyitja a csatlakoztatott autót egy tág fejlesztői kör előtt, mellyel rengeteg új és izgalmas funkció létrehozását alapozza meg. Mindemellett a felhőterminál a sofőr digitális asszisztenseként is funkcionál: elemzi a sofőr szokásait, és ez alapján személyre szabott funkciókat biztosít.

A legjobb hangzás – akár hangszórók nélkül is

Amikor a jövő info-szórakozásáról beszélünk, a jó hangzás elengedhetetlen a vonzó mobilitás élményéhez.” – mondja Matschi. A hangszóró nélküli audio- rendszernek köszönhetően a Continental forradalmasította az autós hangrendszerek technológiáját, miközben drasztikusan csökkentette a súlyát és térfogatát is. A tradicionális felső kategóriás 3D hangrendszerekhez képest a hangszóró nélküli rendszernek 95%-kal kisebb térfogatra van szüksége. A rendszer aktuátorokkal van felszerelve, melyek hasonlóan a vonós hangszerek működéséhez a jármű bizonyos felületeit vibrálásra késztetik, és csúcsminőségű hangzásélményt nyújtanak minden járműtípus számára.

A konnektivitás új irányból közelíti meg a tervezést és kölcsönhatást

Az összekapcsolt funkciók a járműben nagyobb kijelzőkkel is járnak, de a teljesen digitális műszeregységek esetében nem marad sok esély a tervezési lehetőségekre. Annak érdekében, hogy a sofőröknek a jövőben ne kelljen folyamatosan egy lapos képernyőt nézniük ahhoz, hogy a digitális tartalmat elérhessék, a Continental kifejlesztette a 3D kijelző interfészt, melyben optikailag összekötött, topográfiai elemek szerepelnek, amelyek amellett, hogy minőségérzetet biztosítanak, lehetővé teszik a klasszikus kijelző egyedivé tételét is. Továbbá a digitális funkciók a járműbelső dekoratív felületeibe való integrációja egyre előkelőbb helyet foglal el a vásárlók igényei között. Ebből a szempontból a fényintegráció egy kulcsfontosságú fejlesztési lépés. Az Acella Hylite által készített áttetsző borítóanyag különleges fényhatásokra képes, amelyeket többek közt az ajtó hátsó megvilágítására is használhatunk. A különféle fényforrásokkal személyre szabott színhatásokat hozhatunk létre, amelyek a figyelmeztető jeleket világítják ki. Azonban nem csak a kijelzőknek kell alkalmazkodniuk az összekapcsolt funkciók által támasztott igényekhez, hanem a működtetésüknek is a digitális világhoz. A sofőr és a jármű közti szavak nélküli kommunikáció támogatásához a Continental felhasználóbarát kézmozdulatokkal működtethető platformot hozott létre a műszerfalhoz.

Holisztikus konnektivitás: az új mobilitási szolgáltatások alapja

Az járművek új technológiai és design lehetőségei mellett a holisztikus konnektivitás rengeteg további előnnyel is jár. ”Számunkra a holisztikus összekapcsolódás teljesen új üzleti modelleket teremt.” – magyarázza Matschi. ”A gyártási üzletágunk mellett a mobilitási szolgáltatás lesz a Continental új alappillére.” A mobilitási szolgáltatások terjedelmét érintő központi alapelv a következő: minél jobban ismeri egy jármű a környezetét, annál biztonságosabb, hatékonyabb, és felhasználóbarátabb az úton. A Continental az eHorizon funkcióval szemlélteti hogyan képes egy jármű fontos közlekedési információkat szolgáltatni a felhő és a forgalom többi résztvevője számára, egy, a sofőr asszisztens kamerájában helyet kapó úgynevezett crowd sourcing funkcióval. Rengeteg, a közlekedéshez szükséges szolgáltatást lehet létrehozni a funkció használatával képezett adatbázis alapján, amely az önvezető autók fejlesztésében is központi szerepet játszik.  

A Continental Holisztikus Konnektivitás Autója a legújabb példa azokra az új alkalmazásokra, amelyek a teljes összekapcsolódás ötletét harangozzák be, ez esetben már a nevével is. Ezzel az alkalmazással a vállalat nem csak azt mutatja be, hogyan lesz egy jármű az internet része, hanem betekintést nyújt az olyan új szolgáltatások fejlesztésébe is, mint az eHorizon.weather. Az eHorizon technológiáját alapul vevő megoldás az autót egy mozgó meteorológiai állomássá alakítja. Ez a szolgáltatás, melyet a Continental a Météo-France-szal együtt dolgozott ki, nemcsak növeli a vezetési biztonságot és kényelmet, hanem időjárás előrejelzések számára is szállít adatokat. A Continental kimondottan erre a célra hozott létre Franciaországban egy kültéri teszt-területet, amelyen 200 jármű segítségével teszteli az ehhez hasonló koncepciókat és fejleszt új szolgáltatásokat.

Kapcsolt flottamenedzsment és a jövő bérelt autói

A flottamenedzsment esetében kiemelten fontos, hogy a konnektivitás új lehetőségek tárházát nyitja meg, és lehetővé teszi többek közt a távoli és előrelátó diagnosztikát is. A vAnalitika és a Távoli Jármű Diagnosztika csak két példa azokra a Continental szolgáltatásokra, amelyek már most is elérhetőek. A VoicR alkalmazásával a Continental a 40 éves analóg CB rádió technológiát is digitálissá alakítja, egy beszéd- és helymeghatározáson alapuló közösségi ad hoc hálózatot hoz létre, valós idejű használhatósággal. Ezekkel a megoldásokkal új lehetőségeket teremtenek a hatékony, biztonságos és jövő-orientált flottamenedzsment számára, különös tekintettel a flottavezetőkre és a kereskedelmi járművek piacára. Legyen az appon keresztüli bérlés, okostelefonnal való járműelérés, személyre szabott ülésbeállítás, vagy éppen távoli diagnosztika: a Continental egy olyan járművel mutatja be, hogy a holisztikus konnektivitás hogyan változtatja meg a mobilitás élményt az autót bérlők számára, amely egyetlen ökoszisztémává alakítja a jövő bérautóját képző különböző technológiákat.

www.continental.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; - Continental


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;