Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

A Cobotok bevezetése: Mire kell figyelni


2020.02.19
Forrás: Stern Communications - Universal Robots Sajtóközlemény
10 év telt el azóta, hogy az együttműködő robotok megjelentek a gyártói oldalon. Először ugyan a fejlesztési központjaikban laboratóriumi körülmények között tesztelték az 1-2 megvásárolt robotot a globális gyártócégek hiszen azok korábban még nem voltak láthatók gyártói oldalon.

A cobotok azonban jelenleg is keményen dolgoznak a világ számos ágazatában.

Azoknak a kis- és közép méretű gyártócégeknek, akiknek nem áll rendelkezésére egy automatizálási mérnök csapat, a cobotokat valóra vált álomnak tekinthetők. Ezeket a vállalatokat különösen érzékenyen érintheti a munkaerőhiány, a gazdaság változékonysága és a verseny nyomása, így sokuk számára gyökeres változást jelent a cobotok bevezetése különösebb idő, tehetségek és pénz beruházása nélkül.

Amiket a leggyakrabban hallok ezektől a vállalatoktól beszélgetésink alapján az az, hogy „Hogyan lehet elindulni?”. Természetesen minden vállalat más és más, de van néhány dolog, amit a cobotok működésbe helyezése előtt minden gyártónak javaslok, hogy vegye fontolóra. Vigyázz az emberekre a munkahelyeden. Amit látsz segít azonosítani, hogy mi az ideális a cobotokkal történő automatizáláshoz: Hol vannak azok az emberek, akik valamilyen aspektusból arra várnak, hogy a munkafolyamat befejeződjön?

Bármikor, ha egy ember egy folyamat befejezésére vár mielőtt továbbléphetne a következőre, pénzt és időt pocsékol.

A kaliforniai Glidewell Laboratóriumai fogkoronákat készítenek 10 percig tartó maratási ciklusokban, ami azt jelentette, hogy lehetetlen volt a gépekre kezelőket állítani. A vállalat ma már UR cobotokat alkalmaz a kamrákban, ahol minden cobot négy maratógépet képes kezelni, ezzel lecsökkentve a ciklusidőt 27 óráról 18 órára, és emellett pedig két marószerszámot takarít meg műszakonként.

Melyek azok a feladatok, amelyek túl egyszerűek ahhoz, hogy arra emberi erőforrást pazaroljunk?

Gondoljunk olyan folyamatokra, mint az alkatrészek dobozokba helyezése, a CNC-gépek kiszolgálása, az alkatrészek átvitele az egyik sorról a másikra, a csavarok behelyezése, a forgó indexáló asztal be- és kirakodása. Ha egy cobot meg tudja ezeket csinálni, miért nem adhatunk az embernek valami értékesebb feladatot.

A tajvani BTC Mold fröccsöntő cégnél a UR cobotok a munkaköltségek több mint 35%-át megtakarították, súlyos munkaerőhiányt oldottak meg illetve jelentős mértékben csökkentették a foglalkoztatás körében bekövetkező veszélyek kockázatát a gyárakban. Ahelyett, hogy egy alkalmazott többször lehajolna a késztermékek becsomagolása érdekében, beprogramozhatják a cobotokat, hogy megcsinálják ezt nekik.

Milyen folyamatokat lehet átengedni vagy melyeknek van sok részfeladata?

Láttam olyan eseteket, amikor egy feladat lépéseit összekapcsolták egy „kezdetétől a végéig modellben”, annak érdekében, hogy a munkát kevésbé unalmassá tegyék, de az tény, hogy az unalmas feladatok sorozata valószínűleg továbbra is unalmas marad.

Vegyünk például olyan feladatokat, ahol egy embernek egy vagy két dolgot kell csak csinálnia. Az emberekkel ellentétben, a robotok olyan „kezet” használnak, amelyek jellemzően egy vagy két dolog elvégzésére képes. A robotokat azonban megkérhetjük arra, hogy több feladatot is ellássanak, de ez gyakran megköveteli, azt, hogy a robotokon kezet cseréljenek, amely ugyan megvalósítható, de költségesebb és bonyolultabb is. A tipikus kétlépcsős feladatok egyik példája továbbá megköveteli a gép egy részének kikapcsolását és ellenőrzését.

