Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

2020. harmadik negyedévi eredmények


2020.10.26
Forrás: ABB, Hírek
Erős, a jövőbeni üzleti növekedést megalapozó teljesítmény
– A rendelésállomány 6,1 milliárd $, -9%, ami összehasonlító alapon -8%*1-os csökkenést mutat

– Az árbevétel 6,6 milliárd $, -4%; összehasonlító alapon -4%-os csökkenésnek felel meg
 
– A működési eredmény 71 millió $; marzs 1,1%
 
– Az Energetikai Hálózatok üzletág értékesítésén 5,3 milliárd $ adózás előtti nyereséget sikerült realizálni, ami Az egyszeri tevékenységeknél kerül be a kimutatásokba
 
– Üzemi EBITA*1 787 millió $, EBITA marzs*1: 12,0%
 
– Nettó jövedelem 4,5 milliárd $, +780%, ez magába foglalja az Energetikai Hálózatok eladásán realizált nyereséget is
 
– Alap EPS 2,14$, + 785%*2; működési EPS*1 0,21$, -36%
 
– Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja 408 millió $ volt, szintjét a nyugdíjprogramok 273 millió $-ral csökkentették; a naptári évre stabil készpénztermelés várható
 
A harmadik negyedévben a koronavírus-járvány még minden üzleti terület teljesítményét visszafogta, azonban azt is látnunk kell, hogy a kínai gazdaság már erős élénkülést mutatott, illetve a folyamatban lévő költségcsökkentési intézkedéseinknek köszönhetően erős, a jövőbeni üzleti növekedést megalapozó teljesítményt tapasztaltunk. A pozitív fejlemények közül említést érdemel, hogy a GEIS integrálásának és az Energetika üzletághoz tartozó Installation Products divíziónak nyereségessé tételét célzó intézkedéseink kedvező eredménye már kezd megmutatkozni, a Hajtások üzletág pedig továbbra is jól teljesít. A Robotika és az Ipari Automatizálás üzletágaknak azonban több időre van szükségük ahhoz, hogy ismét növekvő pályára álljanak,” – nyilatkozta Björn Rosengren, az ABB vezérigazgatója. „Folytatjuk a vállalatcsoport decentralizálását, a portfóliónk folyamatban lévő optimalizálását, valamint a részvény-visszavásárlási programunk terv szerinti végrehajtását is. Nagy várakozással tekintünk a november 19-én tartandó Tőkepiaci Nap elé, amelyen további részleteket ismertetünk a stratégiánk végrehajtása terén elért eredményekről.
 
MUTATÓK VÁLTOZÁS VÁLTOZÁS 
 
(millió $, ha másképp nincs jelezve): Q3 2020 ; Q3 2019 ; US$ ; Összehasonlító alapon ; 9M 2020 ; 9M 2019 ; US$ ; Összehasonlító alapon ;
 
Megrendelések: 6.109 ; 6.688 ; -9% ; -8% ; 19.509 ; 21.702 ; -10% ; -7% ;
 
Árbevétel: 6.582 ; 6.892 ; -4% ; -4% ; 18.952 ; 20.910 ; -9% ; -7% ; 
 
Működési eredmény: 71 ; 577 ; -88% ;  ; 1.015 ; 1.290 ; -21% ;  ;
 
Üzemi EBITA*1: 787 ; 806 ; -2% ; -5%*3 ; 2.074 ; 2.397 ; -13% ; -14%*3
 
a működési bevételek %-ában: 12,0 ; 11,7 ; +0.3 pont ;   ; 10,9 ; 11,5 ; -0,6 pont ;  ; 
 
ABB-nek tulajdonítható nettó jövedelem: 4.530 ; 515 ; +780% ;  ; 5.225 ; 1.114 ; +369% ;  ;
 
Alap EPS ($): 2,14 ; 0,24 ; +785%*2*3 ; 2,45 ; 0,52 ; +370%*2 ;  ;
 
Működési EPS ($)*1: 0,21 ; 0,33 ; -36%*2 ; -35%*2 ; 0,73 ;  0,97 , -25%*2 ; -24%*2 ; 
 
Működési tevékenységből származó cash-flow*4:  408 ; 670 ; -39% ;  ; 511 ; 414 ; +23% ;  ;
 
2020. Q3 csoporteredmények
 
Összefoglaló
 
A folytatódó koronavírus-világjárvány miatt a kereskedelmi körülményeket a harmadik negyedévben is kihívások jellemezték. A kereslet az előző évihez képest minden régióban csökkent, amire annak ellenére került sor, hogy a kínai gazdaság erős élénkülést mutatott, és ez kedvezően hatott a rendelésállományra, különösen a Robotika üzletágunkban. A rövid ciklusú termékekre szakosodott üzleti területek pozitív eredményt értek el, azonban ezt lerontotta a nagy volumenű rendelések alacsonyabb szintje, illetve a szerviz tevékenységek folytatódó stagnálása. A működési marzs értékét csoport szinten negatívan befolyásolták a nem alaptevékenységhez kapcsolódó költségek és az Ipari Automatizálás üzletágnak a dél-afrikai Kusile projekt kapcsán keletkező vesztesége. Ezektől a hatásoktól eltekintve, a haszonkulcsok alakulása jól ellenállt a negatív hatásoknak, ami köszönhető az összes üzleti területen folytatott költségcsökkentési lépéseknek, továbbá annak, hogy az Energetika üzletágban jelentős előrelépést értek el a GEIS integrációjában és az Installációs Termékek nyereségessé tételében. A Hajtások üzletág továbbra is jól teljesít.
 
