Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Üzembe állt az első hardverfüggetlen, felhőalapú biztosítóberendezés


2020.11.30
Forrás: Siemens Mobility Hírek
• DS3: Az ÖBB és a Siemens Mobility üzembe állította az első digitális biztosítóberendezési rendszert az ausztriai Achau városában
• A digitalizálás jelentős gazdasági előnyöket nyújt az infrastruktúra-üzemeltetőknek

•  Egy COTS hardveren alapuló, digitális SIL4 biztosítóberendezés első jóváhagyása

Az ÖBB-Infrastruktur AG a Siemens Mobility vállalattal közösen üzembe állított egy teljesen új digitalizálási megoldást a biztonságtechnika terén az ausztriai Achau városának vasútállomásán: A Distributed Smart Safe System (DS3), azaz Elosztott Intelligens Biztonsági Rendszer egy innovatív digitalizálási megoldás, amely a felhőalapú biztosítóberendezés alapja (Biztosítóberendezés a felhőben).

Digitalizáljuk az ÖBB infrastruktúráját - a digitális biztosítóberendezés az átfogó digitalizálási stratégiánk része. Sok más projekttel együtt ez lehetővé teszi az infrastruktúránk kapacitásának növelését, ugyanakkor fokozza a mindennemű biztonságot, a pontosságot és a költséghatékonyságot” - mondta Johann Pliy, az ÖBB-Infrastruktur AG igazgatótanácsának tagja.

Michael Peter, a Siemens Mobility elnök-vezérigazgatója kiemelte: „Az ÖBB Achau városában működő, DS3 felhőalapú biztosítóberendezése egy valódi kvantumugrás a vasútipar számára. Ez lehetővé teszi a legtöbb biztosítóberendezés virtualizálását, mint például a biztosítóberendezések számítógépei vagy az ETCS-számítógépek. A vonatok rádiókapcsolaton keresztül elküldik a földrajzi helyzetük adatait egy központi rendszernek, amely gondoskodik a biztonságról, beállítja a váltókat, irányítja a vasútvonalakat és engedélyezéseket küld a járműveknek. A Siemens Mobility büszke ennek az új biztosítórendszernek a kifejlesztésére, amely hatékonyabbá, eredményesebbé és rugalmasabbá teszi majd a vasút üzemelését.

Ez a technika sokféle új lehetőséget teremt, amelyek eddig teljesen vagy majdnem elérhetetlenek voltak. Például intelligensen vezérelhetők a jelzőberendezések és a váltók, ezáltal innovatív diagnosztikát, a hibák előrejelzését és megelőző jellegű karbantartást tesz lehetővé. Ez még pontosabbá és hatékonyabbá teszi majd a vasúti közlekedést, fokozva a vasút, mint közlekedési mód vonzerejét és növelve az utasok elégedettségét.

A DS3 hardverfüggetlenné és felhőalapúvá teszi a jelzőberendezések működését. Amikor az infrastruktúra-üzemeltetők átállnak erre az új technikára, teljes mértékben beilleszthetik ebbe a rendszerbe a már meglévő berendezéseiket és rendszereiket. A rendszer a világ legszigorúbb vasútbiztonsági előírásainak is megfelel, továbbá olyan előnyöket nyújt, mint a költséghatékonyság és a rugalmas karbantartás.  Ráadásul a fenntarthatósághoz is hozzájárul a meglévő rendszerekhez képesti hely- és energiatakarékosságával. A jövőben jelentősen csökkenthető a biztosítóberendezések száma, amelyek egyetlen adatközpontban foghatók össze.

Előnyök az infrastruktúra-üzemeltetőknek és az utasoknak

A DS3 számos különféle gazdasági előnyt nyújt az ÖBB-Infrastruktur AG vállalatnak, például a berendezések megelőző jellegű, kedvező költségű karbantartását, miközben növeli a rendelkezésre állását. A nagyobb költséghatékonyság egy különösen vonzó erősség: A DS3 kisebb életciklusköltségekkel büszkélkedhet a nemzetközi piacon elérhető egyéb megoldásokhoz képest. Továbbá ez a projekt kapott legelsőként jóváhagyást egy COTS hardveren alapuló SIL4 biztosítóberendezésre, ezért ez egy nemzetközi szinten is úttörő és referenciaértékű projekt. Az ÖBB és a Siemens már 2018 decemberében megkezdte az első közös üzemelési próbákat, amelyeket sikeresen lefolytattak. A rendszer jóváhagyása után a biztosítóberendezést már élesben is üzembe állíthatták Achau vasútállomásán 2020. november 18-án, teljes körű felelősséget vállalva a mindennemű biztonságért.

Műszaki részletek

A DS3 a világ első platformja, amely a biztosítóberendezési alkalmazásokat biztonságosan teszi működőképessé és üzemképessé szabványosított hardveren. Ez azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben már nincs szükség különleges hardver előállítására.  Ez a legelső alkalom, hogy a DS3 platform különböző, kereskedelmi forgalomban elérhető hardvereken használható a vasúti biztonságtechnika különféle alkalmazásaihoz és csatlakozási felületeihez: Ez képezheti az alapot a digitális biztosítóberendezések és a Rádiós Blokk Központ (RBC) számára az Európai Vonatbefolyásoló Rendszerben (ETCS).

Ezáltal a DS3 a rugalmas felhőmegoldások alapvető építőelemét képviseli. Lehetővé teszi a biztosítóberendezések központosítását, például az üzemirányító központokban, valamint a rendszerek georedundáns konfigurálását. Sőt, központosított és skálázott lehet, valamint a meglévő rendszerek széles választékával kompatibilis és olyan szabványokat is támogat, mint például az Eulynx és a Neupro/RASTA. Általánosan alkalmazható platformként a DS3 számos vasúti biztonságtechnikai termékkel társítható, legyen szó biztosítóberendezésről, vonatvédelemről/RBC-ről, jelvezérelt figyelmeztetőrendszerekről, irányítástechnikáról és egyebekről, valamint különféle biztonsági szinteken (SIL) használható.

www.siemens.hu  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; Kvantum ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; - Siemens


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;