Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Az informatika az energiazöldítés szolgálatában


2022.11.22
Forrás: MorphoCom - Dell Véleménycikk
A klímaváltozás hatásait egyre erősebben érzik a bőrükön az emberek világszerte, ezért egyre inkább sürgetővé válnak a hatásokat mérséklő intézkedések és az érdemi válaszlépések.

 A párizsi éghajlatvédelmi egyezmény céljainak eléréséhez példátlan együttműködésre van szükség a világ kormányai, az ipari szereplők és a lakosság között. A regionális politikai döntéshozók megkezdték az átalakításra irányuló lépéseket, amelyekkel elősegíthető a kötelezettségvállalások teljesítése és az éghajlatváltozás sürgető kihívásának kezelése.  

Az Európai Unió nemrég közzétett RePowerEU tervének az a célja, hogy megteremtse az energiaellátás biztonságát egy egyedülálló önellátási stratégián keresztül. Ennek középpontjában a „tiszta technológiai innováció fellendítése” iránti kötelezettségvállalás áll, amely alátámasztja a technológiai ágazat és megoldásainak létfontosságú szerepét ebben a korszakalkotó időszakban. 

Természetesen nem létezik egyetlen olyan technológia, amely önmagában képes lenne megoldást kínálni az összes, az éghajlatváltozás által okozott kihívásra. Ha azonban együttesen alkalmazzuk a bevált megoldások és az új innovációk széles skáláját, akkor jelentős eredményeket érhetünk el. 

Az edge és az IoT kulcsfontosságú alaptechnológiák
A közműszolgáltatók élhetnek a modern elosztott architektúrák és az autonóm képességek előnyeivel, amelyek az energiahálózat peremén telepíthetők, hogy elérjék a kitűzött célokat, és megbízhatóbb, megfizethetőbb, valamint fenntarthatóbb működést érjenek el. Ez segíthet az elosztott energiarendszer támogatásában azáltal, hogy folyamatosan figyeli a kínálat, a kereslet és a felhasználási minták változásait. Emellett az intelligens IoT fogyasztói energiarendszerek jelentős mértékben javíthatják a hatékonyságot azáltal, hogy automatikusan kezelik a termelő-fogyasztói energiatermelést, -fogyasztást és -tárolást, valamint előrejelzést adhatnak a szolgáltatónak a fennmaradó kapacitásokról. Gyakran egy intelligens rendszer jóságát nem csak az jelenti, hogy el tud-e érni 20-30% megtakarítást, hanem az is, hogy lehetővé tesz-e újfajta üzleti megközelítést, esetleg vízválasztó tud-e lenni a kezelhető vagy nem kezelhető energia-ökoszisztéma terén. 
Létezik egy nagyon jó kezdeményezés, ami gyakorlatilag egy „elosztott peremvidéki hőújrahasznosító közműhálózat”. Ez a megoldás akár egy épületen belül is működhet. A kulcs az, hogy a meglévő hőtermelő berendezések közé fel kell venni a számítógéptermet, illetve azt célzottan olyan helyen kell kialakítani, ahol a hő hasznosításra kerülhet. Kerületi méretben ezt az 5. generációs távhő szolgáltatással (https://5gdhc.eu/) lehetne jellemezni, kisebb méretben azonban szintén megvalósítható. A koncepció egyszerűsége – mármint, hogy a megtermelt adatcentrumi hőt egyszerűen csak vezessük be az irodaház központi fűtés rendszerébe – ellenére a megvalósításban nagyon sok buktató lehet. Ilyen például ha nem megfelelőek a hőelvezető rendszerek, vagy nem megfelelő a hőmérséklettartomány a hatékony működéshez, vagy nincs hely bővítésre a gépészeti helyiségben. Mindezeket holisztikusan kell szemlélni, az épületüzemeltetés, a gépészet, az erős- és gyengeáram, szünetmentes tápellátás és nem utolsó sorban az IT terhelések (szerver, tároló, hálózat) szempontjait egyszerre figyelembevéve. A Dell Technologies olyan csapatot alakított ki a növekvő energiatudatos igények kielégítésére, ahol egyedül vagy akár az ügyfél meglévő adatcentrumi integrátor csapata bevonásával is jelentős, akár 20-40%-os energiafelhasználás csökkenést tud elérni. Rengeteg nemzetközi tapasztalattal felvértezve látjuk a különböző trendeket, látjuk a fejlesztéseink irányát, ebből a felhasználóink számára 3-5 éves előrejelzést tudunk adni, hogy milyen terhelések várhatóak és ehhez milyen adatcentrumi integráció és energiamenedzsment szükséges. 