Miamiban a Creating Revolutions gyárban, egy UR3 cobot számos lépést elvégez a vendéglátóipar személyhívó eszközök elkészítésében. A cobot ügyesen kezeli a fúrást, forrasztást, a szilikon adagolást és a könnyű szerelési feladatokat, ezzel lehetővé téve a vállalat számára, hogy a hulladék mennyiségét közel nullára csökkentsék, miközben a termelés hatékonyságát csaknem ötszörösére növelik.

Mely alkalmazottak nem mosolyognak?

Ha egy személy arckifejezése vagy testbeszéde unalmat, frusztrációt vagy egykedvűséget sugall, akkor lefogadhatjuk, hogy nem használja ki azt a potenciált, amellyel valódi értéket teremthetne a folyamatokban.

Az ohioi Hamiltoni Thüssenkrupp Bilsteinben, a robotokat Quenna Quarles üzemeltető vette át, aki a UR10 cobotok által automatizált gépek felügyeletével foglalkozik. „Rengeteg fájdalom és kín ért a múltban, azzal hogy folyamatosan fizikailag kellett ütnöm, ahhoz hogy ezt megmozdítsam.” – mondta. „Most már sokkal gördülékenyebben megy a termelés és az én feladatom is jelentősen könnyebb lett, mivel csak beteszem a csöveket és hagyom, hogy a cobotok elvégezzék a többi teendőt.”

Mit csinál az ember a kezével?

Az embereknek csodálatos kezeik vannak, amelyekkel nagyon sok és bonyolult dolgot meg tudnak csinálni. A robotok azonban nem ennyire szerencsések. Sok közülük egyszerű vákuum szívó csészés megoldást használ, abból a célból, hogy felemeljen valamit; vagy kétujjas megfogókat, hogy megfogjon egy olyan részt, mint ahogyan te, vagy akár egy pohár vizet. Ha a feladathoz kézügyesség szükséges, akkor a cobotok még nem jelentenek megoldást a problémára.

Az ellenálló hegesztőkbe való alkatrészek be- és kirakodása nem volt keresett munka az gépkezelők körében az ohioi T&W Stamping-ban. A vállalat UR10-et telepített a heggesztőkamrákba, amely ezzel felszabadította a kezelőjét, hogy a bonyolultabb feladatok elvégzésére tudjon koncentrálni, ezzel 40%-os hatékonyságnövelést eredményezve.

A robotok nagyon sok mindent kínálnak. Ha azon tűnődik, hogy az automatizálás elősegítheti-e a termelékenység növelését, a minőség javítását és az alacsonyabb költségeket, kezdje azzal, hogy meglátogatja a termelési részleget és megfigyeli az alkalmazottakat munkavégzés közben. Garantálom, hogy ez sokatmondó lesz azzal kapcsolatban, hogy hol és hogyan kell elkezdeni az automatizálást.

Mit lát, amikor megfigyeli az embereket munkavégzés közben? Melyek azok a feladatok, amelyeket jobb lenne, ha egy cobot végezne?

Jim Lawton, alelnök, termékmenedzser, Universal Robots

www.universal-robots.com 


* NEWS * ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika ; Universal Robots ; Fém, gépipar ; Hegesztés ; CNC ; Műanyag ; Élelmiszer

¤ ¤ ¤ ¤ ¤
VIDEÓINK:
YouTube videó csatornánk hírei , Fogathajtás, lovas videó híreink
Videók: Ipari.hu - www.ipari.hu ;
¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Közvetítési honlapjainkról:
I.: EladóCégek.hu ;
II.: Ipariingatlanok.hu:
- Részletes kereső : Ipari, Üzleti, Mg-i, Telek ingatlanok ;

IpariCégek.hu: Ipari cégek ; Ipari hírek .Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ;Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ;Cégből kiszállás ;Cégfejlesztés ;
Értéket fejlesztünk és értéket közvetítünk
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?


Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Több mint 12.000 videó:
IpariCégek.hu
.