Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

A Bosch elindítja az első 5G campushálózatát Németországban


2020.12.17
Forrás: Bosch, Sajtóközlemény
¤ 5G-hálózatot épít ki a Bosch az Ipar 4.0 koncepcióra épülő stuttgart-feuerbachi gyárában
¤ A hálózatot a Bosch és a Nokia közösen alakítja ki

¤  A Bosch elérhetővé teszi az első ipari alkalmazásokra szánt 5G-képes termékeit
¤  Michael Bolle: „Az 5G tovább erősíti a versenyképességünket és bővíti a lehetőségeinket az Ipar 4.0 területén”

Stuttgart, Németország – A Bosch elindítja az első 5G campushálózatát az Ipar 4.0 koncepcióra épülő stuttgart-feuerbachi telephelyén. A vállalat célja, hogy az adatok megbízható és gyors továbbításával, valamint a gépek szinte azonnali reakciójával működjön a gyártás. A telephelyen első alkalommal nyílik lehetőség olyan kritikus alkalmazások vezeték nélküli bevezetésére, amelyek maximális pontosságot igényelnek. Az emberek és a gépek együttműködése biztonságos és zökkenőmentes módon valósul meg. „Az 5G tovább erősíti versenyképességünket és bővíti lehetőségeinket az Ipar 4.0 területén” – mondta Michael Bolle, a Bosch igazgatótanácsának tagja, valamint digitális és technológiai igazgatója. „Világszerte mintegy 250 gyárunkban indítjuk el az 5G hálózatot, lépésről lépésre haladva.” A vállalat továbbá 5G-képes termékeket is fejleszt, elérhetővé téve első ipari használatra tervezett megoldásait is.

A Bosch stuttgart-feuerbachi gyára az 5G úttörője
Az autonóm szállítójármű (ActiveShuttle) könnyedén mozog a gyárban, kikerüli az embereket, más járműveket vagy a tárolódobozokat. Akadály nélkül halad a gyártósor felé, ahol megáll, kirakja az árut, majd újra útnak indul. A jövő gyára valósággá válik a Bosch stuttgart-feuerbachi telephelyén, ahol olyan 5G-re épülő megoldásokat használnak majd, mint például az önjáró szállítórendszerek. „A campushálózatok*1 az Ipar 4.0 fontos építőkövei” – hangsúlyozza Bolle. Ennek egyik meghatározó jellemzője a mindenütt jelen lévő, megszakítás nélküli hálózati lefedettség. A hálózat optimalizálható és testreszabható, még a rendkívül komplex ipari alkalmazásokhoz is. A feuerbachi telephelyen nyolc bázisállomás biztosítja a kiváló lefedettséget a mintegy 10 ezer négyzetméteres gyártóüzemben. Ez lehetővé teszi, hogy a vezeték nélkül csatlakoztatott gépek és rendszerek valós időben kommunikáljanak, és néhány milliszekundumon belül adatokat cseréljenek egymással.

A meglévő informatikai infrastruktúrába integrálva és folyamatosan figyelemmel kísérve, az 5G telephelyi hálózat maximális biztonságot és függetlenséget kínál. „A campushálózatok segítségével ellenőrizhetjük, hogy mi történik a gyárban, valamint nyomon követhetjük az adatok útját a gyár falain belül és azokon kívül is” – mondta Bolle. A hálózatot a Bosch a Nokiával építette ki: a Bosch jelölte ki a felhasználási területeket, a Nokia pedig az 5G komponenseket biztosította. A két vállalat közösen felel a hálózat tervezéséért, működtetéséért, illetve javításáért. A feuerbachi projekt azért is különleges, mert az 5G-vel ötvözött Ipar 4.0-ás megoldásokat mesterséges intelligencia felhasználásával optimalizálják. A Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium által finanszírozott „KICK” projekt keretében a Nokia és más partnerek azt vizsgálják, hogy a mesterséges intelligencia hogyan egyszerűsítheti az 5G campushálózat működtetését és karbantartását.

A Bosch elérhetővé teszi az első ipari alkalmazásokra szánt 5G-képes termékeit
A nemzetközi tanácsadócég, a Capgemini felmérése szerint az ipari vállalatok 65 százaléka a technológia elérhetőségétől számított két éven belül*2 tervezi az 5G telepítését. Azoknak a vállalatoknak, amelyek szeretnének élni az 5G által kínált lehetőségekkel nemcsak hálózatra, hanem vezeték nélküli berendezésekre és gépekre is szükségük van. „Határozott elképzelésünk van a jövő gyáráról, valamint arról, hogyan kell fejlesztenünk termékeinket, hogy megfeleljünk a követelményeinek. Az 5G egy „ugródeszka-innováció”, olyan technológia, amely alapvetően változtatja meg a piacot” - mondja Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának ipari technológiáért felelős tagja. A Bosch 5G-képes termékeket is gyárt, a vállalat a 2019-es hannoveri kiállításon mutatta be az ActiveShuttle szállító járművet, amely 5G-kompatibilis, intelligens szoftvere lehetővé teszi, hogy egyszerűen és biztonságosan lehessen integrálni intralogisztikai rendszerekbe. A Bosch Rexroth ctrlX Automation platformját a kezdetektől az 5G-re tervezték. „Új irányt mutatunk és áthidaljuk az ellenőrzési rendszerek, az IT és a dolgok internete (IoT) közötti szakadékot. Az új vezérlési technológiánk az új mobil kommunikációs szabványt fogja használni az eszközök széles skálájának csatlakoztatásához” – mondta Najork.