Energiatakarékos szuperszámítógépek támogatják az átállást
Az energiatakarékos szuperszámítógépek több száz alkalmazási területen dolgoznak világszerte az összetett energetikai problémák megoldásán. A HPC5 szuperszámítógép másodpercenként 52 billiárd matematikai művelet elvégzésére képes, és nagyrészt napenergiával működik. Az Eni olasz energetikai vállalat a HPC5 számítási teljesítményét kihasználva dolgozik az energetikai kutatás és fejlesztés fenntartható felgyorsításán. A Cambridge-i Egyetem Wilkes-3 szuperszámítógépét pedig az energiatermeléshez szükséges nukleáris fúziós kutatásokhoz használják, amelyet a Dell Technologies és az Nvidia együttműködésével építettek. Az ehhez hasonló technológiák létfontosságúak az energiatermelés fejlesztéséhez, a fenntartható módszerekre való átállás felgyorsításához és a szén-dioxid-mentesítés előmozdításához. Ugrásszerű az a fejlődés, amellyel közelebb kerül a szuperszámítógép a mindennapi felhasználásokhoz. Egy 1PetaFLOPS-os szuperszámítógép, amit pár éve még csak nagy kutatóintézetek engedhettek meg maguknak ma már 4-5 szerverből elérhető áron építhető, így a modellezés, analízis, előrejelzés, kutatás ugyancsak ugrásszerű növekedés előtt áll. Meg kell jegyeznünk, hogy minden régióban látjuk ezeket a trendeket, így Magyarország is jelentős verseny előtt áll.

Zöld megoldások a vállalati IT-ban
A vállalatok működéséhez elengedhetetlen a fejlett és nagy teljesítményű infrastruktúra. Ezek üzemeltetése is optimalizálható a megfelelő modernizálással, például az intelligens, moduláris hűtési megoldások használatával. A moduláris kialakítás lehetővé teszi, hogy a rendszer többféle módon is megszabadulhasson az adatközpontokban termelődött hőtől, beleértve a hagyományos kompresszoros, szabad levegős és adiabatikus hűtést is. Egy fejlett felügyeleti rendszer pedig képes arra, hogy összehangolja ezeket a hűtési megoldásokat. Figyeli és beállítja a rendszer különféle alkomponenseit, hogy valós időben gondoskodjon a tartós és optimális teljesítményről. Ezáltal nő az energiahatékonyság, miközben csökken a hűtés bonyolultsága és költsége. A Dell kínálatában elérhető olyan hűtési rendszer, amely a mérvadó PUE (Power Usage Effectiveness) értéket kiemelkedően jó, 1.06-ra tudja csökkenteni magyarországi körülmények között is. Emellett elérhetőek a moduláris adatcentrumi megoldások (régebben konténeres adatcentrum), amelyek akkor jók, ha 5-6 hónap alatt nulláról működő teljesen új adatcentrumot szeretnénk akár a parkolóban is, amely alkalmazza az energiahatékonysági és működésbiztonsági megoldásokat egyaránt. 100 szervertől és 2-es PUE értéktől kezdve egyértelműen megéri a moduláris adatcentrumok alkalmazása.  Hogy segítsük a felhasználóinkat, elindítottuk a Power and Cooling Assessment szolgáltatásunkat, amelynek keretében az adatcentrumban a kis- és középfeszültségű rendszereket, a hőmérsékleti viszonyokat, a hűtést, az elrendezést és még sok más paramétert megvizsgálunk egy pár napos személyes bejárás alkalmával, és javaslatokat adunk a hatékonyságnövelő átalakításra. Manapság az adatcentrumhatékonysági mutató az egyik legfontosabb dolog, ennek javításában és a hulladékhő hasznosításban is segítséget nyújtunk.

A fejlett technológia lendületet ad az energiaátállásnak 
Az átalakuló informatikai rendszerek, valamint az autonóm, adatvezérelt rendszerek új generációja kulcsfontosságú szerepet játszanak az energiaátállás felgyorsításában, illetve egy olyan jövő megteremtésében, ahol alacsony a szén-dioxid-kibocsátás, és mindenki számára megfizethető és bőséges az energia.  
Ha a közszféra hatóságai is beruháznak a forradalmian új, tiszta energiát biztosító technológiákba, azzal rendkívül fontos lépést tesznek afelé, hogy számottevően javítsák a kilátásokat, és megalapozzák a jövő társadalmi sikerességét. Most kivételes lehetőségünk nyílik arra, hogy olyan változásokat érjünk el a legjelentősebb iparágakban, amelyek hatása évtizedekig kitarthat. 

Szerző: Rab Gergely, Dell Technologies, tanácsadó, szerverspecialista

www.dell.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; - Dell ; - NVIDIA ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;