Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Féktörténelem – 1927-től napjainkig


2017.08.15
Forrás: Bosch, Sajtóközlemény
A Bosch fékek 90 éve, A szervoféktől a rézmentes fékbetétig
¤ 1927-ben a Bosch szervoféke jelentősen csökkentette a féktávolságot

¤  A korszerű blokkolásgátló fékrendszerek alapja egy 1936-os Bosch szabadalom
¤ 2014 óta a rézmentes fékbetétek szigorú környezetvédelmi előírásoknak felelnek meg

     
A gépjárművek valamennyi biztonsági berendezése közül kétségtelenül a fékek jelentették az első és legfontosabb elemet. Az 1920-as években a fékek még alig feleltek meg az akkori automobilok tömegéhez és motorteljesítményéhez. A Bosch által 1927-ben bemutatott pneumatikus szervofék jelentős mértékben javította a közúti biztonságot. E találmánynak köszönhetően az akkori haszongépjárművek féktávolsága a szokásos érték egyharmadával csökkent. Egy évvel később a Bosch bemutatta a személyautók kompakt fékrásegítő rendszerét. 1936-ban a korszerű blokkolásgátló fékrendszert is a Bosch mérnökei alapozták meg a Bosch „a gépjármű kerekeinek blokkolását megakadályozó mechanizmusra” benyújtott szabadalmi bejelentésével. Az elektronikusan vezérelt ABS (blokkolásgátló fékrendszer) sorozatgyártását 1978-tól tette lehetővé a nagy teljesítményű digitális technológia megjelenése. A Bosch olyan fejlesztései, mint az ABS, az 1986-ban bevezetett – lényegében az ABS-en alapuló – TCS (kipörgésgátló rendszer) és az 1995-ben bevezetett ESP® (elektronikus menetstabilizáló rendszer) mára a biztonságos fékezés legfontosabb elemeivé váltak.

A Bosch innovatív fejlesztései minden fékalkatrészhez
A Bosch mérnökei 90 éven keresztül új normákat teremtettek azzal, hogy a fékrendszerekhez kapcsolódó műszaki újítások, találmányok és szabadalmak útján biztonságosabbá tették az autókat. A blokkolásgátló fékrendszerek mára standard megoldássá váltak a gépjárműtechnikában. Az elektronikus menet-stabilizálást végző ESP® beszerelését több országban törvény írja elő. Az ilyen elektronikus rendszereken túlmenően a Bosch fejlesztései folyamatosan fokozták az összes többi fékalkatrész biztonságos teljesítményét is.
1983-ban például a magas széntartalmú öntvényből készült féktárcsák jelentősen javították a nagy teljesítményű gépjárművek fékezési teljesítményét. 2001 és 2012 között több innováció is hatással volt a féknyergek fejlesztésére. A Bosch által 2016-ban bemutatott innovatív, nagy teljesítményű ENV6 és ENV4 fékfolyadékok pedig a korszerű fékrendszerek gyors reagálását és megbízható működését tették lehetővé.

Minden a keveréktől függ: új súrlódóanyag-keverékek fékbetétekhez
Innovatív gyártási technikáival és új anyagkeverékeivel a Bosch újra és újra előrelépést ért el a fékbetétek terén. A fékbetétek dolga a fékerő megbízható módon történő átadása, ezáltal a gépjármű biztonságos lefékezése. A fékbetétek fejlesztése során figyelembe kell venni a közúti forgalom országonként erősen eltérő szabályozásait, továbbá a sebességkorlátokat és a környezetvédelmi előírásokat is. A Bosch számos különböző fékbetétet gyárt, hogy megfeleljen a konkrét helyi követelményeknek, amelyek rendszerint jóval meghaladják a törvényi előírásokat. Az Egyesült Államokban például 2010-ben Washington és Kalifornia állam törvényileg szabályozta a fékbetétekhez használt réz mennyiségének a csökkentését. Ennek nyomán a Bosch mérnökei kifejlesztették azt a rézmentes fékbetét-keveréket, amely az első rézmentes fékbetét volt a piacon – nyolc évvel a törvény által meghatározott türelmi idő vége előtt. A szabadalmi bejelentés először 2014-ben került benyújtásra. A Bosch már az uniós piacon is rézmentes fékbetéteket forgalmaz, bár azok használatára még nincs törvényi előírás.

A Gépjármű-felszerelések-,-diagnosztika és szervizmegoldások üzletág autószerelő műhelyek sokaságát szolgálja ki diagnosztikai és műhelyberendezések teljes skálájával. Új és cserealkatrészek széles választékával rendelkezik mind személyautókhoz, mind haszongépjárművekhez. Termékportfoliójában megtalálhatók a Bosch gyári beszállítói felszerelései, valamint a kifejezetten a pótalkatrész piac számára fejlesztett termékek és szolgáltatások is. 150 országban mintegy 18 ezer munkatárs, valamint egy világméretű logisztikai hálózat gondoskodik arról, hogy a mintegy 650 ezer különböző alkatrész gyorsan és időben eljusson az ügyfelekhez. A “Automotive Service Solutions” területén belül az üzletág különféle teszt- és javító technológiákat, diagnosztikai szoftvereket, oktatásokat és  információs szolgáltatásokat biztosít az ügyfelei számára. Emellett az üzletág hatáskörébe tartozik a Bosch Service franchise hálózat is, amely a világ legnagyobb márkafüggetlen autószerviz hálózata mintegy 17 ezer műhellyel. Ezen kívül a Gépjármű-felszerelések és diagnosztika üzletág felel a több mint 1000 AutoCrew”partnerért is.

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte megközelítőleg 390.000 munkatársat foglalkoztat (2016. december 31-én) és  73,1 milliárd euró árbevételt ért el 2016-ban. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Vezető IoT-vállalatként a Bosch innovatív megoldásokat kínál az intelligens otthonokhoz, az intelligens városokhoz, a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz, és a hálózatba kapcsolt gyártáshoz. Szakértelmét az érzékelők technológiájában, a hálózatba kapcsolt szoftverek és szolgáltatások területén, valamint saját IoT felhőjében is hasznosítja, ügyfelei számára hálózatba kapcsolt, cross-domain megoldásokat kínál egyetlen forrásból.
A Bosch csoport stratégiai célja innovatív megoldások létrehozása a hálózatba kapcsolt világ számára. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 440 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata a világ szinte minden országát lefedi. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch 59.000 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén világszerte 120 telephelyen.

További információért látogasson el honlapunkra: www.bosch.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Fém, gépipar ; - Bosch


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;