Tőkeszerkezet optimalizálása
 
Az ABB 2020. július 1-jén értékesítette az Energetikai Hálózatok üzletágának 80,1 százalékát a Hitachinak. A tranzakción az ABB a negyedévben 5,3 milliárd $ könyv szerinti nyereséget realizált, amely a pénzügyi kimutatásban az egyszeri tevékenységek nettó jövedelmeként szerepel. Mint az korábban bejelentésre került, az ABB azt tervezi, hogy az Energetikai Hálózatok értékesítéséből származó, 7,6-7,8 milliárd dolláros nettó pénzbevételt szétosztja a részvényesek között. Július 23-án, a SIX svájci értéktőzsde másodlagos piacán elkezdődött az ABB részvénytőkéjének 10%5 -át kitevő részvény-visszavásárlási program.
 
Rövid távú kilátások
 
Mivel a koronavírus-világjárvány miatt gyorsan romlanak a kilátások, ezért a világpiac 2020-ban várhatólag zsugorodni fog. A korábban Kínában, majd azt követően a globális gazdaság nagy területein tapasztalt élénkülés ellenére még mindig jelentős a bizonytalanság a további élénkülés üteme kapcsán. Sok országnak folytatódó vagy újra bevezetésre kerülő korlátozásokkal kell megküzdenie, ami miatt lelassulhat a gazdaságuk helyreállítási folyamata, és előreláthatólag hosszú távú gazdasági következményekkel kell számolniuk.
 
A COVID-19 hatása a célpiacokon, különösen az olaj és gáz szektorban, a hagyományos energiatermelési ágazatban, az autóiparban, a tengerhajózásban és az épületfelügyeleti rendszerek terén, erősen befolyásolja a rövid távú kilátásokat. Néhány célpiacunk, így például az villamosenergia-elosztás, a közlekedés, az adatközpontok, s fogyasztói elektronika, valamint az élelmiszer- és italágazat továbbra is viszonylag jól teljesítenek.
 
Ennek fényében az ABB arra számít, hogy a negyedik negyedévi rendelések és bevételek növekedési üteme továbbra is kihívást jelent év/év alapon, és a bevételek növekedési üteme folyamatosan csökken. Az üzemi haszonkulcs várhatóan magasabb lesz éves összehasonlításban, számba véve az egyszeri tételek kisebb negatív hatását, mindazonáltal az egymást követő periódusokban, figyelembe véve a szezonális hatásokat is, gyengül. A vállalat az egész évre erős készpénztermelő képességet vár.
 
A vállalat átalakítása terén elért eredmények
 
Tekintettel a kilátásokra, és köszönhetően az ABB továbbra is hatékony általános költségcsökkentési erőfeszítéseinek, szeptember végén kivezetésre kerültek azok a fizetéscsökkentések, amelyeket a pandémia kezdete óta az igazgatótanács és a végrehajtó bizottság tagjai, valamint számos felsővezető önként vállalt.
 
A koronavírus-járványtól eltekintve, az ABB folytatja azokat az erőfeszítéseit, melyek célja, hogy a vállalatcsoportot átállítsa egy teljesen decentralizált működési modellre, és ezzel párhuzamosan felülvizsgálja a vállalatcsoport portfólióját. Az ABB jól halad az ABB-OS szervezet-egyszerűsítési program keretében kitűzött célja felé, hogy gyorsabban teljesítse az évi közel 500 millió dolláros költségmegtakarítást, mialatt az ABB Way keretében a 18 divíziójánál a folyamatos fejlesztésre helyezi a hangsúlyt. Júliusban bevezetésre került az egységes kulcs-teljesítménymutatókat (KPI-ket) alkalmazó, új, divíziószintű scorecard rendszer, ami lehetővé teszi, hogy a gyengébben teljesítő divíziókban nagyobb hangsúlyt helyezzenek a nyereségesség javítására.
 
További információk
 
A 2020. harmadik negyedévi pénzügyi eredményeket bemutató sajtóközlemény, valamint a témához kapcsolódó prezentáció diái az ABB News Center 
www.abb.com /news oldalán, illetve a Befektetői Kapcsolatok/Investor Relations honlapján, a 
www.abb.com/investrorelations linken tekinthetők meg.
 
Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több mint 100 országban foglalkoztatott 110.000 tehetséges munkatársa garantálja.
 
Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.
 
ABB weboldal: http://new.abb.com/hu  
 
Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag  
 
Instagram: abb_magyarorszag  
 
YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag 

Jegyzetek:

*1. A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a mellékelt 2020. III. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban.

*2. Az EPS-növekedés számítása nem kerekített összegekkel történt. Az egy részvényre jutó működési eredmény konstans devizában van számítva (a 2019-es árfolyamok nem kerültek kiigazításra az üzleti portfólió változásainak megfelelően).
*3. Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően).

*4. Az összeg a folytatódó és nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értéket tünteti fel.

*5. A vállalat kibocsátott részvénytőkéjének maximum 10%-a, beleértve a saját részvényeket is.

Olvassa el a cikket angol nyelven itt: 
https://new.abb.com/news/detail/68364/q3-2020-results 
 
www.abb.hu    

NEWS: ; Robot, automatika ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor ; Ipari hírek ; Business ; Ipari cégek ; ABB

¤ ¤ ¤ ¤ ¤
VIDEÓINK:
YouTube videó csatornánk hírei , Fogathajtás, lovas videó híreink
Videók: Ipari.hu - www.ipari.hu ;
¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Közvetítési honlapjainkról:
I.: EladóCégek.hu ;
II.: Ipariingatlanok.hu:
- Részletes kereső : Ipari, Üzleti, Mg-i, Telek ingatlanok ;

IpariCégek.hu: Ipari cégek ; Ipari hírek .Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ;Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ;Cégből kiszállás ;Cégfejlesztés ;
Értéket fejlesztünk és értéket közvetítünk
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?


Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Több mint 12.000 videó:
IpariCégek.hu
.