Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

A Siemens, Szászország és a Fraunhofer jövőbe mutató megállapodást köt Görlitz számára


2019.07.26
Forrás: Siemens, Hírek
A Siemens, Szászország és a Fraunhofer keretmegállapodást írt alá a július 15-én a németországi Görlitzben, hogy hosszú távon megerősítsék és támogassák Németország Lausitz régiójának a szerkezeti átalakítását.

A tervek szerint a cél egy innovációs és egy startupgyorsító campus létrehozása a Siemens görlitzi telephelyén. Ezzel kívánnak bátorítani más technológiai és ipari vállalatokat, valamint startupokat és kutatóintézeteket, hogy megtelepedjenek a régióban. Tevékenységük elsősorban a digitalizációra, az automatizációra, az innovatív anyagokra, az energia- és a gyártásitechnológiákra fog koncentrálni.

Ez a campus lesz a telephelye a Siemens és a Fraunhofer által létrehozandó hidrogénkutató laboratóriumnak is, amelynek tevékenységi köre a hidrogén előállításának, tárolásának és felhasználásának a kutatása lesz. E fejlesztés révén Görlitz hosszú távon a hidrogéntechnológiák kompetenciaközpontjává fog válni. Első lépésként a partnerek összesen 30 millió eurót invesztálnak tevékenységeik kibővítésére ebben a városban. Mintegy 100 magas szakképzettséget igénylő munkahelyet teremtenek a következő 5 éven belül.

A mai nap egy jó nap Görlitz és Lausitz régió számára – emelte ki Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke. – A Siemenssel és a Fraunhoferrel kötött megállapodás mérföldkő a Siemens görlitzi telephelyének továbbfejlesztésében, és egyben előmozdítja Lausitz régió innovációs központként betöltött szerepét, ami erősíti gazdasági életképességét a jövőre nézve. Az innovációs campus, valamint a kutatási és fejlesztési tevékenységek kialakítása környezetbarát és digitális ipari folyamatok előtérbe helyezésével új magas szakképzettséget igénylő munkahelyek létrehozását jelenti. Továbbá a Fraunhoferrel, régiónk egyetemeivel és cégeivel együtt létrehozunk egy fejlesztési és kutatóplatformot is a hidrogén tárolásának és felhasználásának az innovatív technológiáira, a más típusú energiákra való átállás időszakában. A DAX tőzsdén jegyzett Siemens és a Fraunhofer társulnak velünk, ami azt jelenti, hogy bíznak Görlitzben, és Lausitz régió lakosaiban. Biztos vagyok benne, hogy ez el fog vezetni Lausitz régió hosszútávú megerősítéséhez, mint Németország egyik kutatási és ipari központja – a fejlesztési tevékenységektől egészen a gyárak építéséig.

Ezzel a jövőbe mutató megállapodással eleget teszünk ígéretünknek, hogy aktív szerepet vállalunk Lausitz régió szerkezetátalakítási programjában – jelentette ki Joe Kaeser, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója. – Ez az indoka annak, hogy – az ipari gázturbinák terén beöltött világméretű vezető szerepünkön túl – itt Görlitzben egy innovációs campust kívánunk létrehozni. Ezen a campuson hidrogéntechnológiára alapozott termékeket és megoldásokat fejlesztünk ki együttműködve partnereinkkel és startupokkal. Ezáltal kialakítunk egy olyan ökoszisztémát a hosszú távon az egyik legvonzóbbnak ígérkező jövőorientált területre, amely tartalmazza a klímaváltozás elleni intézkedéseket, és azt is, hogy Németország versenyképes legyen a jövő iparágaiban.

A széntüzelésű hőerőművekről való átállás olyan átalakulásokkal jár, amelyek erős hatással vannak Szászországra mint régióra, amelynek gazdasága energiaalapú. Ugyanakkor Szászország, kutatási és technológiai státusza alapján, jó kapcsolatokkal rendelkezik az e területen tevékenykedő szereplőkkel. Ezenkívül a régió jól kiépült helyi ipari szektorral és innovációs kultúrával is rendelkezik. Ezek az előnyök kiváló előfeltételek olyan új struktúrák felállításához, amelyek egyrészt erősítik a régiót, másrészt még inkább előmozdítják Németroszág, mint energiaipari központ pozícióját egy konkurens nemzetközi környezetben – mondta Reimund Neugebauer, a Fraunhofer-Gesellschaft elnöke. – A hidrogénkutatásra és az új hidrogéntechnológiák kifejlesztésére a Siemenssel együtt létrehozott közös platformunk, amely élvezi Szászország támogatását, jövőbe mutató pályára helyez bennünket. Ez az együttműködés a régió erőműipari szektorának létfontosságú alapját képezi, és az ipari kutatást összekapcsolja a tudomány világával, egy stratégiai partnerség keretében.”
 
Az innovációs campuson túl a Siemens tovább bővíti kutatási és fejlesztési tevékenységét görlitzi telephelyén, a csökkentett szén-dioxid-kibocsátású ipari folyamatok területén. Ezen a téren a Siemens kutatói arra keresik a választ, hogy a hidrogén bázisú technológiák miként csökkenthetik a CO2-kibocsátást, és miként lehetséges klímabarát megoldások kidolgozása pl. a tárolási technológiák területén. Németország 2050-es klímavédelmi tervéhez való hozzájárulásként, és hogy megvalósuljon Lausitz régió szerkezeti átalakítása, a Siemens az itteni gyárát 2025-re karbonsemleges gyárrá kívánja átalakítani. E cél elérése érdekében például azt a hőt, amely a gőzturbinák tesztelőüzemében a gyártási folyamathoz szükséges, fenntarható módon fogják előállítani, ezáltal az összes energiafogyasztást csökkenteni fogják.

A görlitzi ipari gőzturbina gyárában a Siemensnek jelenleg kb. 800 alkalmazottja van – és így ez az üzem a régió egyik legjelentősebb ipari munkáltatója.

www.siemens.hu 


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Fém, gépipar ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;