Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

2019 második negyedévének pénzügyi eredményei


2019.07.25
Forrás: ABB, Hírek
A kedvezőtlen piaci körülmények ellenére folytatódott a növekedés; jó ütemben halad a vállalat átalakítása

¤ A teljes rendelésállomány +1%1*-kal, míg a teljesítésre váró rendelésállomány +7%-kal nőtt

¤  +2%-kal nőtt az árbevétel; a gyorsan számlázható rendelésállomány aránya (book-to-bill ratio2*): 1,03x

¤  Az üzemi EBITA marzs2* 11.5%; alakulását 60 bázisponttal befolyásolta a GEIS akvizíció hígító hatása, illetve további 90 bázisponttal az átállási költségek is befolyásolták

¤  Az adózott nyereség 64 millió USD; számításánál figyelembe lett véve a napelemes invertereket gyártó részleg eladásával kapcsolatos 455 millió USD költség is

¤  A működési EPS2 0,34USD, -10%3*

¤  Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja: 0 (nulla) USD; egész évre stabil, kiegyensúlyozott készpénztermelő képességet várunk

¤  Bejelentésre került a napelemes invertereket gyártó részleg eladása; a tervezett tranzakció célja a portfólió optimalizálása

Az ABB a kedvezőtlen makroökonómiai körülmények és a geopolitikai bizonytalanságok ellenére is dinamikusan növelte az árbevételét,” – nyilatkozta Péter Voser, az ABB elnök-vezérigazgatója. „Az előttünk álló időszakban minden üzletágunkban hosszú távú növekedés elérésére törekszünk, folytatjuk a költségek csökkentését és a portfóliónk optimalizálását. A nagyobb cselekvési szabadságot és önállóságot biztosító új vállalati kultúránk további erősítésével az ABB-t egy erősebb, a piaci igényekre gyorsabban reagáló vállalatcsoporttá kívánjuk átalakítani.”

A negyedévben folytatódott a teljes rendelésállományunk és az árbevételünk növekedése, ami főként a Villamosítás és a Hajtás üzletágak jó eredményeinek köszönhető. A Robotika és Gyártásautomatizálás eredményeire kihatással volt az autóiparban és a gépgyártásban tapasztalható visszaesés”, mondta Timo Ihamuotila, az ABB pénzügyi igazgatója. „Jól halad az Energetikai Hálózatok divízió eladása, a GEIS integrálása és az ABB-OS működési modell bevezetése is; ezek a lépések mind azt a célt szolgálják, hogy az ABB-t még nyereségesebbé tegyük.

MUTATÓK VÁLTOZÁS

(millió $, ha másképp nincs jelölve) ; Q2 2019 ; Q2 2018 ; US$ ; Összehasonlító alapon ; H1 2019 ; H1 2018 ; US$ ; Összehasonlító alapon 1*

Megrendelések: 7.401 ; 7.133 ; +4% ; +1% ; 15.014 ; 14.688 ; +2% ; +2%
Árbevétel: 7.171 ; 6.731 ; +7% ; +2% ; 14.018 ; 13.172 ; +6% ; +3%
Működési eredmény: 123 ; 708 ; -83% ;  ; 713 ; 1.334 ; -47% ;  ;
Üzemi EBITA: 825 ; 855 ; -4% ; +1%4* ; 1,591 ; 1,607 ; -1% ; +5%4*
a működési bevétel %-ában: 11,5% ; 12,6% ; -1,1pont ;   ; 11,4% ; 12,2% ; -0,8pont ;  ;  
A folyamatos tevékenységből származó bevétel (veszteség) adó nélkül: -54 ; 524 ; n.a. ;  ; 361 ; 938 ; -62% ;  ;
Az ABB-nek tulajdonítható nettó jövedelem: 64 ; 681 ; -91% ;  ; 599 ; 1.253 ; -52% ;  ;
Alap EPS ($): 0,03 ; 0,32 ; -91% ;  ; 0,28 ; 0,59 ; -52%3* ;  ;
Működési EPS ($)2*: 0,34 ; 0,38 ; -10%3* ; -10%3* ; 0,64 ; 0,69 ; -7%3* ; -4%3* ; 
Működési tevékenységből származó cash flow: 0 ; 1.010 ; n.a. ;  ; -256 ; 492 ; n.a. ;

2018. december 17-én az ABB bejelentette, hogy a Power Grids üzletágát eladta. Következésképpen a Power Grids üzletágának eredményeit megszűnt tevékenységként mutatjuk be. A vállalat minden időszakra vonatkozó eredményeit ennek megfelelően módosítottuk.

