Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

A Siemens és a Stromnetz Hamburg pilot projektet indít digitális fogyasztói elosztóhálózatra


2019.09.20
Forrás: Siemens, Hírek
Az elektromobilitásban tapasztalható növekedés, valamint a töltéshez szükséges infrastruktúra hatalmas kihívások elé állítja az elosztóhálózatokat.

Ennek megoldására a Siemens és a Stromnetz Hamburg GmbH együttműködésbe kezdett egy hároméves pilot projekt keretében, amelynek célja a kisfeszültségű hálózatok széles körű terjeszkedésének megakadályozása, valamint a fogyasztói elosztóhálózatok túlterhelésének megelőzése. A fogyasztói elosztóhálózatok rugalmas információ- és kommunikációs technológiai koncepció alkalmazásával történő digitalizálásával a projekt célja a kisfeszültségű hálózatok stabil és megbízható működésének elősegítése. Így biztosítható a stabil feszültségellátás az elektromos járművek töltéséhez szükséges infrastruktúra iránti egyre növekvő igény kielégítésére.
 
Ezenkívül Hamburg az elektromobilitás terjesztésében és a töltési infrastruktúra támogatásában is közreműködik. Az elosztóhálózat üzemeltetőjeként a Stromnetz Hamburg feladata a hálózat állandó, megbízható működésének, továbbá az otthoni töltőállomásoknak a hálózatba történő, növekvő mértékű integrálásának biztosítása. Emellett a meghatározott feszültségtartományokat is fenn kell tartani. Mostanáig az otthoni töltőállomások általában külső kontroll, illetve a beavatkozás lehetősége nélkül csatlakoztak a hálózatra. Ebből kifolyólag az elosztóhálózatok elérik kapacitásuk határát, ha egyszerre nagyobb számú elektromos autót töltenek csúcsidőben, például egy munkanap végén. Jelenleg a meglévő hálózatok kapacitásának határait csak a beépített kábelhálózat kibővítésével, illetve a transzformátorok és a kapcsolóberendezések cseréjével lehetne áthidalni. Ehhez azonban munka- és költségigényes szerelési munkálatok szükségesek, amelyek szintén jelentős negatív hatással lehetnek a városi élet minőségére. Ezért dolgozik a Stromnetz Hamburg és a Siemens egy olyan digitális megoldáson, amely a kisfeszültségű hálózatok üzemeltetetői kontroll és szabályozó intézkedésekkel beavatkozva használhatják ki az otthoni töltőállomások rugalmasságát hálózatuk tehermentesítésére, például a terhelés elosztásával.

Az elektromobilitás egyre növekvő energiaigénye miatt a jövő elosztóhálózatainak folyamatosan növekvő követelményeknek kell megfelelniük” – mondta Thomas Volk, a Stromnetz Hamburg ügyvezető igazgatója. „Erre fel kell készülnünk: okosabbá és rugalmasabbá kell tennünk hálózatunkat, különösen a kisfeszültségű hálózatok szintjén. A szórványosan előforduló kapacitáscsökkenések kezelésére csakis magas fokú digitalizációval készülhetünk fel. A Siemenssel folytatott pilot projekt lehetőséget ad számunkra a technológia alapos tesztelésére, mielőtt akár ezt, akár más hasonló megoldást vezetnénk be szélesebb körben. Ügyfeleink számára a jövőben biztosítanunk kell, hogy kielégíthessék a mobilitás iránti változó igényeiket, és ehhez egy stabil és biztonságos energiahálózatra támaszkodhassanak.

Örömünkre szolgál, hogy a Stromnetz Hamburggal együttműködve valósíthatjuk meg ezt a jövőorientált pilot projektet” – nyilatkozta Michael Schneider, a Siemens Smart Infrastructure digitális hálózati szoftver és tanácsadói szegmensének vezetője. „Az elektromobilitás gyors növekedése a nagyvárosokban, köztük Hamburgban is, nagyobb terhet ró és nagyobb energiaigényt támaszt a kisfeszültségű hálózattal szemben, ami a hálózat túlterheléséhez vezethet. A magánkézben lévő töltőberendezések hatékony és decentralizált monitorozása és szabályozása a fogyasztói elosztóhálózaton gyors és költséghatékony megoldást kínál az elosztóhálózatok üzemeltetői számára, akik így folyamatosan fenntarthatják hálózatuk megbízható működését.

