Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k (sütik) elemzéséhez és tartalmakhoz történő felhasználásához.   További információk  

Alkotni és jobb élményt nyújtani


2023.03.07
Forrás: Rolls-Royce Magyarország Sajtóközlemény
Gellén Ágnes követelménymérnökként erősíti a Rolls-Royce Magyarország csapatát. Ági Debrecenben nőtt fel, ahol már gyermekkora óta élénken érdeklődött a reál tárgyak iránt. Az így megszerzett tudását kezdetben matematikaversenyeken kamatoztatta,

innen pedig szinte egyenes út vezetett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre. Mi is pontosan a követelménymérnök feladata? Hogyan lett Ági hobbija a virágkötészet? Erről kérdeztük.

Pontosan mi a feladatod követelménymérnökként?

Követelménymérnökökként egy kapocs vagyunk az ügyfeleink, a tervezőmérnökök és az iparági szabályozás között. Ez azt jelenti, hogy a vevői elvárásokat a mérnöki innováció lehetőségeivel kötjük össze egy olyan egységes követelményrendszer megalkotásával, amelyben a tudásunk, a technológiai szempontból jelenleg elérhető, felkutatott megoldások és a vevői követelmények találkoznak. A folyamat, amit támogatunk, a jövő fenntartható repülési technológiájának létrehozása.

Milyen út vezetett addig, hogy követelménymérnök legyen belőled?

Már általános iskolában a matematika volt a kedvenc tárgyam. Az Obádobics matek könyvvel jártam-keltem az utcán és a suliba menet a buszon is azt tanulmányoztam. A gimnáziumot is matematika tagozaton végeztem el, és már ekkor eldőlt, hogy a mérnöki pályán szeretném folytatni a tanulmányaimat. A felvételi előtt ellátogattam egy felsőoktatási kiállításra, ahol a robotokat meglátva körvonalazódott, hogy a villamosmérnök szakra fog esni a választásom. A BME villamosmérnöki karán folytatott tanulmányaim során ezért a robotika szakirányra specializálódtam, és a diplomamunkámat is ebben a témában írtam. Ennek egy olyan okosnyakörv kifejlesztése állt a középpontjában, ami a vakvezető kutyák szolgálatát segíti navigációs utasításokkal. Fontosnak tartottam, hogy minél hamarabb megszerezzem a gyakorlati tudásomat is, ezért már az egyetem mellett fejlesztőként kezdtem dolgozni, majd telekommunikációs és autóipari tapasztalataimat követően kerültem a Rolls-Royce Magyarországhoz. A vonzalmam a mérnöki innovációk és a kutyák iránt azóta is töretlen.

Mi a legnagyobb kihívás számodra?

Termékeink a fejlett légiközlekedés piaci bevezetés előtt állnak, nem egy meglévő rendszerre építkezünk. Épp ezért izgalmas megélni azt, hogy hogyan építjük fel a teljes rendszert az alapoktól. Villanymotort már mindenki gyártott, inverter is készült teljesen elektromos és hibrid-elektromos megoldásokhoz, mint ahogyan más komponensek és alrendszerek is, de olyan integrált rendszerre, ami a fenntartható repülés új korszakát hozza el és a hozzá kapcsolódó reptéri infrastruktúra kialakítását célozza meg, még nem volt példa. Épp ezért fontos az említett integrált tervezési megközelítés, vagyis nemcsak komponenseket alkotunk, hanem a célunk egy teljes, egész hajtásrendszer fejlesztése a fenntartható jövő követelményeinek figyelembevételével.

Mi az, ami motivál a mindennapokban?

Amikor úgy megyek haza, hogy hozzátettem egy kis szeletet a nagy egész létrejöttéhez, ami egyben a saját fejlődésemet is szolgálja, az valami zseniális érzés. Nagyon motiváló a nemzetközi és sokszínű csapat, de más területen is tartogat a vállalatunk lehetőségeket. A Rolls-Royce Magyarország ügyvezető igazgatója, Dr. Balázs Gergely György a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnöki karának docense is. Nemrég néhány kollégámmal együtt Gergő engem is felkért, hogy tartsunk előadást a jövő mérnökeinek, ami nagyon felemelő volt. Az irodai napokat is nagyon szeretem, nagyon közvetlen és barátságos környezetben dolgozunk. A befogadó kultúra mellett fontos, hogy kutyabarát a munkahelyünk, ezért időnként Boldizsár vagy Beni kiskutyám is erősíti a Rolls-Royce csapatát.

Már a munkaköröd sem hétköznapi, de a szabadidődben is egészen különleges dolgokkal foglalkozol.

öbb olyan hobbim is van, amivel a szabadidőmben foglalatoskodom. Az alkotás világa számomra a színtiszta kikapcsolódást jelenti. Jó pár évvel ezelőtt kezdődött a virágkötés, mint szenvedély kisebb dekorációk készítésével, de rövid idő alatt az ajánlásoknak köszönhetően sikerült kiforrnia magát ennek a tevékenységnek, így most már esküvőket és rendezvényeket is dekorálok, az adventi és egyéb időszakokban pedig szezonális dekorációkat készítek. Létezik ugyanis egy mérnöki énem, ami a mindennapokban a technológiai megoldásokon gondolkozik, de amikor hazamegyek, jól esik a váltás, hogy egy teljesen más területen valami egészen mást hozhassak létre.

A másik hobbim a szaunamesterség, amit szintén hatalmas kikapcsolódást jelent számomra. Elég régóta járok már szaunázni, és lassan 5 éve, hogy elvégeztem a szaunamesteri képzést, azóta én is tartok szaunaszeánszokat. Ezen kívül - ahogy időm engedi -, squasholni, lovagolni és íjászkodni járok.

Ha párhuzamot kell vonni a munkám és a hobbijam között, akkor a közös pont mindenképpen az alkotás öröme, valami újnak a megteremtése és az élmény nyújtásé.

Mi a kedvenc ételed? Lasagne

Mi az utolsó könyv, amit olvastál? Lynn W. Andrews: A Varázslóasszony legendája

Mi az a hobbi, amit szívesen csinálsz szabadidődben? Virágkötészet és szaunázás.

Mi az a hely, ahova szívesen utaznál elektromos repülővel? Kuba, Dominikai Köztársaság

Mi az, amit igazán szeretsz a Rolls-Royce-ban? A légkört, a társaságot és azt, hogy mindannyian egy és ugyanazon közös cél eléréséért dolgozunk.

rolls-royce.com/magyarorszag    


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Rolls-Royce Magyarország ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem


IpariCégek.hu: VÉTEL - ELADÁS ;
Ipari cégek ; Ipari hírek ; Oldaltérkép ; Kapcsolat ;
Cégből kiszállás ;
Az Ön működő ipari cégének miben segíthetünk?
Működő, vagyonnal rendelkező cégek eladását, vételét, több évtizedes gyakorlati tapasztalattal megvalósíthatjuk: Cégkeresés ; Eladási, vételi tanácsadás ; Befektető ajánlás, keresés, közvetítés ; Cégfejlesztés ;
¤ Cégből kiszállás ; Működő cég eladása ; Eladó fémipari cégek ;
¤ Híreink ; YouTube videó csatornánk hírei ;