Rövid távú kilátások

A makrogazdasági mutatók Európában és Kínában vegyesek, míg az USA-ban a növekedés tartósabb. A globális piacokat továbbra is érintik a geopolitikai bizonytalanságok.

Az ABB célpiacai rugalmasságot és stabilitást mutatnak, bár néhol, különösen a gyártásautomatizálási szektorban, kedvezőtlen tendenciák tapasztalhatók. Az olajár- és devizaárfolyam-hatások várhatóan továbbra is befolyásolják a vállalat eredményeit.

Üzletági változások és az átalakítás eredményei a II. negyedévben

2019. április 1-i hatállyal hivatalosan is megkezdte működését az ABB négy új üzletága. A növekedésorientált, új struktúrában működő üzletágak működésük során kiemelt figyelmet fordítanak majd a költségmegtakarításra és a portfóliójuk hatékony kezelésére is.

Folytatódik az új működési modell bevezetését célzó átalakítás. A II. negyedévben a marketig, az értékesítés, az „operations” és a szerviz vállalatcsoport szintű funkcióit beintegráltuk az üzletágakba. Megkezdődött a „country” erőforrások üzletágaknak történő átadása és a kapcsolódó humánpolitikai lépések végrehajtása is.

Az ABB-OS rendszer bevezetésével az ABB vállalatcsoport-szinten közel 500 millió USD/év összes költségmegtakarítást kíván elérni. A rendszer bevezetésének köszönhetően várhatóan teljesül a 2019-re előirányzott 150-200 millió USD költségmegtakarítás, és tartható lesz a 2021-re tervezett megtakarítási szint is.

Zajlanak az Energetikai Hálózatok divízió eladását célzó tranzakcióval kapcsolatos munkálatok. A szükséges jogi struktúrák közel kétharmada már beépítésre került. A „country” és a funkcionális teamek jól haladnak a szétválás helyi jogszabályi előírások és követelmények szerinti előkészítésével. Az ABB várhatóan 2020 első félévében fogja lezárni a tranzakciót.

Jól halad a GEIS beintegrálása a Villamosítás üzletágunkba. A negyedév során az üzletág – több jelentős lépés mellett – bemutatta az ABB és a GEIS kombinált portfólióját, és bejelentette, hogy a tervek szerint optimalizálni kívánja az egyesített, USA-központú középfeszültségű gyártólétesítményeit.

Az ABB július 9-én bejelentette azt a megállapodást, amely szerint a napelemes invertereket gyártó részlegét eladja a napenergia hasznosítására specializálódott olasz cégnek, a FMER S.p.A-nak. Ezzel a lépéssel az ABB a portfóliójának optimalizálását kívánja folytatni. A tervek szerint 2020 első negyedévben záruló tranzakció jelentősen elősegíti majd, hogy a Villamosítás üzletág elérje a 15-19%-os célul tűzött haszonkulcssávot.

További információk

A II. negyedév eredményeinek sajtóközleménye és prezentációja az ABB News Center honlapján, a www.abb.com/news-on és az Investor Relations honlapján, a www.abb.com/investorrelations-ön érhetők el.

Jegyzetek
        
1*  A megrendelések, a teljesítendő megrendelések és bevételek növekedési rátái összehasonlítható alapon (a helyi valutát a felvásárlásokkal és értékesítésekkel korrigálva).

2* Nem-GAAP alapú számokat lásd a “Supplemental Financial Information”-ben.

3*  Az EPS növekedési rátája nem kerekített számokkal számítva. Az egy részvényre jutó, összehasonlítható működési eredmény konstans devizában (2014-es árfolyam, az üzleti portfólió változásaival nincs kiigazítva).
4*  Konstans deviza (a portfólióváltozással nincs kiigazítva).

5*  A szám mind a folytatódó, mind a megszűnt tevékenységek összegét jelenti.

www.abb.hu  


Cégfelvásárlás ; NEWS: ; Autó, jármű, közlekedés ; Robot, automatika ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor ; Solar ; Ipari hírek ; Business ; Ipari cégek ; ABB

¤ ¤ ¤ ¤ ¤
VIDEÓINK:
YouTube videó csatornánk hírei , Fogathajtás, lovas videó híreink
Videók: Ipari.hu - www.ipari.hu ;
¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Közvetítési honlapjainkról:
I.: EladóCégek.hu ;
II.: Ipariingatlanok.hu:
- Részletes kereső : Ipari, Üzleti, Mg-i, Telek ingatlanok ;

IpariCégek.hu: Ipari cégek ; Ipari hírek .Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ;Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ;Cégből kiszállás ;Cégfejlesztés ;
Értéket fejlesztünk és értéket közvetítünk
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?


Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Több mint 12.000 videó:
IpariCégek.hu
.