Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

OptoForce szenzorok a robotokon


2017.12.05
Forrás: IpariCégek.hu Riport
Bereczki Nóra, az OptoForce Kft. Marketing manager-e válaszolt kérdéseinkre.

- Honnan ered az OptoForce név?
A szenzor amit az OptoForce fejlesztett optikai alapon végzett erőmérésből ered, a név erre vezethető vissza.

- Milyen előzmények okán kezdtek szenzorokkal foglalkozni?
Az alapítók egy egyetemi projektjük során 2 lábon járó robotot építettek és azzal a kihívással szembesültek, hogy a robot hogyan tud egyensúlyozni, ehhez valamilyen erőmérő szerkezetre volt szükség. A piacon elérhető erőmérők drágák voltak, ezért elkezdtek dolgozni egy saját, optikai erőmérésen alapuló megoldáson.

OptoForce szenzor a KUKA KR 3 AGILUS roboton az Automotive Hungary kiállításon.
OptoForce szenzor a KUKA KR 3 AGILUS roboton az Automotive Hungary kiállításon.
Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- Mit neveznek a technológiánál erőmérésnek?
A deformációt mérjük az erőmérés során. Az OptoForce fejlesztése egyedi a világon. A szenzor belsejében található egy LED és 4 fotódióda, ezek felett pedig egy visszaverő réteg. Érintés hatására a fotódiódákon keresztül mérjük visszaverődő réteg elmozdulását és ezáltal az erőt. Ezzel a technológiával rendkívül kicsi erőket is érzékelhetünk.  
 
- Milyen szenzor típusaik vannak?
Jelenleg a cég fő fókusza a hattengelyű erőmérők, amelyek a X/Y/Z irányú erők mellett, a forgatónyomatékokat is képesek mérni. 2 terméket fontos megemlíteni, a HEX-E és HEX-H szenzorokat Az egyik kicsit puhább míg a másik kicsit keményebb, illeszkedve a felmerülő igényekhez.

OptoForce felirat az Universal Robots UR5 roboton az Ipar Napjai kiállításon.
OptoForce felirat az Universal Robots UR5 roboton az Ipar Napjai kiállításon.
Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- Mit tudnak az OptoForce szenzorok?
Az érintés képességével ruházzuk fel a robotokat. Olyan folyamatok válnak automatizálhatóvá amelyek korábban nem voltak megvalósíthatóak. Sok munkafolyamatot eddi azért nem tudtak automatizálni mert szükség volt az emberi kéz ügyességére. A szenzor segítségével ezt a kézügyességet leszünk képesek kölcsönözni a robotnak és ezáltal monoton munkafolyamatok válthatóak ki.

- Milyen robot technológiáknál és hogyan használja az ipar az OptoForce szenzorokat?  Minden robotra szerelésnél külön kell programozni, vagy hasonlóan a számítógéphez egy eszközhöz, fel is tudja telepíteni a rendszer?
A kollaboratív illetve az úgynevezett lightweight robotok esetében kerül előtérbe a mi szenzorunk használata, maximum 200N terhelésig. Jelenleg a Universal Robots és KUKA Robotics egyes típusaival kompatibilis az OptoForce szenzor illetve szoftver család. A saját fejlesztésű, egyszerű grafikus felhasználói felület segítségével jelentős mértékben lecsökken a programozási idő.
Nagyjából úgy kell elképzelni hogy az adott robot saját szoftverkörnyezetéhez illeszkedő OptoForce szoftverből kiválasztott parancsok egymás után pakolásával pár óra alatt könnyedén összerakható egy komplexebb program, például autóipar esetében szelep behelyezése egy tengelyfejbe (https://optoforce.com/applications/pin-insertion ), vagy műanyag csövön sorja eltávolítása egy polírozó applikáció segítségével (https://optoforce.com/applications/polishing-parting-lines-removal).
Az OptoForce szenzor és szoftvercsomag nélkül egy hasonló program összeállítása akár napokba is telhet.


OptoForce szenzor az Universal Robots UR5 roboton az Ipar Napjai kiállításon.
Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- A szenzorokat még tovább fejlesztik, vagy ez egy befejezettnek tekinthető fejlesztés? Esetleg már újabb technológián dolgoznak, aminek más lesz az elnevezése?  
A szenzorokat folyamatosan fejlesztjük és tökéletesítjük. Ez nem csak azt jelenti hogy a hardware tökéletesedik a piaci visszajelzések alapján, hanem folyamatosan adunk ki újabb és újabb szoftvereket is, amelyekkel komplex folyamatok válnak automatizálhatóvá, például polírozás vagy precíz elektronikai összeszerelés:
https://www.youtube.com/watch?v=etRD8K1sKF4  

- Hol és kikkel történnek cégük fejlesztései?   
Folyamatosan követjük a piaci igényeket ami alapján tervezzük a fejlesztési projekteket. Mind a fejlesztés, mind pedig a gyártás házon belül történik Budapesten. Emelett fontos megemlíteni a stratégiai partnereket, a robotgyártókat akikkel folyamatosan konzultálunk, akárcsak a rendszerintegrátorokkal, akik egyik elsődleges célcsoportunk és visszajelzéseik a piacról rendkívül fontosak.

- A szenzorokat milyen technológiával és hol gyártják?  
A szenzorokat Budapesten gyártjuk a cég székhelyén, a IV. Kerület Aradi utca 16. szám alatt. A fém alkatrészeket és a beültetett NYÁK-okat hazai beszállítóktól kapjuk (ezek is itthon készülnek). Ezeket összeszereljük, majd szilikon öntés és szenzor összeállítás következik. Ezt követően következik a kalibráció majd a csomagolás.

- Milyen további terveik vannak a szenzorokhoz kapcsolódóan, illetve termékfejlesztéseiknél?  
Ami a legfontosabb hogy folyamatosan fejlesszünk újabb szoftvereket a Universal Robots és KUKA robotokhoz. Emellett szeretnénk további robotokkal is integrálni szoftver szinten a szenzorunkat.

* Minden IpariCégek.hu Riport és kép is saját készítésű, minden jogot fenntartunk!  


Riportok ; Ipari Blog ; NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Robot, automatika, automata ; - KUKA ; IT, informatika, digitális, elektronikus


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;