A Bosch az 5G-vel formálja a jövőt
Az 5G nemcsak a gyártóiparra, hanem az egészségügyre, a mezőgazdaságra, a mobilitásra és a városfejlesztésre is hatással van. Szakértői becslések szerint 2025*3-re akár 70 milliárd hálózatba kapcsolt készülék működhet majd világszerte, az ipari robotoktól az önjáró autókon át a szántóföldi talaj tápanyagtartalmáról, a nedvességtartalmáról információt szolgáltató szenzorokig.

A Bosch aktív szerepet játszik az 5G alakításában, a vállalat már 2014-ben megkezdte az ötödik generációs mobilhálózati technológia kutatását. Ennek keretében olyan projekteket végez, mint például az 5G NetMobil, amely megmutatja, hogyan lehet teljes mértékben összekapcsolni a járművezetést és biztonságosabbá tenni a modern kommunikációs technológiát. Mindeközben a nemzetközi 5G-SMART szövetség azt vizsgálja, hogy milyen hatásai lehetnek az 5G-nek a komplex félvezető-gyártásra. Ezeket az eredményeket is felhasználják az 5G hálózatok tervezésénél, köztük a Bosch új drezdai félvezető gyárban, amely az első naptól kezdve használni tudja az 5G-t. A Bosch emellett jelenleg az 5G-ACIA kezdeményezés elnökségéért is felel, amelynek több mint 70 tagvállalata azon dolgozik, hogy az 5G már a kezdetektől megfeleljen a gyártóipar igényeinek. A hálózatba kapcsolt mobilitás, az okosotthonok, illetve a hálózatba kapcsolt ipar számára megoldásokat nyújtó vezető IoT vállalatként a Bosch a jövőformáló megoldások hajtóerejeként tekint az 5G-re.

*1 „Az 5G campushálózat” földrajzilag korlátozott, helyi mobilhálózat, amely megfelel bizonyos követelményeknek, például az ipari kommunikációnak.

*2 Lásd Capgemini: “5G in industrial operations: How telcos and industrial companies stand to benefit”, 7. oldal

*3 Lásd Roland Berger: „Erfolgsfaktor 5G. Innovation und Vielfalt für die nächste Stufe der Digitalisierung“, 11. oldal

Háttér információ 

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős, hazánkban kilenc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéséként, a Bosch csoport Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett. A 2019-es üzleti évben a vállalatcsoport teljes árbevétele 1465 milliárd forint, magyarországi konszolidált forgalma – amelybe nem tartoznak bele a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységek – 259 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport több mint 15.000 munkatársat foglalkoztat (2019. december 31-én). Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervizhálózat a teljes országot lefedi.

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte mintegy 400.000 munkatársat foglalkoztat (2019. december 31-én) és 77,7 milliárd euró árbevételt ért el 2019-ben. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Vezető IoT-vállalatként a Bosch innovatív megoldásokat kínál az intelligens otthonokhoz, az intelligens városokhoz, a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz, és a hálózatba kapcsolt gyártáshoz. A Bosch fenntartható, biztonságos és izgalmas mobilitási megoldásokat nyújt partnereinek. Szakértelmét az érzékelők technológiájában, a hálózatba kapcsolt szoftverek és szolgáltatások területén, valamint saját IoT felhőjében is hasznosítja, ügyfelei számára hálózatba kapcsolt, cross-domain megoldásokat kínál egyetlen forrásból. A Bosch csoport stratégiai célja, hogy olyan termékekkel és megoldásokkal könnyítse a hálózatba kapcsoltságot, amelyek mesterséges intelligenciát (MI) használnak, vagy annak segítségével fejlesztettek, gyártottak. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 440 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata a világ szinte minden országát lefedi. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch 72.600 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén 126 telephelyen világszerte, többek között 30.000 szoftvermérnököt.

További információért látogasson el honlapunkra: www.bosch.hu   


* NEWS * ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés ; Önvezető ; Robot, automatika ; Mesterséges intelligencia ; IT, informatika ; Internet ; Bosch

¤ ¤ ¤ ¤ ¤
VIDEÓINK:
YouTube videó csatornánk hírei , Fogathajtás, lovas videó híreink
Videók: Ipari.hu - www.ipari.hu ;
¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Közvetítési honlapjainkról:
I.: EladóCégek.hu ;
II.: Ipariingatlanok.hu:
- Részletes kereső : Ipari, Üzleti, Mg-i, Telek ingatlanok ;

IpariCégek.hu: Ipari cégek ; Ipari hírek .Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ;Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ;Cégből kiszállás ;Cégfejlesztés ;
Értéket fejlesztünk és értéket közvetítünk
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?


Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Több mint 12.000 videó:
IpariCégek.hu
.