A projekt három fázisból áll:
·  Az első fázis az üzemeltetésmenedzsment-koncepció tesztelését foglalja magában a Stromnetz Hamburg innovációs telephelyén.
·  A második lépésben az eredményeket éles tesztnek vetik alá a nyilvános hálózaton, és további finomításokat hajtanak végre a koncepción.
·  Végül előkészítik a szabályozó- és csatlakozóegységek gyártási megoldásának bevezetését.

Egy digitális fogyasztói elosztóhálózat a következőképpen épül fel: a fogyasztói mellékállomásra egy okos monitorozó- és szabályozóegységet telepítenek decentralizált intelligenciaként, amely folyamatosan felügyeli a kisfeszültségű hálózatot, túlterhelés esetén pedig továbbítja a munkapontokat az otthoni töltőállomásnak és utasítja azt a töltési teljesítmény csökkentésére. A berendezés villamos hálózaton keresztül kommunikál és arról is gondoskodnak, hogy ne kerüljenek felhasználásra sem személyes adatok, sem olyan adatok, amelyekből következtetni lehetne a járművezető magatartására. A megoldást önálló működésre tervezték, azaz működése során nincs szükség központi rendszerrel folytatott kommunikációra, így az célzottan, szelektíven is bevezethető az elosztóhálózaton. Az önálló tanulási folyamatok alkalmazásával pedig minimalizálhatók a digitális fogyasztói elosztóhálózat üzembe helyezési és fenntartási költségei.

A digitális fogyasztói elosztóhálózat segítségével szinten tartható a kisfeszültségű hálózat feszültsége, és elkerülhető annak túlterhelése. Ez fontos tényező a hálózat stabilizálása szempontjából, nemcsak az elektromobilitás terjedése, hanem a megújuló forrásokból származó villamos energia bekapcsolása során is, például napelemek vagy az egyre terjedő hőszivattyúk használata esetén. A digitális fogyasztói elosztóhálózat ily módon kulcsszerepet játszik az energia összetételének megváltoztatása, valamint az energia- és a közlekedési szektor szénmentesítése felé történő átmenetben.

A Siemens Smart Infrastrucutre operatív vállalatáról további információt itt talál: www.siemens.com/smartinfrastructure 

A Siemens Smart Infrastructure (SI) operatív vállalata a piac meghatározó szereplője a jelenlegi és a jövőbeni intelligens és adaptív infrastruktúra terén. Az urbanizáció és a klímaváltozás sürgető kihívásaira kínál megoldásokat azáltal, hogy összekapcsolja az energiarendszereket, az épületeket és az iparágakat. Az SI teljes és átfogó portfóliót kínál egyetlen forrásból - termékeket, rendszereket, megoldásokat és szolgáltatásokat az energia előállítási pontjától kezdve egészen a fogyasztásig. Az egyre nagyobb mértékben digitalizált ökoszisztémával elősegíti az ügyfelek sikerét és a közösségek fejlődését, miközben hozzájárul a bolygó védelméhez is. Az SI gondoskodó környezeteket alakít ki. A Siemens SI operatív vállalata nemzetközi központja a svájci Zugban található, és kb. 71.000 embert foglalkoztat világszerte.

www.siemens.hu 


NEWS: ; Autó, jármű, közlekedés ; IT, informatika ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor ; Solar ; Ipari hírek ; Business ; Ipari cégek ; Siemens

¤ ¤ ¤ ¤ ¤
VIDEÓINK:
YouTube videó csatornánk hírei , Fogathajtás, lovas videó híreink
Videók: Ipari.hu - www.ipari.hu ;
¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Közvetítési honlapjainkról:
I.: EladóCégek.hu ;
II.: Ipariingatlanok.hu:
- Részletes kereső : Ipari, Üzleti, Mg-i, Telek ingatlanok ;

IpariCégek.hu: Ipari cégek ; Ipari hírek .Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ;Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ;Cégből kiszállás ;Cégfejlesztés ;
Értéket fejlesztünk és értéket közvetítünk
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?


Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Több mint 12.000 videó:
IpariCégek.hu
.