Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

A Siemens frekvenciastabilizálója, amely ezredmásodperces válaszidővel támogatja az energiahálózatokat


2018.09.14
Forrás: Siemens, Hírek
Az SVC Plus frekvenciastabilizátor (FS) termékével a Siemens a világon elsőként kombinálja a meddőteljesítmény kompenzálási képességet és az úgynevezett szuperkondenzátorok alkalmazását.

Az SVC Plus FS 50 milliszekundumnál is rövidebb idő alatt képes betáplálni a hálózat stabil működéséhez szükséges meddőteljesítményt. Ugyanakkor a szuperkondenzátorokban tárolt akár 200 megawattnyi elektromos teljesítmény teljes terhelésnél rákapcsolható az elektromos hálózatra. Ily módon a feszültség, a frekvencia és a hálózat is stabil marad. Ennek az automatikus eljárásnak az aktiválására akkor kerül sor, ha a feszültség vagy a frekvencia bizonyos határértékeket meghalad vagy azok alá csökken. Ha ingadozások lépnek fel az elektromos hálózatban, akkor az első néhány másodpercben eldől, hogy lesz-e áramkimaradás. Ilyen helyzetekben a szükséges mennyiségű energiát azonnal biztosítja a Siemens által kidolgozott új megoldás és így megelőzi az áramellátás megszűnését. Ez különösen fontos olyan elektromos hálózatokban, amelyeknél a betáplálás bizonytalan, például egyre inkább elosztott és megújuló energiaforrásokból származik.
 
A hiányzó láncszem az energiaátvitelben

Országtól függően a váltakozó áramú hálózat frekvenciája állandó 50 hertzes (például Európában) vagy 60 hertzes (például Észak-Amerikában) értéken marad, ha az elektromos energia előállítása és fogyasztása egyensúlyban van. A megújuló energia azonban csak változó mennyiségekben áll rendelkezésre a nap és a szél függvényében. Egyre több gyártó gondoskodik a helyi energia betáplálásról: az energiatermelés helye – például a nyílt óceán – és a szárazföld belsejében a fő fogyasztási pontok közötti távolság gyakran több száz kilométer is lehet. Ha ilyenkor egy nagy fogyasztó belép vagy kilép a hálózatból, akkor a frekvencia elkezd ingadozni. Túl alacsony frekvencia például olyankor fordul elő, ha a terhelés váratlanul növekszik vagy hirtelen erőművi kapacitás esik ki. „A közeljövőben az energiamenedzsment rendszerek egymagunkban már nem fogják tudni kompenzálni az elektromos hálózatok egyensúlyának felborulását” – mondta Mirko Duesel, az Energy Management energiaátviteli megoldások részlegének vezérigazgatója. „Az innovatív és gazdaságos SVC Plus FS megoldás jelenti a hiányzó láncszemet, amely képes biztosítani a hálózat stabilitását, amire mindannyiunknak szüksége van az új energiaforrás kombinációra való átállás során.

Nagyobb inercia és robusztusabb hálózatok

A teljesítmény-egyensúly fenntartásáról régóta a nagy, hagyományos erőművek gondoskodnak. A fosszilis tüzelőanyagokkal a teljesítmény szükség szerint növelhető vagy csökkenthető. Az áramfejlesztők lendkerekeiben tárolt kinetikus energia például gyorsan ki tudja egyenlíteni a kisebb eltéréseket. A hálózat egyensúlya másodperceken belül helyreáll. A szakértők az áramfejlesztők forgó tömegében tárolt energiát „hálózati inerciának” nevezik. Azonban az inercia fenntartásához egyre kevesebb nagy erőmű áll rendelkezésre. Ugyanakkor egyre több megújuló energiát táplálnak be a hálózatba. A szivattyús energiatároló erőművek csak lassan tudnak reagálni a frekvencia hirtelen csökkenésére. „A költséges áramkimaradások elkerülése érdekében egyes erőművek rossz hatásfokú készenléti üzemmódba kapcsolnak” – mondta Alexander Rentschler, a Siemens energiaátviteli megoldások üzletága termék életciklus kezelő részlegének vezetője. „Az SVC Plus FS az elektromos hálózat üzemeltetőket megkíméli ettől a problémától. A megoldásnak köszönhetően az elektromos hálózat robusztusabb lesz, az inerciája növekszik és így megalapozza az átállást más energiaforrásokra.

A szuperkondenzátorok előnyei
 
A szuperkondenzátorok energiát tárolnak. A feltöltésük elektrosztatikus módon történik, ami azt jelenti, hogy molekulák helyett elektronok mozognak. Emiatt feltöltésük és kisütésük sokkal gyorsabb, mint a tároló akkumulátoroké. A Siemens kaliforniai partnerétől, a Maxwell Technologies vállalattól szerzi a szuperkondenzátorokat és vállalja a statikus VAR kondenzátorok és szuperkondenzátorok kezelését, hálózatra kapcsolását és a rendszer integrálását. Az SVC Plus FS helyigénye megközelítőleg kétharmaddal kisebb 50 megawattos referencia teljesítmény mellett az akkumulátoros megoldáshoz képest.

A CIGRE 2018 sajtócsomag a következő hivatkozáson érhető el:
www.siemens.com/press/cigre2018 
Ha bővebb tájékoztatást szeretne az Energiamenedzsment üzletágról, akkor kérjük, látogassa meg a következő weboldalt:
www.siemens.com/energy-management 
Bővebb információ a CIGRE 2018 rendezvényről a következő oldalon olvasható: https://www.siemens.com/cigre  

www.siemens.hu   


NEWS: ; Robot, automatika ; Energia, közmű, akkumulátor ; Ipari hírek ; Business ; Ipari cégek ; Siemens

¤ ¤ ¤ ¤ ¤
VIDEÓINK:
YouTube videó csatornánk hírei , Fogathajtás, lovas videó híreink
Videók: Ipari.hu - www.ipari.hu ;
¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Közvetítési honlapjainkról:
I.: EladóCégek.hu ;
- Hogyan tudja jól eladni ipari cégét? ; - CégeladásBlog.hu ;
II.: Ipariingatlanok.hu:
- Kiemelt eladó ipari ingatlanok ;
- Telekingatlanok.hu : Telek ingatlanok ;
- Részletes kereső : Ipari, Üzleti, Mezőgazdasági, Telek ingatlanok ;

IpariCégek.hu: Ipari cégek ; Ipari hírek .Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ;Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ;Cégből kiszállás ;Cégfejlesztés ;
Értéket fejlesztünk és értéket közvetítünk
Az Ön ipari cégének miben segíthetünk?


Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Több mint 11.000 videó:
IpariCégek.hu
.