Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

A Siemens jelentős megrendelést kapott a TenneT cégtől a DolWin6 tengeri energiahálózati csatlakozásra


2017.08.04
Forrás: Siemens, Hírek
A Siemens újabb megrendelést kapott a német-holland TenneT energiaátviteli hálózatot üzemeltető cégtől (TSO) arra, hogy az Északi-tenger német vizein létesített tengeri szélerőmű telepeket a hálózathoz csatlakoztassa.

A "DolWin6" hálózati csatlakozás esetén a hatékony egyenáramú átvitelhez szükséges teljes technológiát a Siemens fogja szállítani. A spanyol partner, az energiaszektor jelentős fővállalkozójaként ismert Dragados Offshore S.A. lesz a felelős a létesítmény megépítéséért és a kapcsolódó tengeri platform telepítéséért. A Nexans francia cég szállítja majd az egyenáramú kábeleket. A TenneT külön tendert írt ki a kábelek leszállítására és fektetésére, így ezek a feladatok nem képezik részét a Siemens által biztosítandó szolgáltatásoknak. A Siemens megrendelés értéke a százmillió eurós nagyságrend felső tartományába esik. Elkészültét követően a DolWin6 összeköttetésen továbbítható elektromos energia közel egymillió német háztartás ellátására lesz elegendő. Az ütemezés a kereskedelmi üzembe helyezést 2023-ra irányozza elő.

"A DolWin6 az energiaváltás sikerének egy újabb mérföldköve. Nagyon örülünk a TenneT új megrendelésének, aminek értelmében tengeri hálózati csatlakozást létesítünk az Északi-tenger német vizein" - jelentette ki Ralf Christian, a Siemens Energy Management divízió vezérigazgatója. "Ezzel elértük, hogy tíz egyenáramú (DC) projekt közül hat esetén a Siemens a technológiai partner. A BorWin3 és a DolWin6 üzembe helyezése után körülbelül 4,7 gigawatt elektromos energiát fognak átalakítani és a szárazföldre továbbítani kizárólag Siemens technológia alkalmazásával. Ez az energiamennyiség közel 5 millió háztartás ellátására elegendő."

A Siemens szállítja a hatékony nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) átvitelhez szükséges teljes technológiát, és első ízben fog alkalmazni kompakt egyenáramú kapcsolóberendezést (DC CS). A 320 kilovoltra (kV) méretezett új gázszigetelésű kapcsolóberendezésnek akár 95 százalékkal kisebb a helyigénye, mint a jelenlegi légszigetelésű megoldásoknak. Így tengeri platformon történő használatuk esetén a platform mérete körülbelül 10 százalékkal csökkenthető. Ennek eredményeként a Siemens jelentős mértékben elősegíti a tengeri szélerőmű telepek hálózati csatlakozásainál a költségek mérséklését, hozzájárulva a tengeri szélenergia versenyképes általános költségeinek kialakításához. A kapcsolóberendezést a Siemens Berlinben található üzemében gyártják. A többi alkotóelemet, így a HVDC transzformátorokat és az áramátalakításhoz szükséges konvertereket a Nürnbergben levő Siemens gyárakban állítják elő. A tengeri platformot partnerünk, a Dragados építi meg Spanyolországban, Cadiz városában, és onnan fogják a telepítés helyszínére szállítani. A Siemens feladata lesz a teljes szárazföldi HVDC állomás megépítése Emdenben, Kelet-Frízföld területén, ahol a vállalat már elkészítette a BorWin3 egyenáramú összeköttetéshez szükséges szárazföldi konvertert az év korábbi szakaszában.

A mintegy 90 kilométer hosszú DolWin6 hálózati összeköttetésen keresztül több tengeri szélturbina csatlakoztatható a szárazföldhöz. A német Gederay hálózati ügynökség által szervezett aukció keretében számos tengeri szélerőmű telep versenyez a DolWin6-hoz létesíthető összeköttetésért. A Gode Wind 3 projekt esetében már megkötötték a szerződést, míg a többi tengeri szélerőmű telep az aukció következő körében fog versengeni az áhított hálózati kapcsolatért. A szélturbinák által szolgáltatott 155 kV feszültségű váltakozó áramot 320 kV-os egyenárammá konvertálják a DolWin6 tengeri platformon, majd egy 45 kilométer hosszú tengeralatti kábelen a szárazföldön található Hilgenriedersielbe továbbítják. A tengeren a kábelt horizontális furatok segítségével viszik át Norderney szigete alatt. A szárazföldön az elektromos energiát egy újabb 45 kilométeres kábelen a kelet-frízföldi Emdenbe továbbítják, ahol a Siemens egy további konverter állomást épít, melynek feladata az egyenáram visszaalakítása háromfázisú váltakozó árammá, majd betáplálása a nagyfeszültségű hálózatba.

A Siemens által alkalmazott HVDC Plusz konverter technológia egy moduláris többszintű konverter konstrukcióban megvalósított feszültségvezérelt átalakító (VSC MMC). A VSC-MMC rendszerek úttörőjeként a Siemens a technológia élenjáró képviselője ezen a területen. A klasszikus HVDC változattal ellentétben, amit csak elegendő rövidzárási teljesítményű hálózatokban lehet használni, a HVDC Plusz eszközökkel felszerelt rendszerek lehetővé teszik a lokális hálózatok automatikus (sötét) indítását (black start). Ez a tengeri hálózat üzemeltetésének fontos előfeltétele. A moduláris VSC technológia csökkenti a bonyolultságot, így a gépek helyigényét is, ami lényeges szempont, főleg tengeri platformokon történő használat esetén. A HVDC Plusz továbbá szinte ideális szinuszos váltakozó áramot, valamint az egyenáramú körben egyenletes feszültséget biztosít. Ez szükségtelenné teszi a felharmonikus szűrők alkalmazását.

A Siemens a TenneT tíz északi-tengeri egyenáramú hálózati csatlakozásai közül hatot valósít meg. A korábbi projektek közé tartoznak az alábbiak: HelWin1 (576 MW) és HelWin2 (690 MW) Helgoland partvidékén, BorWin2 (800 MW) Borkum szigeténél és SylWin1 (864 MW) Sylt környékén. Ezeket a hálózati csatlakozásokat egymást követően állították üzembe 2015 óta; jelenleg a BorWin3 (900 MW) és DolWin6 (900 MW) üzembe helyezési munkálatai folynak. A Siemens technológiával felszerelt hálózati csatlakozások aktuális összesített energiaátviteli képessége 4,7 gigawatt, ami közel 5 millió háztartás ellátásához elegendő.

www.siemens.hu 


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;