Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Fémnyomtatás verhetetlen áron: Magyarországon a Markforged Metal X rendszer!


2019.04.23
Forrás: Freedee Printing Solutions, Közlemény
A Markforged Metal X fémnyomtató rendszerének hála várhatóan itthon is gyorsabban fog terjedni a házon belüli fémnyomtatás gyakorlata.

A Metal X ADAM technológiája ugyanis forradalmian leszorítja a fémnyomtatás költségeit, és ezzel elhozza az elérhető árú és biztonságos fémnyomtatást a kisebb költségvetésű vállalkozások számára is. Itthon az első Metal X fémnyomtatót a Markforged hivatalos hazai partnere, a FreeDee Printing Solutions mutatja be először az IPAR NAPJAI – MACH-TECH kiállításon május 14-17. között.

"A FreeDee Printing Solutions piacvezető a professzionális asztali 3D nyomtatók forgalmazásában. Büszkék vagyunk rá, hogy a Metal X hozzáadásával már minden 3D nyomtatási technológia megtalálható a portfóliónkban az FDM-tól, az SLS-en át a fémekig." – meséli Simó György, a FreeDee Kft. tulajdonosa - "Mivel a Markforged fémnyomtatási eljárása újdonságnak számít, ezért igyekszünk minél több lehetőséget adni az érdeklődőknek a Metal X működésének megismerésére. Először az Ipar Napjain mutatjuk be a gépet, ahol 2 előadást is szervezünk a technológiának szentelve. Ezután az irodánkban várhatók szakmai napok, ahol bér- és tesztnyomtatásra is lehetőség lesz."

Hogyan működik az ADAM fémnyomtatási technológia?

A Metal X fémnyomtató a Markforged által fejlesztett Atomic Diffusion Additive Manufacturing, azaz ADAM technológiát alkalmazza. Az ADAM eljárás lényege, hogy a tárgyakat rétegről rétegre hőre lágyuló polimerrel és viasszal kötött fémporból gyártja le. A kötőanyag nyomtatás után kimosásra kerül, majd az alkatrész szinterezés során éri el az öntvény minőséget. Az így készült alkatrészek alkalmasak további gépi megmunkálásra, felületkezelésre vagy akár hőkezeléssel történő szilárdságnövelésre is. Az ADAM eljárás gyors, költséghatékony és olyan geometriák, például rácsos belső szerkezet gyártására is képes, amelyre más fémnyomtatási technológiák nem.

A rendszer a Metal X fémnyomtatón kívül a Wash-1 mosóberendezésből, a Sinter-1 kemencéből és az Eiger szoftverből áll. Az ökoszisztéma a gépeken és az intuitív szoftveren túl az elérhető fém alapanyagokkal és a speciális, kerámia leválasztó anyaggal lesz teljes. Jelenleg a rendszer 17-4 rozsdamentes acéllal és H13 szerszámacéllal tud dolgozni, de béta fázisban vannak olyan további fémek is, mint a titán, az alumínium vagy az inkonel.

Lássuk a medvét: mennyibe kerül a Metal X?

A Markforged Metal X rendszere a korábbi, por alapú, lézerolvasztásos eljárásokkal szemben alacsonyabb bekerülési költséget, alacsonyabb alapanyagárat, egyszerűbb telepítést és egyszerűbb munkafolyamatot tud felmutatni. Maga a Metal X fémnyomtató 100.000 USD alatt elérhető, a teljes rendszer ára pedig nettó 40 millió Forint körül mozog. Ezzel az árszinttel a Metal X fémnyomtató rendszer a kisebb költségvetésű üzemek és szakemberek számára is elérhetővé teszi a fémalkatrészek házon belüli nyomtatását.

Ha valaki meg tudja engedni magának, hogy fél és 1 millió dollár közötti fémprintert vásároljon, vegyen egyet. A többieknek pedig itt a Metal X.” – jelentette ki a 2017-es bemutatón a Markforged társalapító-vezérigazgató Greg Mark.

Nem csak olcsóbb, hatékonyabb is

Összehasonlítva a piacot eddig uraló lézerolvasztásos fémnyomtatási technológiákkal, a nagyságrendekkel alacsonyabb ár mellett számos, gyakorlati előnye van az ADAM rendszernek. Többek között a huzal formába kötött alapanyag kezelése és a gépek telepítése sem igényel különleges infrastrukturális átalakításokat és biztonsági eljárásokat. A rácsos kitöltés lehetőségével további felesleges alapanyagköltség spórolható meg. Az anyagok közötti váltás mindössze 5 perces munkafolyamat, és a támaszok eltávolítása is könnyebb, hiszen a poros gépekkel szemben nem igényel gép megmunkálást. Egy vékony kerámiarétegnek köszönhetően szinterezés után egy kézmozdulat vagy egy kalapácsütés is megteszi, hogy elengedjenek a támaszok.

Ismerje meg személyesen!

Magyarországon először május 14-17. között, az Ipar Napjai kiállításon mutatkozik be a Metal X fémnyomtató a FreeDee Printing Solutions standján (G pavilon, 204C), ahol a cég munkatársai készségesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. Emellett a kiállítás során a FreeDee csapata két előadást is szervez a Metal X fémnyomtatási technológiájáról a G pavilon VIP termében, amelyre itt lehet előzetesen regisztrálni:
http://www.freedee.hu/ipar-napjai-2019/?utm_source=prcikk&utm_medium=prcikk&utm_campaign=metalx2019 

www.freedee.hu   


NEWS: ; D nyomtatás ; Fém, gépipar ; Ipari hírek

¤ ¤ ¤ ¤ ¤
VIDEÓINK:
YouTube videó csatornánk hírei , Fogathajtás, lovas videó híreink
Videók: Ipari.hu - www.ipari.hu ;
¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Közvetítési honlapjainkról:
I.: EladóCégek.hu ;
II.: Ipariingatlanok.hu:
- Részletes kereső : Ipari, Üzleti, Mg-i, Telek ingatlanok ;

IpariCégek.hu: Ipari cégek ; Ipari hírek .Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ;Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ;Cégből kiszállás ;Cégfejlesztés ;
Értéket fejlesztünk és értéket közvetítünk
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?


Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Több mint 12.000 videó:
IpariCégek.hu
.