Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Vámosszabadiban, az ecetes hal hazájában folytatódik a „Kapj rá!”


2018.09.20
Forrás: Agrármarketing Centrum, Sajtóközlemény
Különleges halételekkel, koncertekkel és szórakoztató programokkal várják a halételek szerelmeseit a Győrtől néhány kilométerre fekvő Vámosszabadiban, 2018. szeptember 22-én.

A település horgásztavánál már évek óta egy egész napos fesztivállal ünneplik a térség halételeit, például az ecetes, pácolt halat. Az eseményen a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány standja is ott lesz, finom halas kóstoló falatokkal és gyermeksarokkal.

A halételek készítésének nagy hagyománya van a Szigetközben, nem csoda, hogy a horgásztóval is büszkélkedő Vámosszabadiban minden évben halfesztivált rendeznek. A halgasztronómiai napon a szórakozásnak is komoly szerep jut, hiszen helyi és országos hírű zenekarok szolgáltatják a talpalávalót.

Az esemény egyben a „Kapj rá!” roadshow egyik állomása, ahol ízletes kóstoló falatokkal – füstölt halfilével és halpástétommal – várják a látogatókat. A gyermekek körében nagy népszerűségnek örvendő gyermeksarokban színező feladatokkal és játékhal horgászattal várják a kicsiket, a felnőttek pedig változatos, halas recepteket tartalmazó kiadványokkal lehetnek gazdagabbak.

A fesztiválon természetesen a térség egyik legnépszerűbb, tájjellegű halétele, az ecetes rántott hal is terítékre kerül. A finomságot egyedi módon készítik a helyiek: a halfilét vagy patkót a szokásos módon kirántják, lecsepegtetik, tálba helyezik és egy ecetes burgonyához hasonló páclevet készítenek hozzá, rengeteg vöröshagymával. Az így elkészített ételt legalább két napig érlelik, mielőtt fogyasztják. A szigetközi ecetes hal azonban csak az egyik a sok-sok különleges finomság közül, amit meg lehet kóstolni, így a Vámosszabadi Halfesztivál a halrajongók számára kitűnő hétvégi programnak ígérkezik.
 
A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

A „Kapj rá!” roadshow további állomásai:
 
•  Halkolbász és Halkülönlegesség Fesztivál, Szolnok, 2018.09.29.
•  XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok, Kaposvár, 2018.09.28-30.
•  Siófoki Halfesztivál, Siófok, 2018.10.05-07.
•  Öreg-tavi Halfesztivál, Tata, 2018.10.19-21.


NEWS: ; Agrár ; Élelmiszer ; Ipari hírek

¤ ¤ ¤ ¤ ¤
VIDEÓINK:
YouTube videó csatornánk hírei , Fogathajtás, lovas videó híreink
Videók: Ipari.hu - www.ipari.hu ;
¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Közvetítési honlapjainkról:
I.: EladóCégek.hu ;
- Hogyan tudja jól eladni ipari cégét? ; - CégeladásBlog.hu ;
II.: Ipariingatlanok.hu:
- Kiemelt eladó ipari ingatlanok ;
- Telekingatlanok.hu : Telek ingatlanok ;
- Részletes kereső : Ipari, Üzleti, Mezőgazdasági, Telek ingatlanok ;

IpariCégek.hu: Ipari cégek ; Ipari hírek .Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ;Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ;Cégből kiszállás ;Cégfejlesztés ;
Értéket fejlesztünk és értéket közvetítünk
Az Ön ipari cégének miben segíthetünk?


Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Több mint 10.000 videó:
IpariCégek.hu
.